Регион

После злочиначке „Олује“ покрштено 30.000 Срба!

Председник Асоцијације избегличких удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир оценио је изузетно забрињавајућим што се велики број оних који су у Хрватској обележили православни Ускрс више не изјашњавају као Срби, те указао да има информације да је од рата до данас на територији усташке државе покрштено 30.000 Срба.

oluja

Будимир је Срни рекао да је недавно упокојени митрополит загребачко-љубљански Јован располагао подацима да је 30.000 Срба покрштено у Хрватској након злочиначке акције „Олуја“ 1995. године. Он је нагласио да посебно забрињавају резултати последњег пописа, на коме су се Срби у великој мери одрекли свог националног идентитета.

– Посебно забрињава то што се приликом последњег пописа становника, од 200.000 пописаних, њих око 40.000 изјаснило да су Срби првославне вере, а 160.000 да су само православне вере. То значи да се, након формирања такозване Хрватске православне заједнице, иде за тим да се Срби прикажу да су хрватске православне вере – упозорио је Будимир.

Он верује да је такозвана Хрватска православна заједница основана управо да би се још једном извршила подела међу преосталим Србима у Хрватској.

– Нормално је да ми који смо избегли и прогнани не можемо много да утичемо на то стање, али се никада нећемо одрећи ни наше вере ни манастира, а знамо да смо због вере у највећој мери страдали у овом последњем рату – поручио је Будимир и подсетио да пројекат асимилације и покрштавања Срба у Хрватској није ништа ново.

Коментари (7)

 1. Vernik каже:

  To nista nije cudo… ”trecinu pobiti,trecinu proterati,trecinu pokatoliciti”,jednostavno pola hrvatske su pokatoliceni Srbi,a za Bosnu da ne pricam,pa svi znamo da su to Srbi iz Bosne,koji su dali veru za tursku veceru,promenili i jedni i drugi veru da bi preziveli,donekle cak i razumem. I brat mi je i Miralem Sulejmani i Adem Ljajic,jer igraju za Srbiju,svaka im cast,vera im drugacija,ali su Srbi,Nista manje ne bih dao zivot za njih,kao za bilo koga iz nase Srbije,Svaka im cast,mogli su da odaberu Bosnu,a nisu,i oni vole Srbiju!!! Ali mi zao sto niko ne sme da napise ovo sto sam ja napisao,strah je medju nama,zapad,sto se kaze,”turio”nas u dobar jaram… Zao me je sto ovo verovatno nece da se vidi u bivsim jugoslovenskim republikama,pa da ispadne da sam dzabe pisao….

  1. sale каже:

   nisi džabe pisao gledamo mi sve

 2. boki каже:

  Bolje je i da Srbi napuste Krajnu, nego da gube svoj nacionalni identitet…Pa da ostave svojim sinovima i unucima da se vrate kada se ukaze prilika…

  1. sale каже:

   napustiću je onda kad nebudem mogao sačuvati glavu svoje porodice i svoju.nisam se borio da bi je napustio

 3. Zdravko каже:

  A ko je tome svemu kriv? Pa krivi su Srbi iz Srbije! Nije ni cudo sto su nam najveci neprijatelji bivsi Srbi – pronevereni i izdati Srbi. Srbi Krajine a eto sad i Srbi sa KiM. Srbija se branila u Kninu, ali ajde ti to gedzama objasni jer njima su bile preskupe razmene vekne hleba za flasu punu krajiske krvi. Nek vas je stid i sram!

  1. bdorotej каже:

   Да, увек је други крив.То што је војска РСК имала просек преко 40 и кусур година ,што је велики број крајшких момака уместо на фронту завршио у Србији и Београду-криве су нормално ГЕЏЕ .Што је велики број ГЕЏА погинуо за Крајину-сами су криви,да нису дошли да попуне празна места на линији, на коју нису дошли ваши момци -сами су криви-шта су ту тражили-јер тако крајшници ?На оном вашем форуму Крајина форум-Србијанци(тако нас зовете)-нису добродошли,али зато разне усташе,шипци и балије јесу- и зато су криве ГЕЏЕ.КРИВИ СУ ЈЕР СУ ПОМОГЛИ,КАД НИКО НИЈЕ ХТЕО И СМЕО.ВЕЛИКО СРЦЕ ИМА ГЕЏА…ЗА РАЗЛИКУ ОД ВАС…А ДА, ДА НИСТЕ ПОМОГЛИ НА КИМ 99 ?

 4. Kreji каже:

  Bdorotej 100% tako.Gledam sinoć film „Oluja” i ne mogu da vjerujem da je sve režimski snimano. Zar samo tako opisujete srpskog borca? Bradat, prljav, pijan i vulgaran rječnik.

Напиши коментар