Свет

Почело чиповање људи у Шведској

Желите да уђете у своју канцеларију, користите фотокопир апарат или само купите сендвич? Заполени и у Србији су се навикли да провлачењем картица, платних или идентификационих, завршавају ове обавезе. Али „Епицентар“, нови хај-тек канцеларијски блок у Шведској, одлучио се за другачији приступ – чип испод коже.

cipovanje-ljudi

Сваки запослени улази у фирму тако што на улазним вратима подиже руку и допушта да му скенер очита чип убачен испод коже. Реч је о RFID (radio-frequency identification) чипу величине зрна пиринча који се налази у руци. Ускоро ће сви запослени, њих око 700 који раде у том комплексу, добити шансу да буду „чиповани“.

Радници помоћу овог чипа за сада могу да улазе у зграду и користе фотокопир апарате, међутим ускоро ће моћи и да плаћају кафу једноставним додиром руке.

За уградњу чипа потребно је мало стиснути зубе јер поступак није сасвим безболан. Чип се уграђује између палца и кажипрста. Ханс Сјоблад, који ради за „Свидиш биохакинг груп“ каже да су ти чипови „интуитивни“.

„Ми већ комуницирамо с технологијом и то све време. Данас је то мало збркано – требају нам PIN кодови и лозинке. Зар не би било лакше само додиривање руком? То је стварно интуитивно“ рекао је Сјоблад за Би-Би-Си.

Он и „Биохакиг група“ не намеравају да се на овоме зауставе, већ људе желе да припреме за дан када сви буду желели да буду „чиповани“.

„Желимо да будемо у стању да разумемо ову технологију пре него што велике компаније и велике владе дођу до нас и кажу нам да од сада сви морамо да носимо чип Пореске управе, Гугла или Фејсбука. Тада ћемо сви бити у стању да поставимо питање о начинима на које имплементирамо технологију и то с позиције много већег знања о томе“, каже шведски научник.

Иако у Србији немамо баш додира са њом, тренутни тренд је такозвана носива технологија – фитнес наруквице, паметни сатови, паметне наочари, паметне мајице… Међутим, како се ствари крећу, извесно је да ће софистициранији чипови заменити те технологије и почеће да нас допуњују.

Свашта је могуће, али да ли је хумано и културолошки прихватљиво убацивати људима технологију испод коже? Можда. Уосталом, шта ће нам роботи, кад људе можемо претворити у роботе?

 

Вести

Напиши коментар