Србија

Петиција за ослобађање Капетана Драгана

Драган Васиљковић налази се скоро девет година, без икакве оптужнице пресуде или било каквог доказа, у самици максимално чуваног затвора у Сиднеју. Његова супруга покренула је петицију за његово хитно ослобађање

Супруга Драгана Васиљковића (Данијела Снедена), познатог и као Капетан Драган, Нада Лукић Брус, покренула је петицију на порталу change.org, како би покушала да ослободи свог супруга из затвора. Петиција Ослободите Данијела Снедена, адресирана је на главног државног правобраниоца Аустралије, сенатора Џорџа Брендиса и федералног министра правосуђа Мајкла Кинена.

– Замислите себе затвореног скоро девет година, без икакве оптужнице, пресуде или било каквог доказа против себе. Сада, замислите да сте аустралијски држављанин у Сиднеју који седи у самици максимално чуваног затвора. То, међутим, није измишљена прича, то је стварност Данијела Снедена – пише Нада Лукић Брус о условима у којима се налази њен супруг Драган Васиљковић.

Он се нашао иза решетака зато што су хрватске власти 19. јануара 2006. поднеле захтев за његово изручење. Иако се у захтеву наводи само да га траже због испитивања, хрватска влада је одбила да дође у Аустралију и испита га. Уместо тога, и даље захтевају екстрадицију, упркос чињеници да је Међународни кривични суд за бившу Југославију, пошто је провео широку истрагу, формално саопштио да „Снеден није особа од интереса за процесуирање“.

Данијел Снеден је 59-годишњак који се доселио у Аустралију из Србије 1969. године. Као тинејџер постао је аустралијски држављанин, а као младић служио аустралијску армију. Он је високостручни пилот, голфер и страствен фотограф, наводи се на сајту change.org. Када је 1991. године избио рат у Крајини, Снеден је у Југославији водио свој бизнис са чартер авионима.

– Чланови владе Српске Крајине предложили су му да им помогне, како би се цивили заштитили од усташке агресије. Најбољи начин за одбрану била је боља обука, а он је годину дана руководио обуком. Постао је познат по имену Капетан Драган. Многи су га гледали као хероја. Снеден је установио и највећу хуманитарну фондацију у источној Европи, „Фонд Капетана Драгана“, чији је циљ био да помаже свим жртвама рата у Југославији, без обзира на њихово етничко или верско порекло  – наводи Нада Лукић Брус.

Васиљковићева супруга даље објашњава да су невоље њеног мужа почеле чланком објављеним на првој страни Аустралијена, под насловом Командир српских одреда смрти жив и здрав и подучава голф у Перту. Снеден је одлучио да покрене судски поступак против картела Мардокових медија. „Процес је требало да почне у фебруару 2006, али је грубо заустављен“.

Лукић Брус је навела да Васиљковић није био у могућности да изнесе доказе о својој невиности пред аустралијским судом, као и да су му ускраћена основна људска права. Она је затражила подршку јавности за хитно ослобађање Данијела Снедена.

– Иако свако има право на поштено и фер суђење, он се третира као да је крив иако суђења није ни било. Проводи дане у затвору са максималним обезбеђењем у Парклију (Сиднеј) са осуђеним убицама и силоватељима. То је неправедно – поручила је Нада Лукић Брус.

Петицију за ослобађање Капетана Драгана можете потписати овде:
http://www.change.org/en-AU/petitions/the-hon-george-brandis-qc-free-daniel-snedden

Коментари (7)

 1. Mile Kalambura каже:

  Dragan Vasiljkovic je veliki covek duhom i srcem,pored toga je i veliki Srbin! Licno sam imao prilike da ga upoznam na Baniji i drago mi je zbog toga! Sto se tice njegovog ucesca u ratu u Krajini siguran sam da nije pravio nikakva zlodela niti ubio koga,pokusao je obuciti svoj narod kako da se brani i rukuje automatskim oruzjem kojim mnogi nisu znali rukovati,ako Hrvati i vlasti u Australiji smatraju da je to zlocin tad nemaju pojma o cemu i koga zasto okrivljuju.Njima je kriv sto je Srbin.Nadam se da ce uskoro biti slobodan i zelim mu srecu!

 2. Todorov Borislav каже:

  Dao podrsku kapetanu

 3. vladikalutan каже:

  Ovaj cove je zaslužio oslobadjanje…v Zahvaljujuci njemu mnogo je ljudi ostalo u životu…. Mislim na ljude srpskog porekla u hrvatskoj…

 4. STANOJE каже:

  dragan vasiljkovic je srpski heroj da nije bilo njega u krajini bi ustase stavile sve srpsko pod noz,pri tom nije nacinio ni jedan zlocin samo je branio srpski narod kao dobrovoljac

 5. bdorotej каже:

  I dok SRPSKI PROFESIONALNI VOJNICI – Kapetan DRAGAN i LEGIJA came u zatvoru celu deceniju zbog pripadnosti i odanosti Srpskom narodu i otadzbini,dotle ustaski,balijski i siptarski koljasi i zlikovci slobodno setaju i prepricavaju svoje zlocine nad Srbima.A nasi vlastodrsci ni prstom da mrdnu…

 6. Ivan Lalovic каже:

  Kapetane nek ti bog pomogne tesko da ce ove komunjare , FALA TI

 7. slavko каже:

  dragana beograd izrucijo a ne australija beograd i sps nece dragana jer dragan zna da je milosevic sve izdo preko drine srbe o civile i teretoriju jugoslaviju i pravo srba na tim prostorima

Напиши коментар