Досије

На данашњи дан: НАТО злочинци убили двогодишњег Марка у очевом наручју

Мали Марко Симић данас би био момчић, спремао би се за прво бријање, за први излазак, сањао снове дечака, правио планове за будућност

foto-slobodan-pikula-bombardovanje-nato-agresija

31. маја 1999 године, двогодишњи Марко, погинуо је од НАТО бомбе усред Пазара, у очевом наручју! Страдао је и његов отац Владимир.

– Не могу Марка да замислим како би изгледао данас… Као момчину… Сећам се, Владан и ја правили смо травњак око куће, он је трчкарао около, чаврљао: Тата и стрико саде траву да нам буде лепо – прича Марков стриц, а Владанов брат Дејан.

Владан и Марко су тог дана изашли да прошетају, свратили су до Дејанове и Владанове продавнице ауто делова у центру Пазара…

Испаљена са авиона, НАТО бомба је пала у 13:35… погодила је стамбену зграду у центру града, месару, продавницу ауто делова… Погинуло је 11 Новопазараца, а 12 је повређено…

Владан је у рукама држао Марка, у тренутку када је пала бомба…

– Био сам у стану, на трећем спрату. Кад су се чули авиони, потрчао сам ка ходнику… Онда је пукло, нека сила повукла ме је ка прозору, одлетео сам увис, тек после сам видео отисак ципеле на плафону… Улазна врата завршила су у кухињи… Био је дан, а пао је мрак, пузао сам ка излазу, онда се са степеништа скотрљао у неку рупу – прича Љубинко Сретеновић, коме је гелер тешко повредио врат и дан-данас му је десна рука скоро непокретна, не може главу да окрене…

Новинарка, Драгомирка Биорац (39), кренула је накратко до куће… Кад су се чули авиони, утрчала је у улаз зграде у Улици Стевана Немање.

– Николи тек четири године, Наташи девет, Марији осам, осташе деца без мајке, и ја без супруге… Рана жива и данас, исто као и првог дана… Шта да мислим о онима који су то урадили… Жалије ми је било када је десет дана после погибије, из Нолита, где је била запослена, стигло решење о престанку радног односа – прича Радољуб Биорац.

Зграда у центру Новог Пазара, погођена бомбом 31. маја 1999, обновљена је. На трагедију подсећа само споменик испред, на њему имена 11-оро страдалих.

– Волели бисмо да се вртић у Новом Пазару назове именом нашег Марка, да тако сачувамо успомену на злочин – каже Дејан, Марков стриц.

Коментари (2)

  1. Ivan mm каже:

    Decu vam ne prastamo !

  2. Milka каже:

    Boze dragi, zasto neduznima oduzese zivot? Tuga i samo tuga!

Напиши коментар