Република Српска

Обиљежено 25 година од страдања Срба у Брадини (ВИДЕО)

Преживјели и протјерани Срби из коњичког села Брадина данас у сеоском Храму Вазнесења Господњег и порти обиљежили су данас 25 година откако су злочинци из редова муслиманских и хрватских снага побили њихове чланове породица, спалили ово и околна села, и заувијек их протјерали с вјековних огњишта.


Парастос у Брадини / Фото: РТРС

У обновљеном Храму Вазнесења Господњег Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, уз саслужење свештенства Српске православне цркве, служио је помен и Свету архијерејску литургију.

Тог 25. маја 1992. године на најбруталнији начин убијено је 48 српских цивила, остали одведени у логоре и протјерани, а Храм Вазнесења Господњег запаљен и срушен.

За три дана, од 25. до 27. маја 1992. године, бошњачки и хрватски злочинци бацили су 26 тијела у јаму испред православног храма у Брадини. У логорима су животе изгубила још 22 српска цивила, а за пет лица се и даље трага.

Међу 48 убијених Срба у Брадини највише је чланова из породице Куљанин, а страдали су и Вујичићи, Мркајићи, Жуже, Куреши, Глигоревићи, Копривице, Драганићи и Живаци.

Преостало српско становништво протјерано је са огњишта, њихова покретна имовина је опљачкана, а куће и црква запаљени.

Прије рата, у Брадини је било 280 српских кућа са око 1.200 становника.

 

РТРС

Напиши коментар