Република Српска

Отворена спомен-соба Вукова са Вучијака

На мјесту гдје је формирана прва добровољачка јединица Војске Републике Српске – Вукови с Вучијака, данас је освештана спомен-соба у којој се налазе документи и обиљежја бораца ове јединице.

Вукови с Вучијака јединица су која се за Републику Српску борила до посљедњег дана. Релеј на Козари окренули су како би се могао пратити програм из Србије, први су ушли у Јасеновац, а за заслуге за пробој Коридора именовани су првим ударним батаљоном Првог крајишког корпуса Војске Српске. Данас су добили и своју спомен-собу.


Спомен-соба Вукова са Вучијака / Фото: РТРС

– Треба да његујемо успомену на њих, како никад не би били заборављени. У спомен-соби су изложени документи, новински чланци, ратне униформе, ратне карте и фотографије припадника јединице из ратног периода – каже Славиша Миланковић, предсједник Удружења Вукови с Вучијака.

Кроз редове ове јединице прошло је више од 800 бораца. Учествовали су на свим најтежим ратиштима. 61 припадник Вукова с Вучијака дао је свој живот за Републику Српску. Међу њима и Вељко Миланковић, оснивач и командант ове јединице, који је погинуо 1993. године.


Вељко Миланковић

– Заједно са нашом браћом из книнске Крајине, у једној славној бици за пробој Коридора, успјели смо да спојимо ову затворену територију са територијом Србије, што је омогућило да се овдје настави живот – каже Миро Шикарац, један од ратних команданата.


Освештана спомен-соба Вукова са Вучијака / Фото: РТРС

Изградња спомен-собе најмање је што се могло урадити за припаднике ове легендарне јединице, истиче начелник општине Прњавор, Дарко Томаш.

– Најмање што можемо учинити јесте да радимо сви заједно како би положај њихових породица подигли на још виши ниво – каже Томаш.

У протеклом одбрамбено-отаџбинским рату за Републику Српску, с подручја општине Прњавор, живот је дало 626 бораца.

РТРС

Коментари (1)

 1. Slobodan каже:

  Mom Veljku i drugovima,

  Vecan mir i spokoj duse za vjek i vjekova!
  Vase slike mi vecno lebde ispred ociju. Dok sam ziv ne mogu i da hocu Vas zaboraviti!!!
  Vecna Vam slava i hvala braco moja po cast i oruziju
  Slobodan – Boco

Напиши коментар