Србија

Пљачка српских природних ресурса на КиМ

Пише: Борис Алексић / Фонд Стратешке Културе

У најновијој 14. рунди преговора са терористом и наркодилером Хашимом Тачијем под покровитељством ЕУ, представници републичке владе су показали спремност да косовску независност употпуне и легализовањем крађе српских природних ресурса велике вредности. Александар Вучић повлачи потезе који требају да доведу до тога да косовски енергетски и телекомуникациони системи буду независни од државе Србије, чиме се наставља примена противуставног Бриселског споразума. Користећи ту ситуацију САД и ЕУ интензивирају своје активности у циљу свеобухватне контроле телекомуникација и енергетике, као и искоришћавању српских природних ресурса.

Хашим Тачи је након разговора, навикнут на то да Београд увек на крају попусти, изјавио да су питања енергетике и телекомуникација, што се тиче њега и ЕУ затворена. Он је најавио да се од Србије очекује да до 8. августа прихвати споразуме у те две области.[1] Србији је ултиматуме почео да поставља Тачи у име ЕУ.

Маја Коциљанић портпарол посредника ЕУ Кетрин Ештон, сматра да су Београд и Приштина веома близу договора о телекомуникацијама и енергетици.”Када је реч о енергетици и телекому близу смо договора, рад на тим питањима се наставља, нема никаквог одмора за тимове који раде на примени”, рекла је Коциљанићева. Међутим она је избегла да одговори на питање новинара о чему се конкретно преговара,[2] што је поново изазвало бојазан код Срба да се Београд одриче значајних телекомуникационих и енергетских ресурса зарад добијања бесмисленог датума за почетак преговора са ЕУ.

Помоћник министра за енергетику Србије Дејан Трифуновић изјавио је недавно у Звечану да преговори о енергетици између Београда и Приштине у Бриселу улазе у завршни део. Са друге стране, председник Општине Звечан Драгиша Миловић је у име домаћина пренео поруку житеља северног Косова и Метохије да се током преговора у Бриселу стратешки важна брана Газиводе и трафостаница Валач никада не предају у руке Шиптара.[3] Брану Газиводе и припадајуће објекте изградио је српски„Енергопројект“ у периоду од 1973. до 1977. године, док је једини инвеститор била „Електропривреда Србије“. По многима Газиводе су после Трепче један од најзначајнијих српских ресурса на КиМ, а само општина Зубин Поток од ње годишње може да приходује до 7 милиона евра, што би омогућило опстанак српског народа у том делу јужне покрајине.[4]

Међутим, српски Хавијер Солана – Александар Вучић по сваку цену жели да помогне у реализацији стратешких циљева Вашингтона и Брисела на Балкану, који су своје крваве руке већ ставили на најпрофитабилније српске ресурсе. Подсетимо се да је фирма „Енвидити“ у власништву злогласног НАТО генерала Веслија Кларка, уложила велики новац у енергетски сектор окупираног КиМ. Кларкова фирма је израчунала да би на западу КиМ дневно могла да производи до 16 милиона литара или 100.000 барела горива од српског угља. И други амерички држављани попут Мадлен Олбрајт, Вилијама Вокера, амбасадора Кристофера Дела, заменика шефа УНМИК-а Стивена Шука итд. решили су да наплате пружену подршку шиптарским терористима пљачком српских ресурса на КиМ.[5] Да би Кларкова и друге западне фирме које врше експлоатацији српског угља несметано радиле и имале добро снабдевање водом, потребно им је да контролишу брану Газиводе.[6] Током последње рунде преговора са Хашимом Тачијем, републичка влада са њеним кључним човеком Александром Вучићем стављена је у службу приватне фирме НАТО генерала чији осиромашени уранијум и данас убија грађане Србије.

Међутим и највећа држава ЕУ жели свој део колача у Србији. Да немачка предузећа не заостају за америчким у пљачкању српског природног блага на КиМ показује и конференција “Енергетско тржиште – Југоисточна Европа 2012“ одржана у Приштини под покровитељством тзв. немачко – косовске привредне коморе. На њој су учешће узеле водеће немачке фирме у области енергетике и банкарства, међу којима су биле „Е.ОН“ (водећа немачка електроенергетска компанија) и државна инвестициона банка „KfW“, представљене својим менаџерима за „Албанију и Косово“.[7] Једноставније им је било да напишу за велику Албанију. Немачки енергетичари и банкари остварили су стари Хитлеров и Мусолинијев сан.

У сфери телекомуникација терористи Хашима Тачија су телекомуникациони систем изграђен од стране Србије предали у руке немачко – британском конзорцијуму. Они су 75 одсто акција „Поште и Телекома Косова и Метохије“ продали немачком „Аос капиталу“ и британском „Најафи компани“ за 277 милиона евра. Из Канцеларије за КиМ су саопштили да је продају овог предузећа чију имовину у целости чине објекти који су у власништву „Телекома“ Србија и ПТТ Србија, извршио онај који није власник без икакве сагласности, овлашћења и учешћа у поступку продаје стварних власника и тиме обмануо купце о стварној власничкој структури. [11] Међутим, овде нема никавог говора о обмани јер су Немци и Енглези одлично знали да им Шиптари продају српску имовину. Ове приватне компаније су само реализовале интересе својих влада стављајући важан део српских телекомуникација под контролу, знајући унапред да ће власт у Београду која се одрекла КиМ пре или касније бесплатно, или за мале паре легализовати њихову пљачку.

Деловање америчких и немачких компанија у енергетској сфери и телекомуникацијама усмерено је на јачање њиховог пројекта велике Албаније и сузбијање моћи Србије и Русије на Балкану. Територија Србије је од изузетног значаја за НАТО пакт, САД и ЕУ и зарад њиховог даљег продора на Исток. Политика режима који беспоговорно испуњава налоге из Вашингтона и Брисела нема логике и лични је чин који представља покушај српског Хавијера Солане да оправда његов избор приликом којег се одрекао свега у шта је некад, чистог срца веровао.

__________________
[1] http://www.nspm.rs/hronika/petrit-selimi-kosovo-i-eu-se-dogovorili-o-pitanjima-energetike-i-telekomunikacija.html
[2] http://www.nspm.rs/hronika/maja-kocijancic-beograd-i-pristina-blizu-dogovora-o-telekomunikacijama-i-energetici.html
[3] http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/324728/Trafostanice-Gazivode-i-Valac-nikada-ne-dajte-Albancima
[4] http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/325792/Siptarima-i-jezero-Gazivode
[5] http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/338780/Pomogli-Taciju-pa-razvili-svoj-biznis-na-Kosovu/komentari/5625890/komentar-odgovor
[6] http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/231901/Ubica-Srba-dolazi-na-Kosovo-po-plen
[7] http://www.energyobserver.com/vesti.php?lang=1&ID=38518
[8] http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=09&dd=10&nav_id=641928
[9] http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=33821
[10] http://www.abrasmedia.info/content/hes-gornja-drina-njema…
[11] http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:429923-Pristina-prodala-kosovski-Telekom-i-PTT

Напиши коментар