Војни полигон

Представљамо вам „Лазар 2“ ново борбено возило Жандармерије!

Српска Жандармерија већ увелико тестира Лазар 2 за своје потребе, а у случају да задовољи све услове могло би се очекивати његова серијска производња и увођење у оперативну употребу

lazar 2 - 01

На прослави Дана полиције МУП Србије – Жандармерија је јавности први пут приказала ново оклопно возило домаће производње „Лазар 2“ које се дуже време налази на тестирању.

Наиме, српска Жандармерија већ увелико тестира „Лазар 2“ за своје потребе, а у случају да задовољи све услове могло би се очекивати његова серијска производња и увођење у оперативну употребу Жандармерије чиме би се заменила палета остарелих оклопњака БОВ М86, БРДМ-2, гусеничара YPR-765 са којима ова елитна јединица МУП Србије располаже.

Жандарми кажу да се возило у досадашњим тестирањима показало одлично у кретњу на путевима, тако и ван путева: „Лазар 2“ се према њиховим речима одлично понаша, а мотор у точкашу је од једне америчке компаније.

Борбено возило „Лазар 2“ које тестира Жандармерија  опремљено је даљински управљивом оружаном станицом калибра 12,7мм која омогућава дневно и ноћно осматрање терена, аквизицију циљева, нишањење митраљезом по правцу и висини и гађање из стационарног положаја и у покрету у двоструком режиму рада и пуцање по циљевима на земљи и ваздуху са затвореним поклопцем командира.

По циљевима је могуће дејстовати брзом и прецизном ватром из митраљеза захваљујући напредном интегрисаном командом рачунару командира са аутоматском обрадом слике.

Подестимо, на Сајму војне опреме и наоружања Партнер 2013 који се одржао у јуну 2013. године српској јавности је приказано ново оклопно возило точкаш конфигурације 8×8 под именом „Лазар 2“.

Вишенаменско оклопно возило „Лазар 2“ 8×8 заснива се на модификацијама концепта и техничких решења примењених на функционалном моделу возила Лазар. Модификације возила су извршене са циљем даљег усклађивања основних карактеристика возила са актуелним светским трендовима у развоју фамилија вишенаменских оклопних возила точкаша.

Концепт возила Лазар 2 представља комбинацију концепата класе MRAP (Mine Resistant Ambush Protected Vehicle) с тим што овај точкаш  више помера ка концепту MPAV (MultiPurpose Armored Vehicle), пре свега због увођења концепта независног ослањања.

Концепт возила омогућава уградњу различитих врста турела, купола, и оружаних станица, у зависности од основне намене возила. На сајму је представљен са куполом Видра-Е у коју је уграђен топ калибра 30мм.

У Лазар је уграђен мотор од 500 коња, што омогућава да на равном путу развије брзину од 100км на час. Нови оклоп нивоа 4 плус. Возило испред себе има камеру са 180 степени видљивости, а у унутрашњости се налазе и монитори за леву, десну и задњу камеру уграђена изнад излазних врата за искрцавање војника.

Напиши коментар