Србија

ПАЖЊА! Краду српску децу, па их продају у Италију!

Српска јавност шокирана је информацијом да су се за само три дана на северу и југу Србије догодила два покушаја отмице малишана! Једна група отмичара најпре је покушала у Врању да киднапује деветогодишњег дечака, а затим се сличан случај догодио и у Кикинди, где су мистериозни мушкарац и жена покушали неколико деце да намаме да уђу њихов комби.

Срећом, у оба случаја отмичари су остали празних шака, али статистика је неумољива и показује да је у првих шест месеци ове године чак 28 дечака и девојчица завршило у рукама трговаца људима! Најчешће су деца продавана у иностранству, где су била сексуално експлоатисана или приморавана да чине различита кривична дела!

Црни рекорд

Јелена Хрњак из невладине организације „Атина“ каже да је свака друга особа у Србији која је идентификована као жртва трговине људима малолетник!

– Према тој статистици, нажалост, први смо у региону. Децу, осим што их сексуално експлоатишу, приморавају и на просјачење, принудни рад, а девојчице на проституцију и принудну удају. Углавном су родитељи или рођаци ти који продају малолетнике, док у последње три године није забележен ниједан случај да се организоване криминалне групе баве трговином људима – каже Хрњакова.

Статистика је показала да отети српски малишани у највећем броју случајева завршавају у Италији, где морају да просе, краду или су приморани на то да се баве проституцијом. И Јелена Хрњак је потврдила да украдена деца најчешће завршавају у иностранству.

– Осим у Италију, ове године имали смо случајеве да су малолетници вођени у Шведску и Немачку због сексуалне и радне експлоатације. Међутим, део жртава остане и у Србији – изјавила је Хрњакова.

Повећан број жртава

Весна Станојевић, координатор некадашњег Првог склоништа за заштиту жртава трговине људима, каже да је од 2005. године повећан број малолетница из Србије које су жртве трафикинга.

– Кад је 2002. отворено склониште, углавном су у њему биле смештене девојчице из Румуније, Молдавије и Русије, које су биле подвођене. Имале су за ноћ и по 10 клијената, док су њихови макрои зарађивали велике паре – каже Станојевићева.

Коментари (1)

  1. Desanka каже:

    Možda decu kradu i za preprodaju organa jer se svake godine sve više rađa dece sa degenerativnim promenama.Najviše roditelji treba da brinu o deci a ukoliko rade onda treba država da im pomogne i da povede računa šta joj se sve događa u zemlji.

Напиши коментар