Србија

„Невидљиви“ за њих увек видљив

Чувени амерички авион „Ф-117А“ поново је синоћ симболично „оборио“ 3. ракетни дивизион и то у ресторану „Перпер“. Торта је исечена симболично у 20.42 када је погођена америчка летелица

Proslava-obaranja-aviona
Фото П. Митић

Чувени амерички авион „Ф-117А“ поново је синоћ симболично „оборио“ 3. ракетни дивизион и то у ресторану „Перпер“. Хероји, који су током НАТО бомбардовања бранили нашу земљу, окупили су се по 17. пут да прославе рушење агресорске летелице, које се догодило 27. марта 1999. године.

Успомену на херојске дане које су провели бранећи отаџбину, припадници сада већ чувеног Трећег дивизиона 250. ракетне бригаде, чувају кроз дружење уз вечеру и симболично сечење торте у облику авиона „Ф-117А“. Тачно у 20.42, када је наша ракета погодила „невидљивог“, уз тактове песме „Авиону сломићу ти крила“, чланови војне послуге исекли су торту и тако га поново „срушили“.

– Ово је успех за памћење и дан који нам много значи, јер обарање ове летелице везује целокупну ратну јединицу и све људе – каже потпуковник Ђорђе Аничић. – Исто тако је и јединствена прилика да се у овим тешким временима окупимо да евоцирамо успомене и сачувамо традицију.

Синоћ су скоро сви поново били ту, као оне вечери пре тачно 17 година. Присећали су се свог подвига, али и минутом ћутања одали почаст колегама који су свој живот изгубили у борби. Тај 27. март остаће дубоко урезан у сећање свих, а посебну симболику има и за старијег водника Ђорђа Малетића који је тада био командир електроенергетског одељења.

– Тог дана старији син славио је девети рођендан, и када сам кретао од куће на поласку ми је рекао: „Ћале срушите неки авион“, и ето ми срушили. Како да не испунимо детету рођенданску жељу – присећа се Малетић. – Учинили смо нешто што нико у свету није, оборили смо технолошко чудо агресора и никад не желимо да заборавимо овај датум, јер он је за нас светиња.

 

Новости

Напиши коментар