Занимљивости

ОВДЕ ПАДАЈУ ЖАНДАРМИ И САЈОВЦИ! Упознајте дисциплину за којом су Београђани полудели!

Кросфит је систем вежбања настао у Америци а представља комбинацију брзине, снаге и издржљивости, које се употпуњују традиционалним вежбама на војним полигонима

Крв је замењива, зној је очекиван, сузе су опција! Ово је слоган је који можете прочитати на насловној страни сајта спортског BOX клуба Спартанац – српске верзије кросфита! www.boxklubspartanac.com

Уколико до сада нисте чули за кросфит, вероватно сте се при читању ове изреке запитали шта је уопште то, какви су тренинзи у Спартанцу и какав дрил вас тамо очекује.

Кросфит је систем вежбања настао у Америци а представља комбинацију брзине, снаге и издржљивости, које се употпуњују традиционалним вежбама на војним полигонима, али и различитим врстама вежби са сопственом масом по чему се тренинзи у клубу Спартанац разликују од америчких.

Београђани су просто полудели за овом дисциплином!

Првим јавним часом српске верзије кросфита на Кошутњаку, који је 2011. године одржао главни тренер BOX клуба Спартанац, бивши припадник ЈСО, Сретен Богићевић, започела је прича која се из дана у дан све више популаризује на овим просторима.

– На том окупљању било је десетак људи, али је већ после месец дана на првом такмичењу које смо организовали у клубу било двадесет такмичара! На наредним такмичењима исте године прикључили су нам се припадници САЈ-а и жандармерије, а тада су почеле и прве жене да се такмиче – каже он.

Назив клуба Спартанац и јаки, интензивни тренинзи који очекују свакога ко дође на тренинг могу да асоцирају да се искључиво мушкарци баве кросфитом у Србији и свету, али су другачији подаци изненадили и тренера Богићевића.

– Када сам кренуо у овај пројекат док сам уређивао просторије, направио сам мању женску свлачионицу како би уштедео простор за већу тренинг салу. У клубу данас имам преко 150 жена што ме је свакако позитивно изненадио. Прилагодио сам типове тренинга женама и оне су се пронашле у овоме – рекао је Богићевић кроз осмех.

СПЕЦИЈАЛНОСТ НИ У ЧЕМУ ИЗВРСНОСТ У СВЕМУ

Тренинзи су базирани на принципу војне кондиције, а примењују се методе кружног тренинга, тренинга по станицама и интервалних тренинга. За разлику од реквизита у теретанама, на тренинзима „српске верзије кросфита“ користе се камионске гуме, маљеви, олимпијске шипке, гирије, канапи за пењање, плоче, разне врсте медицинки, гимнастички елементи карике, трчање узбрдо, такозвана тарзанка, шипке за згибове, пропадања, а од машина само сува весла (ергометар) и бицикле.

ТИМСКИ ДУХ И МОТИВАЦИЈА

Иако је кросфит индивидуални спорт, у клубу Спартанац се труде да организују екипна такмичења у којима сваки од актера има свој део посла, без обзира да ли се ради о почетницима, напредној групи или професионалцима.

– Прошле године смо организовали такмичење „Два Ромеа и Јулија“, где су екипе чинили два момка и девојка. Учествовало је око 150 такмичара, чиме смо успели да пружимо шансу свим члановима клуба да осете такмичарски дух и провере своју снагу у односу на остале – испричао нам је Богићевић.

На регионалном првенству Балкана које је прошле године одржано у Атини, чак четири члана BOX клуба Спартанац пласирала су се међу десет најбољих, а почетком јула у Мађарској, Спартанце очекују нови изазови.

РЕД, РАД И ДИСЦИПЛИНА

Како би се одржала војничка дисциплина на тренинзима, за свако кршење правила – употребу мобилног телефона, причу, противљење тренеру, прављење нереда у сали, кашњење, коришћење речи „НЕ МОГУ“, сваки члан је дужан да ради казнене вежбе, јер само тако се постаје СПАРТАНАЦ!

Контакт телефон: 063 155-55-58

Коментари (1)

  1. Aleksandar каже:

    Da tu se vidi kako zenski nezni pol je mnogo jaci i uvodi disciplinukoju nemaju jaca strana.I to nebitrebalo da cudi uopste.

Напиши коментар