четвртак, 30. 03. 2023.

Нова електроника и наоружање за авион Г-4 МД

Ови ваздухоплови служиће за обуку пилота за вишенаменски борбени авион и за борбена дејства. – Замах ваздухопловним капацитетима Србије

Авион Г-4 МД носиће савремене системе наоружања

Авион Г-4 МД носиће савремене системе наоружања

Министарство одбране улази у пројекат модернизације школско-борбеног авиона Г-4 на ниво Г-4 МД (модернизован-дигитализован), чиме ће Војска Србије (ВС) добити савремени ваздухоплов који ће омогућити квалитетну обуку за прелазак пилота на вишенаменски борбени авион чија је дуга процедура набавке у току. Истовремено, продужен је век употребе ових авиона, развијених још у време СФРЈ, чак до 2035. године. Рад на овом пројекту, а увођење модернизованих авиона у употребу може се очекивати у другој половини ове деценије, подигао би општи ниво домаћих ваздухопловних капацитета. Осим за обуку, авион би се могао користити и у борбене сврхе и то уградњом савременијих оружаних система од оних који данас постоје на Г-4.

Популарни „супергалебови”, произведени у фабрици „Соко” у Мостару, у употребу су уведени 1984. године. Овај тип авиона привукао је пажњу међународне ваздухопловне јавности, а укупно је произведен 91 примерак. Током рата 1999. године уништена је отприлике половина Г-4, преостали се и данас налазе у ВС.

Сагледана је и могућност продужења века употребе авиона, при чему се знало да су од дозвољених 5.000 сати налета, авиони у просеку остварили свега око 30 одсто налета. При прегледима констатовано је да је структура авиона у одличном стању, добро фабрички заштићена и без изражене корозије, што довољно говори о квалитету тадашње производње.

Кабина пилота биће пуна екрана (Анимација ВТИ)

Кабина пилота биће пуна екрана (Анимација ВТИ)

– Размотрено је више нивоа модернизације. Закључено је да је најрационалнија замена електронске опреме и ново уређење пилотског простора, уз неопходне промене на структури авиона првенствено за смештај нове опреме. При том се погонска група и главни системи не би мењали. Нововођено наоружање би се интегрисало на постојеће носaче уз уградњу новог носача на трупу, првенствено за ношење различитих електрооптичких контејнера – кажу у Војнотехничком институту који је носилац овог пројекта.

Авион ће бити оспособљен за дејство свим савременим вођеним борбеним средствима ваздух-ваздух и ваздух-земља које може понети, док ће конкретан избор зависити од средстава која ће бити у наоружању будућег вишенаменског борбеног авиона који ће се набавити за потребе ВС. Повећано преживљавање током борбених мисија обезбедиће се применом новог сигнализатора радарског озрачења и новим системом за пасивно ометање са радарским и инфрацрвеним мамцима. На прототипу авиона провериће се ефикасност система приказивача и нишана на кациги пилота, који знатно олакшава дејство у ваздуху, након чега ће се донети одлука о могућој примени.

О трошковима модернизације моћи ће се нешто конкретније рећи тек након избора стратешког партнера на тендеру, који је неопходан због сложене електронике која би се уграђивала, и расподеле посла која би се са њим дефинисала.

– Пројект модернизације авиона Г-4 у верзију Г-4 МД има велики и вишеструки значај за ВС и Министарство одбране, заузима важно место у Студији развоја рода авијације за период 2010–2020. година и као такав је уврштен у капиталне пројекте који ће се финансирати из Републичког буџета и за чије стабилно вишегодишње финансирање гарантује Влада Србије. У Закону о буџету Републике Србије за 2013. годину, за капитални пројект „Модернизација авиона Г-4 МД” додељена су средства за финансирање пројекта у 2013. години и за наредне две године, намењена реализацији почетних фаза пројекта, а сваке наредне буџетске године продужаваће се финансирање са новим средствима за још једну годину – објашњавају у Министарству одбране.

Виртуелна борбена обука

У оквиру нове авионике налази се интегрисан регистратор видео и летних података, са системом за пренос података са и на земаљску станицу за припрему лета и послелетну анализу, као и нови систем за виртуелну борбену обуку који је преко линка за пренос података повезан са инструкторском станицом на земљи, као и са другим Г-4 МД у лету. Овај револуционарни систем за обуку омогућава да се за тренаж пилота у коришћењу савремених сензора на авиону, као што су вишефункцијски радар, пријемник радарског и ласерског озрачења, идентификација пријатељ-непријатељ, упозорење о лансирању ка авиону ракета земља-ваздух и ваздух-ваздух, може уместо стварног коришћења ових скупих система на авиону, користити симулација њиховог рада путем система вештачке реалности. На овај начин такође је могуће симулирати и дејства практично са свим врстама наоружања у нападима на циљеве у ваздуху и на земљи, при чему пилот на обуци има потпуни утисак као да дејствује са правим наоружањем.
4 коментара

 1. Aleksandar

  Da se ovo ispuni id amozemo imi da uzimamo novca od toga ima drzvekoje su za ovuletelicu zaintresovani mozemo dosta dobro to unovcati.Samo ako dobro miodradimo svoj deo posla.I treba proizvodti i sklapati ugovore.jer to inma ide ukorit a i ostalima.Netreba sve zapustiti iplasiti se icega i svogizuma i svoj e projekcija.

 2. slobodan

  Ovo će biti promšaj sličan Orlu, avion koji je toliko zastareo da se nemože ništa uraditi na njegovoj komer- cijalizaciji, najbolji školski avioni u evreopskim armija su:

  – Francuski Alfajet Dessault Aviation i
  – Italijanski C-345/346 Alenia Aeromacci i
  – Ruski JAK-130

 3. Иван Стијовић

  Тзв. НЛА (Нови ловачки авион) који је био развијан требао је већ да је среће бити направљен у бар пар примерака. Ово већ има смисла само као прелазни авион за неки нови. Ту већ може да се оправда улагање у њега али од њега правити нешто ван тога је губљење времена и новца. Што се тиче Орла када је направљен био је у току за тадашњи систем и начин одбране али сад он уз доста модернизације може да достигне неки средњи ниво. Руси су предлагали као и Израел да све МИГове-21, Орлове и Г-4 да модернизују али држава као нема пара!

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *