Досије

Бранићемо се моткама

Пише: мајор Горан Митровић

Разоружање по НАТО стандардима: како је северноатланска алијанса наставила да понижава Србију у уништава њену одбрану

vojska-srbije

У потпуној тишини, далеко од јавности, Министарство одбране и Војска Србије, приступили су, по налогу НАТО пакта, последњој фази разоружавања и уништавања одбрамбене моћи земље. Под изговором да је реч о усклађивњу са стандардима ове алијансе, Министарство одбране Србије масовно продаје или уништава тешка наоружања, ракетне и радарске системе. У Војсци Србије, командни кадар ће ускоро користи енглески језик као службени, а официри више не могу да напредују ако га добро не савладају. Приватизовне су или уништене све оне државне компаније које су деценијама храниле и облачиле војску. Од некада озбиљне армије, остало је неколико мањих бригада, разбацаних по Србији без смисла и потребе.

Првом половином ове године Министарство одбране Србије најавило је да же продати више од 500 тенкова и хаубица, 220 оклопнх возила и преко 20 хиљада комада лаког наоружања. Тај процес је данас увелико у току. Дирекција Министарства одбране за набавке и продају, понудила је купцима 282 тенка Т-55 и 220 оклопних транспортера (М-60, М-80, БТР-50, БТР-60) и противоклопна оруђа типа ПОЛО као и хаубице од 105 и 155 милиметара. Цена је била далеко испод реалне, све се углавном продаје под ставком „старо гвожђе“, а обавезу да се „ослободи“ толике количине наоружања и опреме, Министарство одбране добило је директно из команде НАТО пакта!

Колико је Министарство одбране било ревносно у овом послу масовог разоружања Војске Србије, говори и податак да је на продају стављено чак 1.100 противавионских топова, дакле, комплетна противваздушна одбрана Војске Србије!

На продају је и 26 вишецевних ракетних лансера М-63, што је несхватљиво, јер је небо Србије практично остало потпуно небрањено. Да би ликвидација противваздушне одбране сасвим успела, из наоружања и опреме Војске Србије, избачена су и три радара типа СНАР-10 за такозвано контрабатирање непријатељске артиљерије! Сва три су већ нашла купца по багателнм ценама.

Процес одавно започетог разоружања Србије и њена „демилитаризација“, још није готова, али је у завршној фази. Долазак високе делегације НАТО пакта у Србију, поводом разоружања и „усклађивања са НАТО стандардима“, протекао је тихо и неприметно. Наиме, делегацију је предводио један од највиших функционера ове алијансе, Френк Боланд, помоћник генералног секретара Алијансе на позицији шефа Директората за планирање снага НАТО, који је у складу са такозваним програмом PARP (Процес прегледа и планова) вршио „процену“, тачније речено, контролу и инспекцију стања у систему одбране Србије са тежиштем на Војсци Србије, ради успостављања „нове командне одговорности“ и регулисања односа на релацији надређени-подређени. Дакле, НАТО командује, а оно што је остало од Војске Србије, извршава наредбе.

Руски војни стручњаци оценили су ову ситуацију као „Вучићев неповратни пут“, јер је његова влада урадила нешто супротно Уставом декларисаној војној неутралности.

Понижавање и демонтажа Војске Србије, не дешава се само кроз разоружавање, него и кроз ликвидацију наменских предузећа, која су деценијама производили за војне потребе. Најпре је пресечен канал преко кога се војска хранила.

Приватизација Митроса, 29. Новембра, Јухора и многих стратешких предузећа којих се сећају сви који су икада обукли војничке чизме са натписа на конзервама СДО-а прекинула је линију снабдевања храном. Војска је остала и без одеће, такође пропадањем компанија и гиганата текстилне индустрије Јумко, Нитекс, Први мај, фабрике коже у Руми. Уместо тога, гладна, гола, боса и голорука Војска Србије, приступила је некаквом програму ПРИЗМА који надгледају из НАТО пакта, а који је широм отворио врата страним и домаћим мешетарима и војним лиферантима, да зарађују на пљачки војног буџета. Истовремено, у сред зграде Генералштаба, постављена је канцеларија ове алијансе. Да ли је то израз прокламоване самосталности и суверености?

Са армија на корпусе, са корпуса на бригаде, са бригада на батаљоне, тако је пропадала Војска Србије. Вишак наоружања који Запад боли још од како су га видели приликом повлачења Приштинског корпуса претворио се у нерентабилан. Подсећања ради, немачка индустрија је под параваном пољопривредних машина уздигла своју ратну машинерију између два рата.

НАТО шему нове организације и формације која се данас примењује у Србији, успоставио пре више од десет година британски генерал-мајор Џон Мур-Бик који се показао као стручњак за уништавање система одбране и безбедности у британским колонијама попут Србије… Кад су он и њему сродни „стручњаци“ видели да Србија располаже са: око 1.100 тенкова, преко 850 оклопних борбених возила, више од 3.750 артиљеријских оруђа великог калибра, 155 авиона, 53 хеликоптера, прионули су на посао да обећају поткупљеним српским властима да ће их убудуће НАТО пакт штитити, те да им оружје уопште не треба! …

НАТО пакт је већ успео да редукује нашу копнену војску на само шест бригада – четири условно мешовите (комбиноване), једне артиљеријске и једне специјалне бригаде, које у свом саставу могу располагати, по количини, симболичном тешком борбеном техником. Остале јединице копнене војске нису ни од каквог значаја.

Ето и одговора на питање зашто тенкове више нема ко да задужује и одржава тешка наоружања. Нема копнене војске! Мале бригаде уместо армије и дивизија које смо имали пре сто година! Овако сломљена и слабо спремна војска „према НАТО захтевима“, која се базира на бригадама (чији су батаљони као основне тактичке јединице без икаквог смисла распоређује по Србији) као најјачим саставима, нема никакав смисао свог постојања. То је и био циљ НАТО пакта.

Више нико и не пита, где је тешка борбена техника Војске Србије? Где је завршио велики део оних око 800 тенкова, који нису доступни садашњој Војсци Србије нити их има у свом организацијском саставу?

У тренуцима док све остале околне војске, које су или чланице НАТО-а или дубоко у процесу учлањења, јачају своје борбене капацитете и врше припреме за могући сукоб глобалних размера и сасвим сигурнуо, самоубилачки удар на Русију (а то значи и на Србију), Србија је без оружја! У Федерацији БиХ, све бивше југословенске војне фабрике раде за НАТО пакт. Војску албанског Косова већ наоружавају парама Вучићевих „пријатеља“ из Емирата. Хрватска је строго под командом НАТО пакта и дато јој је у задатак да „прати развој прилагођавање Србије НАТО стандардима“.

Некада је чак и Краљевина Србија имала по неколико армија и десетине дивизија, а данас мале бригаде „по НАТО стандардима“, трагикомично глуме војску које више нема.

Докле се стигло са уништавањем војне технике, говори и податак да је прошле године, због тендерских малверзација у Министарству одбране, ухапшен референт Управе за снадбевање, који је за сваки продати тенк наводно узимао мито од 2.500 евра. Продао је чак 20 тенкова. На тендеру за продају наоружања и војне опреме, он је привилегованим фирмама продао 20 расходованих тенкова Т-55А. Ова војна возила претходно су сечена на делове, а потом по повлаштеним условима продата компанији „ЦПР импекс“ из Београда, „Техноремонту“ из Темерина и „Ауто-импорту“ из Горњег Милановца. Али, његов грех је био у томе што није поделио паре са министром одбране и војним врхом, који раде исто то само мало друкчије: продају, секу и наплаћују, а новац одлази за потребе сервисирања олигархије на власти.

Енглески уместо српског језика

Српски офцири убудуће могу да рачунају на напредовање у служби само ако буду добро научили енглески језик, који им је на неки начин већ сада службени језик. Пре било каквог професионалног искуства, познавање, владање и активно коришћење енглеског језика према стандарду STANAG 6001. који је прописао НАТО пакт, сада је и Србија прихватила кроз такозвани PELT – Програм оспособљавања у области енглеског језика (PELT – Partnership Project for English Language Training).

 

Магазин Таблоид

Коментари (7)

 1. Alen каже:

  Već decenijama običan narod ne može da dobije dozvolu za nabavku oružanja za ličnu bezbednost. Ovo je samo vrhunac, Nenaoružan narod, razoružana vojska. Svakim danom, svakim mesecom, svakom godinom, u Srbiji je sve gore i gore. Možda ovom retardiranom narodu i treba jedno istrebljenje. Samo neka gleda i veruje šta smardovi sa ekrana seru i neka kukaju nad svojom sudbinom. Drugo mu i ne preostaje. Na sledećim izborima neka opet glasaju za pedere i veleizdajnike i idemo dalje.

 2. "Проклети били изроди србски свих времена" каже:

  Управо је ових дана генералима у Војсци Србије повећана плата за 5%. Шта то значи, није тешко закључити. Досада су ти исти генерали, остале старешине и професионалне војнике тукли корбачем и канџијом, а сада ће газе и преко лешева зарад каријере и личних циљева.

  Све ово иде у прилог томе да “наша” војска губи ону главну одлику где част и морал и спремност за пожртвовање за своју РОДНУ ГРУДУ и свој народ немају цену!

  “Не бојим се од вражјега кота нека га је ка на гори листа, но се бојим злога домаћега”.
  (Петар Петровић- Његош)

 3. vulićević saša каже:

  ovo je da pukneš od muke šta rade domaći izdajnici

 4. Misa каже:

  Ogromna vojska i zastarela tehnika su veliki ekonomski terer za drzavu.JSO je imala mocniji ucinak u odbrani zemlje nego mnoge vece jedinice.Znaci manje ali dobro obucene i naoruzane jedinice zahteva savremeno doba.

 5. elaine hasty каже:

  Even today the Serbian Army is still undergoing a purge by USA backed Western active criminal justice. General Dikovic was accused and arrested of war crimes. Only precisely kept records proved General Dikovic had infact not been in the particular area at the given time that his pleas of not-guilty finally were heard. His reception at the NATO meeting in 2015 was decidedly frosty. How dare this happen. USA and its Western cronies have been determined to undermine the Serbian Army, they keep pressuring and unsettling the stability of Serbia. Her Army needs to be returned to its strong and independent force to be reckoned with. God bless the Serbian Armed Forces.

 6. Иван Лекић Топола каже:

  Господине Мајоре,
  Да ли сте Ви писац, песник или војник?
  Браните нас (народ) и земљу сад док имате чиме.
  Да ли очекујете да ја цивил обијам ваш магацин и устајем против окупатора?
  Кад вам дођем на мобилизацију не чекајте ме са поменутом “мотком” јер ће завршити на вашим леђима.
  Уз сво поштовање понашајте се у скалду са временом и местом где се налазите. Ако сте војник онда своју дужност у складу са својом заклетвом и обавезама извршавајте, а ако затреба појачање, онда зовите.

 7. slavko каже:

  SRBI MOGU PROMENITI VLADU TAKO KAKO SU JE I SASTAVILI TAKO MOGU DA JE I SKINU ALI SRBI CEKAJU DA IH NEKO BRANI A KO TO SRBIJA SE I NE BRANI SAMO SUTI

Напиши коментар