Република Српска

Обиљежавање 23 године од „Тузланске колоне“

Страдање припадника ЈНА у Тузли, које се десило прије 23 године, обиљежено је на Брчанској малти у том граду и у Бијељини на градском гробљу у Пучилама.

tuzlanska-kolona

14.32 Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић позвао је надлежне да казне починиоце злочина почињеног на Брчанској малти у Тузли, уз поруку да догађаји из прошлости морају да буду опомена свима, али да не смију да заробе садашњост и да упропасте будућност народа у БиХ.

Након парастоса на градском гробљу Пучиле у Бијељини и полагања вијенаца на спомен-костурницу убијенима, Савановић је позвао и све српске политичаре на јединство у доношењу стратешких договора како би се сачувало јединство народа и Република Српска као оквир за живот Срба на овим просторима.

“Шаљем поруку свим народима, посебно Србима, да подигнемо снагу свијести у смислу очувања овога што смо створили деведесетих година, то је зјеница ока која нема цијену, та слобода и мир, Република Српска која је наш оквир за живот, наш кисеоник за живот, мора и да се чува као зјеница ока”, истакао је Савановић.

Он је рекао да све политике и сви политичари у Републици Српској и у БиХ треба да договарају, доносе и поштују одлуке од којих зависи судбина народа и да све те одлуке морају да одражавају политичку структуру БиХ успостављену Дејтонским споразумом.

“Догађаји из прошлости морају свима да буду опомена, посебно млађим генерацијама, али треба да се окренемо животу и раду, економији и запошљавању, рјешавању питања која ће овај простор направити оџивим за живот”, оцијенио је Савановић.

Он је рекао да су на данашњи дан 1992. године у Тузли убијени невини и недужни и то само зато што су били припадници ЈНА, једине тада регуларне војске бивше државе.

12.06 За злочин над припадницима бивше ЈНА на Брчанској малти у Тузли прије 23 године најодговорнији је тадашњи тузлански највиши политички, војни и полицијски врх, изјавио је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Којић је рекао да забрињава што Тужилаштво БиХ није предузело ниједну радњу да буде процесуиран злочин у предмету “Тузланска колона”.

Према његовим ријечима, невјероватно је и то што више од шест година Тужилаштво БиХ није донијело никакво рјешење по приговору Министарства унутрашњих послова Републике Српске на обуставу истраге, што су апсурди у правосуђу БиХ.

Он је подсјетио да је тужилац 2009. године обуставио истрагу у предмету “Тузланска колона”.

“То је потпуно невјероватно, ако на уму имамо чињеницу да је тај предмет био на оцјени у Хашком трибуналу и добио стандардну ознаку А, што значи да има довољно доказа да се подигне оптужница за најодговорнија лица за овај злочин”, рекао је Којић.

Он је напоменуо да осим обустављене истраге у предмету “Тузланска колона” сада само постоји случај Илија Јуришић.

Којић је истакао да се не може говорити о суживоту и помирењу док злочини не буду процесуирани.

Изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић каже да му је веома сметало што је помен страдалим припадницима ЈНА у “Тузлнској колони” служен под полицијском пратњом.

11.32 Потпредсједник Народне Скупштине Републике Српске Ненад Стевандић на обиљежавању 23 године од страдања војника ЈНА у “Тузланској колони” позвао је политичаре из Федерације БиХ да омогуће да се овакви датуми убудуће обиљежавају достојанствено, без полицијских кордона.

Стевандић је истакао да политичари у ФБиХ то треба да учине у име мира, поштовања и будућности, односно да се угледају на Републику Српску.

10.46 На Брчанској малти у Тузли завршено је обиљежавање 23 године од страдања бивших припадника ЈНА које су из засједе напале муслиманске снаге.

Окупљање учесника на мјесту гдје су страдали војници протекло је без инцидената, уз јако полицијско обезбјеђење.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић рекао је да су на овом мјесту војници страдали само зато што су били легални и легитимни припадници тадашње државе.

Он је подсјетио да кризни штаб града Тузла није испоштовао договор о мирном повлачењу колоне ЈНА.

Према његовим ријечима, Патриотска лига, јединице Територијалне одбране и “Зелене беретеке” напале су колону и убиле 59 невиних војника, а 44 су ранили.

Након што су на Брчанској малти положене бијеле руже, служен помен страдалим војницима и прислужене су свијеће, учесници се враћају према Бијељини.

10.15 Свештенство Епархије зворничко-тузланске служи помен припадницима бивше ЈНА које су на Брчанској малти у Тузли из засједе убиле муслиманске снаге 15. маја 1992. године.

Помену присуствују министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, савјетник предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, потпредсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић.

На мјесту страдања припадника ЈНА су и предсједник Пододбора за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, те преживјели и чланови породица страдалих војника.

Претходно су учесници обиљежавања 23 године од страдања војника ЈНА у “Тузланској колони” положили вијенце на мјесту гдје је нападнута колона.

8.34 На помен жртвама ратног злочина у “Тузланској колони” јутрос су из Бијељине за Тузлу кренули преживјели војници, чланови породица страдалих војника ЈНА, представници удружења жртава одбрамбено-отаџбинског рата и делегације институција власти Републике Српске.

Учесници обиљежавања 23 године од страдања војника ЈНА у “Тузланској колони”, њих око 200, кренули су организовано ка Тузли у три аутобуса и 10 аутомобила, уз полицијско обезбјеђење.

Програм обиљежавања 23 године од страдања војника биће настављен у 12.00 часова служењем парастоса на градском гробљу Пучиле у Бијељини гдје ће на спомен-костурницу бити положени вијенци, након чега је најављено обраћање званичника.

Министарство унутрашњих послова Тузланског кантона одобрило је обиљежавање овог догађаја.

Захтјев за обиљежавање 23 године од злочина у “Тузланској колони” правовремено је упућен и Министарству саобраћаја Тузланског кантона, Хитној помоћи и Ватрогасној јединици. Добијено је рјешење о тоталној обустави саобраћаја на правцу Бањ брдо – Тузла – Брчанска раскрсница.

Данас се навршава 23 година од напада на колону ЈНА која се повлачила из Тузле, у којем је из засједе убијено 59 војника ЈНА, а рањено њих 44.

За овај злочин у Београду је на 12 година осуђен Илија Јуришић. Поступак се сада налази пред Апелационим судом.

9.05 На Брчанској малти гдје ће бити служен помен страдалим војницима нема никаквих окупљања, али је примјетно велико присуство полиције. Полиција се налази од улаза у Тузлу из правца Бијељине до Брчанске малте, а на балконима појединих зграда у близини мјеста гдје ће бити служен помен примјетни су припадници полиције.

Полиција не дозвољава никоме да приђе мјесту гдје ће бити служен помен, које је обиљежено жутом траком.

Полиција је раније саопштила да не очекује никаква окупљања нити инциденте и изразила наду да ће ово окупљање протећи мирно.

Саобраћај ће на Брчанској малти бити обустављен за један час.

 

РТРС

Напиши коментар