Регион

Подигнута оптужница против Капетана Драгана

У Сплиту подигнута оптужницу против Драгана Васиљковића

KAPETAN DRAGAN

Драган Васиљковић тражио је да се брани са слободе, а као гаранцију да неће побећи из Хрватске нудио је 700.000 евра, сазнају „Новости“. Не зна се ко је прикупио новац, али се претпоставља да су то његови пријатељи и родбина у Аустралији. Ипак, суд је овај захтев одбио, а хрватско Жупанијско тужилаштво у Сплиту у међувремену је подигло оптужницу против Капетана Драгана, тачно шест месеци после изручења из Аустралије.

Крајњи рок је био 9. јануар и да то сад нису учинили морали би Капетана Драгана да пусте на слободу из притвора. У оптужници га терете за ратни злочин над цивилним становништвом и ратним заробљеницима у периоду од 1991. до 1993.

Према наводима Хрвата, он је као вођа Јединице за посебне намене и Наставног центра за обуку специјалаца малтретирао и наредио убијање неколико заробљених хрватских војника и полицајаца на книнској тврђави и у Брушкој код Бенковца. Наводно је сковао план за заузимање полицијске станице у Глини, када су страдале неке куће мештана и један немачки новинар.

Васиљковићев адвокат Слађана Чанковић каже нам да је добила оптужницу против њега.

– У петак смо имали и рочиште око укидања притвора, али уз све наше доказе да му се крше људска права, то није уважено и притвор је продужен – рекла је за „Новости“ Слађана Чанковић. – Он је добро и не жали се ни на шта.

Саво Штрбац из Документационог центра „Веритас“ указује на то да у случају Капетана Драгана нема довољно доказа да се подигне оптужница, али су Хрвати то ипак учинили.

ПОЧЕТАК СУЂЕЊА

Саво Штрбац каже да се очекује да суђење почне на пролеће, а Аустралија ће, пошто је Васиљковић њен држављанин, финансирати тим бранилаца. За ту намену су и одобрили одређени буџет.

 

Новости

Напиши коментар