Наоружање

Русија: С-500 улази у борбену употребу 2017.

Домет ситема С-500 је 600 километара и моћи ће да истовремено гађа 10 балистичких суперсоничних циљева који се крећу брзином до седам километара у секунди. Ново наоружање за 44 милијарде долара

s-400

Заменик министра одбране Руске Федерације Јуриј Борисов недавно је за руске медије изјавио да ће противваздушни систем пете генерације С-500 бити завршен по плану и ући у оператвну употребу 2017. године.

Он је изјавио и да се, иако је било било и другачијих наговештаја, послови на развоју тог софистицираног система крећу по плану. Звршетак опитно-развојних послова биће 2017. године како је и планирано рекао је Борисов.

Нови систем С–500, који производи концерн “Алмаз – Антеј”, је најмодернији противваздушни и противракетни далекометни систем земља – ваздух.

Он, како је рекао Борисов, има универзалну намену и може да гађа и балистичке ракете, али и хеликоптере, авионе и друге летеће објекте.

Домет ситема С-500 је 600 километара и моћи ће да истовремено гађа 10 балистичких суперсоничних циљева који се крећу бртзином до седам километара у секунди, као и могућност да погоди бојеве главе хиперсоничних ракета.

Према доступним подацима нови руски протвваздушни систем С-500, увелико ће премашити карактеристике постојећег С-400 и његовог западног такмаца, унапређено америчког “Патриота 3”.

Иначе, Руска Федерација је, упркос кризи и мерама штедње које подразумевају и државни буџет мањи за 10 милијарди долара, за 2015. планирала повећање војног буџета. Иначе за 2015. годину за вони буџет планирано је 83,7 милијарди, а у до 2016. години чак 96 милијарди долара.

У овој години Русија ће потрошити 52,7 одсто свог војног буџета на набавку нове и модернизацију старе опреме и наоружања.

За Армију је планирана набавка БВП-3 оклопних транспортера, БТР-82А, оклопних возила, те модернизација тенкова Т-72 Б3…

Нове ракетне батерије “Искандер” биће постављене на југу и истоку земље, а морнарица би требало да добије шест нових бродова и подморница у наредне две године, типа “Пројекат 636”. Они би требало да буду распоређени у Црном мору.

Ни авијација и ПВО неће бити заборављени па се очекује да трупе буду попуњене и опремљене са радарима “Небо-М”, “Сопка” и “Гама”, те С-400 и системом “Панцир-С”.

 

Новости

Напиши коментар