Свет

ОДБАЧЕНА ПОСЛЕДЊА ЖАЛБА: Капетана Драгана изручују Хрватској!

Капетан Драган

Аустралијски савезни суд одбацио је последњу у низу жалби на изручење коју је поднео Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, чије изручење Хрватска тражи због оптужби за наводне ратне злочине.

Капетан Драган

Васиљковић, који у Аустралији борави под именом Даниел Снеден, одбацује оптужбе и пред аустралијским судовима већ осам година покушава да оспори изручење.

Већи део од тих осам година провео је у затвору, а прошле године Васиљковић је успео да пролонгира своје изручење Хрватској, након што је судија аустралијског савезног суда прихватила његову жалбу којом је тврдио како је у Аустралији имао неправедан процес због процедуралних грешака, супротних Женевској конвенцији.

Хрватски генерални конзул у Мелбурну Дубравко Белавић изјавио је данас да је судска одлука задовољавајућа.

Портпарол канцеларије државног тужиоца навела је да је “савезни суд данас утврдио да је Васиљковић добио одговарајући праведни процес” када се одлучивало о његовом изручењу Хрватској” и да ће он “остати у екстрадикцијском притвору у Аустралији”.

Адвокат капетана Драгана, Дан Мори рекао је за “SBS” да ће се његов клијент, вероватно, жалити Врховном суду, нагласивши да се највише боји да неће добити заштиту у оквиру Женевских конвенција, уколико га врате у Хрватску.

– Врло сам забринут око тога што ће се догодити у Хрватској. Коначно сам добио увид у судске списе и сазнао да је (у Хрватској) именован адвокат, али да се тај адвокат никада није јавио и покушао да комуницира – истакао је Мори.

Васиљковићев адвокат је додао да би време које је капетан Драган провео у аустралијском затвору требало рачунати у Хрватској, ако се донесе осуђујућа пресуда.

– Постоје нека велика питања без одговора. Хоће ли Хрватска признати сваки дан који је одслужио овде у Аустралији, а морали би то признати јер Женевске конвенције то траже. Али, Аустралија није затражила никакве посебне гранције од Хрватске – указао је Мори.

Васиљковић, који је ухапшен у Перту 2006, од тада се налази “иза решетака”, осим периода које је провео на слободи 2009. и почетком 2010, након којег је на основу одлуке Врховног суда поновно ухапшен.

Аустралијска влада тек је крајем 2012. донела одлуку да ће капетана Драгана изручити Хрватској, након вишегодишњег правног натезања и Васиљковићевих покушаја да оспори хрватски захтев за изручењем, поднет 2005.

Како пише агенција Хина, капетана Драгана Хрватска потражује у вези оптужби за ратне злочине почињене у време када је био паравојни командант у Крајини 1991. и 1992.

Према оптужници коју је објавило тужилаштво Шибенско-книнске жупаније, Васиљковић је мучио ратне заробљенике, наредио да буду убијени и командовао нападом на Глину у којем је било цивилних жртава.

Васиљковић, који је рођен у Београду и има аустралијско држављанство, негира све оптужбе.

Коментари (1)

  1. ljubinka stojadinovic каже:

    Dragi brate ,kada si bio na slobodi sto nisi dosao u Srbiju ili u neke juzno-americke zemlje.Jedino je ostalo da te kidnapuje meksikanska mafija,razmisli pa se javi,Uvek postoji izlaz.

Напиши коментар