Свет

ПАПА ФРАЊА: Православље је болесно!

Папа Фрања је уочи посете Турској и православној Цариградској патријаршији, оценио да је православље болесно и поручио да он има лек за његово оздрављење.

papa-franja

Поглавар Римокатоличке цркве боравиће у Анкари и Истанбулу од 28. до 30. новембра и тада ће се, поред осталог, састати са васељенским патријархом Вартоломејом, првим међу једнаким православним поглаварима.

Провокативну поруку православцима папа Фрања је упутио током недавне беседе на Тргу Светог Петра у Риму, у присуству неколико хиљада верника.

Позивајући се на ватикански постулат по којем „црква Христова постоји само у римокатоличкој цркви, која је наследник Светог Петра и епископа у заједништву са њим“, папа је рекао:

– Црква је нездрава када верници, клирици и ђакони нису у јединству са њеним бискупом. Црква која није у јединству са бискупом, јесте болесна Црква. Исус је желео такво јединство свих верника са бискупом. Исто важи и за свештенике и ђаконе. Свако треба да буде свестан да је бискуп постављен као видљива веза сваког са Црквом и Цркве са Апостолима и са осталим заједницама, које су такође сједињене са бискупима и са папом у једну, јединствену цркву, казао је поглавар Римокатоличке цркве.

 

Извор: Вести онлајн

Напиши коментар