Србија

Елементи преваре зване електронске здравствене књижице

Да ли господа из власти знају у шта се уплићу када покушавају да уведу електронске здравствене књижице?

Већ неколико месеци траје медијска кампања, где поједини владини чиновници са нескривеним усхићењем, чак са подрхтавањем у гласу, промовишу нови облик личних докумената у виду пластичних картица искључиво са чипом, и то чипом друге генерације.

Опште је познато да је посао са пластичним картицама веома уносан. Технолошки напредак и у тој области је у експанзији и незаустављив је, као и у многим другим областима. Колико је уносан говори и следећи пример. Борба за афричко тржиште (централна Африка) је толико ескалирала између Кине и САД-а да је чак морала да интервенише и Хилари Клинтон на лицу места. Дакле, огромни тиражи, мања цена, добра провизија и многи проналазе интересе, апсолутно пренебрегавајући безбедносни део.

Нико од тих интересних група не дозвољава да се појединци или мањина изјасне да ли желе или не желе да буду обележени тим новим технологијама. Одузимају слободу у сваком погледу. Ми као живимо у демократији, ДЕМОС-владавина народа, или макар народ се пита. Нешто се не сећам да нас је ико питао (читај референдум) да ли желимо да уђемо у Партнерство за мир, да ли желимо да уђемо у НАТО пакт, да ли желимо да уђемо у ту проклету авлију што се зове Европска Унија, да ли нас је неко питао да ли желимо да будемо чиповани и то на више места: лична карта, пасош, возачка дозвола, саобраћајна дозвола, здравствена књижица, картице за превоз (БУС ПЛУС), банковне картице… Велики брат седи у канцеларији са компјутерима и прати наш живот као на длану, још мало па ће и мисли да нам читају! Где је ту слобода човека?

Мале Перице из Владе Србије

А наше мале Перице из Владе за мало провизије и заслепљености информационим технологијама уводе народ у резерват! Не мисле ни на Бога ни на човека, већ само проналазе изговоре! Проналазе изговоре док могу да издрже упорност наших питања, а кад више не могу да издрже, онда богами и подвикну! И тако слуга постаје господар.

Они који су подвијеног репа, цвилећи, у кампањи обилазили Србију за гласове појединачно, један по један глас, и обећавали више немогуће него могуће, после добијених избора као разгоропађени лавови ричу са говорница, и прете! И то тако што нам већ више од једне деценије наши властодршци поручују крајње арогантно, бестидно, осионо… да хоће свест да нам мењају! Еј, човече! Свест да мењају! Па они се више и не играју, они су заиста умислили да су богови постали! Јер и када им Бог засмета онда оду на Сабор СПЦ и тамо се извичу (читај ућуткају глас Божји)!

Тренутно смо у кампањи за нове здравствене књижице. Људи из разних служби и фондова везаних за здравство, говоре о њима са таквом надахнутошћу као да су то нови лекови који лече све врсте рака, леукемије, сиде, еболе…!

Један бронхитис не умеју како ваља да излече, да не говоримо о астми, алергији, бактеријама по болницама, од којих пацијенти умиру као да су на бојном пољу! Људи умиру после операција слепог црева, ураслих ноктију! А пацијенти просе, организују разне хуманитарне акције да би се сакупило нешто новца за операције…! Е, ако нам ове нове пластичне здравствене књижице са чиповима не поправе систем здравствене заштите, не знам шта ће (за мале Перице: читајте ово као сарказам)!

Наравно, добрим делом је разумљиво понашање медицинских радника. Део њиховог мозга који је везан за бирократију размишља линијом: здравствена књижица, здравствени картон, рецепти, упути, анализе, налази… У жељи да убрзају тај процес, а с обзиром да су високо образовани људи, веома лако прихватају савремене технологије, а нарочито оне који су наметнуте на суптилније начине. Није ни нарочито за очекивати да они имају неки већи степен безбедносне обучености па и личног осећаја за безбедност себе и других од спољашњег утицаја. Осим оних медицинских радника који раде у специфичним службама попут војске и полиције па и ту има пропуста у једном или другом правцу. Нарочито када неко има жељу и намеру да уради неки посао или изврши задатак.

Наравно, да би заштитом података требало да се понајвише баве безбедносне службе, и баве се. Зато се и праве све бољи и савршенији, технолошки усавршенији електронски уређаји, да би се што лакше преварили и професионалци.

Желимо да кажемо да је глад за што већим и квалитетнијим информацијама немерљив и неутољив!

Шта се крије иза глади за здравственим информацијама?

Један од примера из наше блиске прошлости како се из медицинске струке у оба смера употребљавају људи, а који могу да нанесу велику штету многима, десио се почетком 90-их. Тада је у ЈНА формирана једна од најспецијалнијих јединица. Неком прерасподелом у ту је јединицу дошао лекар војно лице који се увек потписивао са С. Бабић. Када се формира таква јединица увек се бирају најбољи од најбољих са свим потребним психофизичким предиспозицијама. После неколико месеци нестао доктор С. Бабић! Током истраге се утврдило да је нестао и одређени број здравствених картона заједно са доктором Сулејманом Бабићем. Видите, да су одређена здравствена и психофизичка стања и предиспозиције врло интересантна у датом тренутку! Тренутак је био предстојећи грађански рат на територији бивше СФРЈ.

Овим примером смо хтели да покажемо колика је жеља да се дође до што више информација, да постоје људи који ће увек наћи начин да дођу до информација и да је то најлакше постићи из неке канцеларије препуне електронских уређаја, намењених за упад у разне компјутере и компјутерске системе. Како рече Сноуден: ,,сваки аналитичар може да упадне у било који компјутер, па чак и у компјутере било ког председника државе“!

Претходни пример има неколико поука што се тиче медицинских података. Здравствено стање нације, радна способност, од којих болести болује колико становника, колико се и којих лекова користи итд. И онда дође Милан Панић за председника Владе СРЈ и то уочи ратних страхота и укине производњу пенцилина у Галеници, још горе, уништи производњу сировине! Да ли је то све случајно!

Сви ти подаци су стратешка сировина, на нивоу појединца, али и све о здравственом стању чланова његове породице. Па, уколико је појединац функционер на неком нивоу власти у некој држави или ће бити за пар година, онда се ти подаци могу искористити за разне ,,услуге“.

И, то нам се догађало, стране службе или дипломате им закажу састанак у хотелу Риц у Паризу, и они се нешто договоре, а после неколико месеци, члан породице оде на операцију велике аорте. Питате се где, па наравно у Париз. И још после неколико година тај високи функционер постане један од најутицајнијих политичара у држави, наравно са за 180 степени промењеном политиком!

Ове наше медијске преписке са нескривеним задовољством читају људи из безбедносне сфере и зацењују се од смеха. Смеју се нашим добронамерним покушајима да заштитимо себе и друге. Један ми рече пре неки дан ,,можемо и ви и ми да причамо и објашњавамо до невероватних детаља, али код њих је и власт и похлепа и они ће то прогурати! А, у безбедносном делу само доведи неког од њих на телевизију и у жељи да што боље објасне (читај: продају), они иду толико у детаље да је твоје само да седиш за компјутером и пратећи њихова упутства проваљујеш шифре“. Шта рећи!

Док са друге стране једна од супер сила Русија која има технологију да прва пошаље животиње и људе у свемир и безбедно их врати, да у свемиру инсталира станицу у којој људи на смену живе деценијама, машинској, нуклеарној, медицинској технологији да и не говоримо, не говори о ,,максималној софтверско-хардверској заштити“, већ предузима друге одговоре савременим технологијама.

Руски повратак старим технологијама

Руска безбедносна агенција задужена за чување комуникација у Кремљу, кренула је у потрагу за електричним писаћим машинама како би спречила цурење података похрањених у компјутерима. Повратак на стари начин рада изазвало је објављивање тајних државних докумената на сајту Викиликс и откриће некадашњег америчког обавештајца Едварда Сноудена.

Група посланика из Руске Думе покренула је чак и иницијативу да Сноудена узме за саветника како би унапредила свој безбедносни систем.

Тако то раде државе и службе које држе до себе. А, наше Перице, заслепљене и обузете похлепом износе детаље из наших живота на светлост дана, па нека узме коме шта треба, као да смо на бувљој пијаци! Наравно, бестијално газећи на нашу слободу и не питајући нас ништа!

Чак и поред тога што су се оштро успротивили омбудсман за заштиту људских права и повереник за заштиту личних података! Они се позивају на законе, али и господин Момчило Бабић из РФЗО се позива на закон. У овој сулудој ситуацији у коју нас је увело Министарство здравља (читај лекари) ми треба да се питамо који је закон јачи и да ли ће победити закон који штити грађане?

У игри су милиони

Већ неколико пута смо споменули и економски моменат. Наравно, да није занемарљив. Како добијамо податке од Скупштинског одбора за здравље увођење нових пластично-електронских здравствених књижица кошта ће око 20 милиона евра! На то правећи се крајње невешт и наиван господин Бабић објашњава како нико нема сад 20 милиона евра ту на гомили, па ће да их утроши на нове здравствене књижице, већ је то процес који ће трајати неколико година. И каже, дај макар да поделимо ових 1 200 000 здравствених књижица одштампаних пре неку годину, оне ће коштати ,,само“ 500 динара, а могу се заменити (читај купити) у неколико рата. Ма наравно да то знамо, па нисте још успели да нам исперете мозак!

Господине Бабићу не мислите ваљда да сте ви махер на нивоу Драгана Ђиласа! Знамо и служимо се и ми високим технологијама типа калкулатор и ПС-и. Господине Бабићу, знате ли колико кошта пластична картица нивоа заштите Бус-плуса или здравствене књижице? Од педесетак еуроценти до у најскупљој варијанти два еура, наравно у зависности од тиража. Ђилас је наплаћивао персонализовану картицу и до двадесет еура, а ви ,,само“ четири и по. До душе, на милион и двеста хиљада књижица да се узме по један евро, макар и на рате, мало ли је на ову кризу!

Штампали жути и шарени, а црвени и прелакирани (што би рекао наш народ премазани) би да се омасте за провизију. Да не заборавимо ту је и софтвер и техничка подршка и то би требало да се плати, или нисмо добро обавештени да ће то неко да нам поклони!? Упс, заборавих, расписује ли ко тендер за заинтересоване произвођаче картица, или то све ради монополистичка Ковница новца, чије су цене неупоредиво више од других? Где је иначе запослен и брат првог потпредседника Владе на месту саветника ген. директора!

Докле више! Социјално одговорна Владо! Борци против корупције!

Поједини делови градова недељама немају воду, још мало па ће и колера да нас погоди, да не спомињем шта нам раде комарци који преносе већ убитачни вирус западног Нила, а ми се разним заразама супротстављамо пластичним чипованим картицама!
Слађан Мијаљевић, православни публициста

Напиши коментар