Регион

НАПАД НА СРБЕ У ХРВАТСКОЈ: Убијаћемо вас опет, бежаћете као Цигани

Учесници протеста против забране парастоса за страдале у Глини вербално су нападнути и вређани од стране појединих суграђана, чули су се повици „цигани“, помињали су „тракторијаду“, Шешеља, док је локална полиција стајала по страни не радећи ништа да вређање спречи

ustase

У свету се 10. децембар обележава као међународни дан људских права. Међутим, православни Срби се и на овај дан у Хрватској суочавају са проблемима. Наиме, дешавања у граду Глини су само један од примера који доказују ту тврдњу.

21. октобра ове године управа овог града донета је одлука којом је забрањено да православни Срби врше парастос, помен и полагање цвећа на месту где је до 1941. године стајао храм Рођења пресвете Богородице. Те године је у храму почињен злочин у којем је страдало преко 1.500 православних Срба из Глине, Топуског, Вргинмоста и околине, а сама зграда срушена до темеља.

Тим поводом је „Антифашистичка лига“ одржала седницу испред Спомен дома где су осудили ову одлуку градских власти града Глине. Мирном протесту присуствовао је мањи број верника глинксе парохија заједно са парохом костајничким протојерем, Далибором Танасиће, и протојерејем глинским Слободаном Дракулићем.

Учесници овог скупа су вербално нападнути и вређани од стране појединих суграђана, чули су се повици „цигани“, помињали су „тракторијаду“, Шешеља, док је локална полиција стајала по страни не радећи ништа да вређање спречи.

Након тридесетоминутног скупа Срби су се разишли, док су они који су изрицали увреде на рачун жртава и присутних развили велику државну заставу испред дома и наставили са увредама на рачун православних Срба.

Напиши коментар