Свет

ПЛАН ТРИ: САД хтеле да нас бомбардују још 1993!

Влада Џорџа Буша Старијег планирала је бомбардовање БиХ, Србије и Црне Горе, показују тајна документа CIA с којих је недавно скинута ознака „строго поверљиво“

Темељно спремали план

Влада Џорџа Буша Старијег још почетком 1993. године планирала је бомбардовање БиХ, Србије и Црне Горе, показују тајна докумената CIA с којих је недавно скинута ознака „строго поверљиво“.

Акција бомбардовања имала је званичан назив „План три“, а подразумевала је ваздушне нападе на војне и индустријске мете и институције у БиХ, Србији и Црној Гори. Бил Клинтон је о овом плану био извештен већ у првој недељи мандата, а о детаљима му је реферисао тадашњи начелник Генералштаба америчке војске, генерал Колин Пауел.

Мета

– У првој рунди напада мете би били би аеродроми у Бањалуци и Залужани, морнаричка постројења у Црној Гори, артиљерија око Сарајева, постројења у склопу Владиних институција босанских Срба на Палама и део војних и индустријских постројења у северној Србији. Други талас напада би укључио тактичке мете. Губици наших снага би били минимални, али би цивилне жртве биле велике. Напади би резултирали великим таласом избеглица. Јавни протести би били велики, а наши кључни савезници вероватно не би пристали да учествују у таквој операцији. Руси би полудели – објаснио је Пауел, а CIA записала у документу који је састављен 29. јануара 1993. године.

Писмо Олбрајтове

На састанку државног и војног врха САД од 5. фебруара 1993. године Клинтонов саветник Сенди Бергер предлаже да „САД читав проблем препусте Европљанима“, укључујући и ангажовање војних трупа, али Клинтон је то одбио уз коментар да се то не може урадити „јер би САД изгубиле лидерску позицију у свету“.

Најратоборнија у својим ставовима била је тадашња амбасадорка САД у УН Медлин Олбрајт, која је 14. априла 1993. године у писму Клинтоновом саветнику Сендију Бергеру отворено затражила бомбардовање Бањалуке.

– Треба напасти српске стратешке мете, попут енергетских објеката, комуникација и инфраструктуре у градовима попут Бањалуке – навела је Олбрајтова.

Коментари (5)

 1. Milorad каже:

  koja spodoba ova olbrajtova,ruznije nesto nisam vido ni u mocvarama juzne amerike

 2. Корнелиjе Кодреану каже:

  Деjвид Аjк jе лепо обjаснио шта све раде породица Буш, Виндзор, Клинтон, Рокфелер и Ротшилд. Прочитаjте шта он пише!

 3. Сербо Макеридов каже:

  Буш jе педофил и сатаниста, а Олбраjтова одвратна кучка!

 4. Aleksandar каже:

  Da toje tacno samo po nekim podacima moze dase vidi da su USA hteli da napdnu i bombarduju SFRJ jos davne 1983/84 stoisto nesto govore.A da se o tome ipricalo u uzim krugovima jos davne 1971 goddine.Pa nemojmo se cuditi i ovimpodacima koji s epojavljuju i innformaijama.

 5. miki каже:

  kad su znali sto se nije tito sprema za odbranu to je on i narucijo olbartova i milosevic su isli zajedno u skolu u beogradu 13,god. jasam reko da klinton spasijo srbe iz hrvatske ali mi nasi ne veruju tudman i milosevic su hteli da pobiju sve srbe iz hrv u bosanskom petrovcu ali klinton nije daoooo 1995 u augustu 5 datuma

Напиши коментар