Наоружање

Руски системи који противника и његову околину претварају у прах

Видео-снимак гађања руског ракетног бацача пламена „Буратино“ – направљен за време недавне велике војне вежбе у Волгоградској области – оставио је „без текста“ комантатора америчког онлајн издања Popular Mechanics.

tos-1a-buratino

Указавши да „Буратино“ припада термобаричким ракетним системима, америчко издање је своје читаоце упозорило: „Тај ракетни бацач пламена – постављен на тенк – у стању је да претвори у пепео осам градских четврти“.

Popular Mechanics је објаснио и принцип на којем функционише „страшни Буратино“:

„Његове ракете – кад стигну до циља – распршују облак течности коју потпаљују. То саму експлозију чини моћнјом и да дужим ударним таласом са повећаном температуром и силом. Таква експлозија на месту удара „усиса“ сав кисеоник и на тај начин прави  делимични вакуум“.

Исти лист наглашава: „То је ужасно оружје кад се користи против пешадије или војника који се крију у бункерима или пећинама. „Буратино“ има 24 ракете чији је један плотун у стању да у правоугаонику 200х400 квадратних метара направи пакао на земљи“.

https://youtu.be/0nCSzfUKw8Q

Још убитачнији је и руски тешки ракетни бацач пламена „Солнцепек“ ТОС-1А који је последњих месеци тестиран у Ираку.

Толико да га је то уврстило у топ-листу популарности међу купцима у иностранству, нарочито на Блиском Истоку – рекао је агенцији РИА Новости Игор Севастјанов, шеф делегације „Рособоронекспорта“ на сајму Russia Arms Expo (RAE) у руском граду Нижњи Тагил. 

„Како је показало искуство у борбеној употреби овог система у Ираку он је идеалан за локалне операције јер прецизно уништава добро укопаног непријатеља“, – рекао је Севастијанов.   

Према његовој ефикасности, ТОС-1А можемо да назовемо „тактичким чудо-оружјем“, сматра саговорник. „Није случајно да је појављивање тог система одмах привукло пажњу свих арапских медија. За то постоји објашњење – искуство у њиховом коришћењу показало је упечатљиву снагу и психолошки притисак на непријатеља који изазива тај систем“, – истакао је Севастјанов.  

Тешки ракетни систем ТОС-1А „Солнцепек“ у наоружању руске армије је од 2001. године.

То су на тенк Т-72 постављене цеви за усмеравање 24 реактивна пројектила од 220 мм. Пројектили се опремају бојевим главама запаљивог или термобаричког типа са дометом до 6 километара. Зона уништења износи око једног квадратног километра.

 

Факти

Коментари (2)

  1. Srdjo каже:

    HRISTOS JE ZAKON .

  2. SIKIRA каже:

    ne on rusi se uzdaju u sebe a ne u srbiju srbiji treba pomoc a ne rusji on nervira sebe i srbiju

Напиши коментар