Наоружање

Руско наоружање које утерује страх у кости непријатељу

У Русији се 1. октобра обележава дан Копнене војске. По наоружању и врстама борбених дејстава то је најмасовнији и најразноврснији вид Оружаних снага РФ. Копнена војска је намењена за одбијање агресије противника на континенталним бојиштима, за одбрану територијалног интегритета и националних интереса РФ. Одабрали смо пет типова наоружања КоВ-а Русије, од армијске ПВО до артиљерије, које би утерале страх могућем противнику, уколико би се са њима сударио у борби.

buk-m3
Илустрација: РИА Новости/Михаил Воскресенски

„Бук М3Испали и заборави

ПВО ракетни систем „Бук-М3“ је сада у фази тестирања, а 2016. ће ући у наоружање руске војске.  Он уништава авионе тактичке и стратешке авијације, хеликоптере, крстареће ракете и беспилотне летелице на висини од 15 метара до 35 километара, а на удаљености 40 километара. Ракете су опремљене системом за радио-навођење и активно радио-лоцирање. „Бук-М3“ користи потпуно нову противавионску ракету-пресретач 9М317М, која функционише на принципу „испали и заборави“.

„Тор М2“Бедем на границама Русије

tor-m2

Данас је противавионски ракетни систем „Тор-М2“ један од најефикаснијих система малог домета. На удаљености 8-10 километара од свог положаја способан је да брани дуге колоне технике. Има велику брзину ватре (2,5 секунде) и обара противрадарске ракете које лете на екстремно малим висинама – до 5 метара изнад земље. Систем је опремљен радаром и електроником, што му омогућава откривање и обраду 144 циља, пренос информација о 20 најопаснијих, те истовремено уништавање четири од тих циљева. Захваљујући малој тежини од 15 тона, погодан је за транспортовање на спољној подвесци хеликоптера, ради допремања на разна тешко доступна места, чак и на кровове зграда.

„Терминатор 2: Терминатор на гусеницама

terminator-2

Борбено возило за подршку тенкова „Терминатор-2“ (БМПТ 72) направљено је 2013. ради подршке безбедности тенкова у борби. Захваљујући великом арсеналу наоружања може да врши ватрене ударе којима уништава противника. Има два спрегнута 30-милиметарска топа, митраљез „Калашњиков“, четири противтенковске вођене ракете „Атака“ са ласерским системом за навођење. Домет му је до 6 км. Изузетно је ефикасан у борби у градским условима, где тенкови могу бити на мети бацача граната. Направљен је на подвожју тенка Т-90, а не Т-72 као први модел у овој линији.

„ВербаМахер за беспилотне летелице

verba

Преносни ракетни систем ПВО „Верба“ направљен је 2011-2013. Уведен у наоружање руске војске 2014. Захваљујући електроници, систем препознаје разлику између „наш“ и „није наш“ приликом напада. Бољи је од западних еквивалената „Стингер“, „Старстрек“, као и од свог претходника „Игле“, јер уме да пронађе и уништи беспилотне летелице и ракете са ниским зрачењем. То је могуће захваљујући ракети 9М336 са иновационом инфрацрвеном мултиспектралном (троспектралном) главом за самонавођење. Творцима овог система пошло је за руком да неколико пута појачају осетљивост главе за самонавођење, чиме је појачана њена зашићеност од ометања. Нови систем омогућава десетоструку уштеду времена које је потребно за напад на циљ. „Игли“ је потребно 3-5 минута.

„Торнадо“паметна артиљерија

Tornado-G

Вишецевни бацач ракета „Торнадо Г“ представља јединицу другог ешалона и обавља задатке ватрене подршке мотострељачких јединица. „Торнадо“ је први пут тестиран 2011, када је показао предност у односу на своје претходнике „Град“ и „Смерч“. За разлику од њих, он има систем сателитског навођења. Сада сваки пројектил има микросхеме за управљање летом. „Торнадо“ данас има максимални домет ватре од 90 километара.

„Торнадо“ може напустити положај пре него што први испаљени пројектил дотакне земљу. Када и последњи пројектил експлодира и уништи циљ, овај систем може бити већ неколико километара удаљен од места испаљивања.

 

Руска реч

Напиши коментар