Република Српска

Обиљежено 26 година Шестог одреда Специјалне бригаде полиције

У Бањалуци, у комплексу Центра за обуку у Залужанима, данас је обиљежено 26 година од формирања Шестог одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске.

Обиљежавању годишњице присуствовала је предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Обиљежавању су присуствовали и директор Полиције Српске Дарко Ћулум, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, бивши припадници Шестог одреда, припадници МУП-а Српске, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, као и невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Цвијановићева је рекла да је обавеза сваког грађанина Српске да чува сјећање на оне који су своје животе дали за одбрану Републике Српске.

„Сви они који су стварали Републику Српску и они који данас имају обавезу да је чувају, унапређују и граде, морају да буду на истом задатку“, поручила је премијерка Српске.

Ћулум је рекао да се на данашњи дан сјећамо и помињемо оне који су дали своје животе за Републику Српску.

Шести одред Специјалне бригаде полиције формиран је 1. новембра 1992. године у Бањалуци. Био је једна од елитних специјалних јединица Српске, а са подручја Бањалуке, 13 припадника одреда погинуло је у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Од 1992. до 1995. године кроз Шести одред прошло је 511 бораца, од којих је 200 тешко рањено.

РТРС

Напиши коментар