Свет

Обаму не подржава чак ни његов народ

Анкете показују да је чак 59 одсто Американаца против војне интервенције у Сирији, за шта се здушно залаже њихов лидер Барак Обама, а 70 одсто њих сматра да напад на ту земљу може да донесе више проблема него користи

Нико га не слуша

Идеју америчког председника Барака Обаме да изврши војни напад на Сирију више не подржава ни његов народ. 
Наиме, према последњим анкетама које су спровели ЦНН и ОРЦ, 59 одсто Американаца сматра да Конгрес не треба да одобри никакву војну интервенцију у тој земљи, док више од 70 одсто њих верује да евентуални напад не би допринео америчким циљевима и интересима.

Одлука током недеље

Лидер једне од највећих светских сила нашао се у озбиљном проблему претходних дана. Уз њега нису стали неки од његових највећих савезника, а медији наводе да то неће учинити ни Конгрес. Иако амерички председник може сам да одлучи о томе да ли ће до напада на Сирију доћи или не, ипак му је много лакше ако и законодавно тело у САД за то да зелено светло.

Због тога је Обама пре два дана покушао да придобије подршку чланова тог дела видео-снимцима на којима се виде страдала сиријска деца наводно у нападима хемијским оружјем које је 21. августа извео режим Башара ал Асада. Ипак, и након објаве шокантних видео-записа конгресмени нису спремни да подрже напад на Сирију, већ ће о томе расправљати током ове недеље. 

Дневник Ју-Ес тудеј спровео је анкету у Конгресу која је показала да је од 533 чланова горњег и доњег дома тог тела свега 44 њих спремно да подржи резолуцију о војној интервенцији, а 149 изјаснило се против.

Поред тога, амерички државни секретар Џон Кери истакао је да САД поред снимака има и друге доказе да је Асадов режим спровео хемијски напад, али медији наводе да Обамина управа одбија да их изнесе у јавност. Такође, истакнуто је да приказани видео-записи можда и јесу аутентични, али да се нигде не види ко је извео напад и када.

Башар ал Асад прети одмаздом

С друге стране, први човек Сирије истакао је да он није користио хемијско оружје над својим народом и напоменуо да је спреман да одговори одмаздом уколико Америка нападне његову земљу.

– САД могу да очекују све уколико крену на Сирију, али не само од владе. Овде постоје и друге фракције. Американци ће бити кажњени уколико не буду мудри и уђу у конфликт с терористима – рекао је Асад.

Сирија да преда хемијско оружје

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров апеловао је на Сирију да стави своје хемијско оружје под међународну контролу и да оно затим буде уништено. Он је истакао да ће радити на томе да увери сиријску владу да је то најбоље решење уколико ће то допринети да се избегне инострана војна интервенција у тој земљи.

Турска распоредила додатне снаге на граници са Сиријом

Турска је наставила да распоређује додатне снаге на граници са Сиријом, док међународна заједница и даље води расправу да ли војном акцијом треба решавати сиријску кризу. Разлог за упућивање додатних војника на сиријску границу није јасан, мада је турски премијер Тајип Ердоган у више наврата истицао да је Турска спремна да учествује у било каквој међународној коалицији против Сирије.

Напиши коментар