Наоружање

Нови транспорт пешадије

Сергеј Каљакин

У наоружању руске војске појавио се нови војни оклопни транспортер БТР- 82, произведен у фабрици у граду Арзамасу. Пре него што је доспео у војску, тестиран је на фабричком полигону.

Возило тешко 16 тона прво је прошло тест пловидбе, а затим пробу на друмовима са десетинама препрека. Ово оклопно возило представља нови модел, који је заменио БРР 80. Чак ни искусно војно лице није у стању да на први поглед уочи разлику између два возила. Она је приметна само у детаљима. На пример, нови БТР се одликује повећаном безбедношћу, наглашава пробни возач Валериј Бузујев:

Као облога коришћен је противбалистички .материјал. Он је врло чврст. Раније су при удару гранате са унутрашње стране оклопа отпадали комади, који су могли да погоде посаду. Нова облога задржава комаде, а може да је оштети само директни ударац.

Валериј Бузујев је испробао и стару верзију околопног транспортера. Приликом тест-вожње није процењивао на првом месту чак ни борбену снагу, него функционалност. За борбено возило услови смештаја посаде су довољно комфорни, постоји клима уређај. На температури од плус тридесет степени, температура у унутрашњости може да се попне на плус педесет степени Целзијусових. Клима решава тај проблем.

БТР је опремљен модерном радио станицом, системом топографске оријентације, која прима информације преко сателита. Командант оклопног возила има уређај, који омогућава откривање противника ноћу на удаљености од три километра. Сада је могуће отворити ватру на противника без заустављања: на топ и митарљез постављен је стабилизатор. У пуној брзини могуће је пуцати, чак ако се циљ налази на удаљености од хиљаду километара, каже главни конструктор возила Виктор Картеусов:

Маневри плус пуцање – то су главни квалитети овог возила. Када се пуца у кретању, возило може да избегне ватру противника

Стабилизатор на топу борбеног возила постављан је и раније, али само на гусеничаре. За БТР конструктори су морали да реше додатне задатке, точкаши се приликом кретања по неприступачном терену љуљају више него гусеничари.

Нови БТР је опремљен моторима од 300 коњских снага. У декларацији возила максимална брзина износи 90 километара на час, али испитивачи кажу да она може да се креће и брже.

 

Извор: Глас Русије

Коментари (1)

  1. Немања63 каже:

    Ово треба нама!

Напиши коментар