Војни полигон

Запад шокиран нивоом обуке и савременим оружјем руске војске

Учесници водећих западних војних форума који прате дешавања у руском одбрамбеном сектору, задивљени су нивоом обуке и квалитетом оружја руских војника који у овом тренутку извршавају задатке на Криму.

На пример, на највећем светском форуму militaryphotos.net, који редовно поставља слике и видео материјале, учесници примећују: руски војник је сада опремљен ништа лошије од западног.

Они су импресионирани чињеницом да су војници „винтажних“ АКСМ опремљени верзијом калашњикова са оптичком опремом, а такође и термовизијском техником.

Савремени панцири, лаки шлемови, штитници за колена – све је то у контрасту чак и са оним што се догађало у „рату из 2008.“[1] Многе руске јединице тада су споља више личиле на герилце него на редовне формације.

То је истина, као и да има оних који су тиме разочарани. Јер је раније сваки руски војник изгледао врло индивидуално: цивилне цокуле, прслуци, цивилне наочаре за сунце, свакојаке мараме. Сад већ изгледају као хорда терминатора.

Многи су такође изненађени оперативношћу са којом се руска војска обрела на полуострву и тиме што је то пропустила да раније уочи свемогућа америчка обавештајна служба. Није ни чудо: јер праћења интимне преписке сопствених грађана одузима исувише много времена. Осим тога, то је вероватно много забавније од праћења кретања руских трупа.

„Изненађен сам недостататком руских тенкова на фотографијама. Очигледно је разлог што су Руси пребачени авионима“ – примећује један од учесника форума.

Многи људи су задивљени односом локалног становништва према војницима: становници Крима према војницима показују родбинска осећања, обасипају их цвећем. Изгледа као да свако жели да се за успомену фотографише са руским војником.

Такође, се истиче да се у односу на украјинску армију, руски војници понашају веома коректно, као и на руском интернету и западни форумаши такође примећују „љубазне људе“ којима означавају борце специјалних јединица. Не чуди што украјински војници тако лако прелазе на руску страну, не желећи да примењују оружје.

Карактеристичан је и ниво опремљености украјинске армије, посматрачи примећују да војници изгледају тако као да су дошли из 80-их или у најмању руку као руска војска на почетку првог рата у Чеченији.

http://www.youtube.com/watch?v=M1fY8lblBlQ#t=31

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mS-QZ_l2IN4

_____________
[1] Документарни интернет филм који говори о догађајима у рату у Јужној Осетији 2008. године.

Коментари (2)

  1. aca каже:

    sta su ocekivali??da nose stitove i koplja??

  2. [email protected] каже:

    mora neko nato kepecima zabraniti da širi bolesno sjeme

Напиши коментар