Република Српска

Обиљежавање 24 године Зворничке бригаде

Парастосом, паљењем свијећа и полагањем вијенаца на Централно спомен-обиљежје у Зворнику обиљежена је 24. годишњица од формирања „Зворничке бригаде“ – најбоље бригаде Дринског корпуса.

078547

Жртве које су пале у одбрани и стварању Републике Српске морамо цијенити и не смијемо их никада заборавити. Као што смо бранили Српску оружјем у рату, морамо бити јединствени у њеној одбрани и у миру, поручено је са скупа.

– За слободу, вјеру и отаџбину платили смо високу цијену. У темеље Републике Српске живот су уградили многи синови, браћа и очеви. Не смијемо заборавити заклетву коју смо дали када смо их сахрањивали- да нећемо заборавити њихову дјецу и породице, истакао је Миливоје Марковић,секретар зворничке Градске организације породица погинулих бораца .

Из “Зворничке бригаде” погинуло је 538 бораца, 32 су нестала, а 1.800 бораца је рањено, од којих су 1.100 са трајним посљедицама инвалидности,подсјетио је ратни командант Првог батаљона Милан Станојевић.

– Мислим да смо успјели у оне четири године које су биле веома тешке да покажемо да српски народ има своје достојанство и да зна да брани своју слободу, истакао је Станојевић.

Чињенице потврђују да српски народ и руководство нису одговорни за рат, јер се зна шта се десило непосредно прије рата и ко је одбио Кутиљеров план. – Једини начин да у БиХ влада мир јесте да се поштују три аксиома,каже Винко Пандуревић ратни командант Зворничке бригаде .

– Први да је БиХ суверена држава, цјеловита међународно призната састављена од два ентитета и три конститутивна народа и свих грађана, друге да су ентитети константе и треће да се надлежности ентитета не могу умањивати нити одузимати. Оно кроз шта смо прошли у рату треба да нам буде водиља да бранимо тековине рата јер ми и наша права у БИХ постојимо само ако постоји Српска, додао је Пандуревић.

078548

“Зворничка бригада” дала је немјерљив допринос у стварању Српске и одбрани не само Подриња, него и других дијелова – од романијског платоа, преко старе Херцеговине до Озрена . Крвљу стечено у рату морамо да бранимо и јачамо у миру, поручио је предсједник БОРС-а, Миломир Савчић.

– Многи су оставили дијелове тијела, многи су дали своју крв улили наше породице и свих нас су залиле ову државу сузама, знојем.. Зар је данас толики проблем да неко да много мању жртву за Српску да би била стабилнија. Политичка стабилност у РС поочива на високој свијести народа и великој љубави народа према РС. Бојим се да институције нису на таквом нивоу да обезбјеђују ту потпуну стабилност и морамо у том правцу радити у наредном периоду сви заједно, поручио је Савчић.

“Зворничка бригада” је одликована Орденом “Петра Мркоњића”, орденом “Милоша Обилића”, “Карађорђевом звијездом”. Помен на Централном спомен-обиљежју служило је мјесно свештенство, а вијенце су положиле бројне делегације.

Напиши коментар