Свет

Монаси одбили молбу Барака Обаме да посети Свету Гору

Председник САД Барак Обама обратио се монасима са Атоса са молбом да му допусте да посети Свету Гору, али је добио негативан одговор.

О томе говори сајт Атоска трибина наводећи незваничне изворе. Своју одлуку Атоски монаси су образложили тиме, што је амерички вођа муслиман, па према томе га не могу примити на Атос.

Такође се каже да су од Главне управе Атоса затражили да изда обавештење да је Барак Обама непожељна особа у «Врту Пресвете Богородице».

Претпоставља се, да је ову информацију изван граница Атона пренео Атоски старац, који је верни чувар моралних вредности, и који је у световном животу био у војној служби. Тај старац је пре тога више пута одбијао захтеве и неким званичницима Грчке, ако се није слагало са њиховим начином живота ван тајне покајања.

Међутим, до сада није било званичног саопштење у том смислу које би потврдило или демантовало ову информацију.

Познато је да је Свету Гору 20. августа посетио председник Удружења грчких организација у Русији, друштвени активиста и акционар ПАОК-а Иван Савиди и главни тужилац  Руске федерације Јуриј Чајка.

Делегација од десет људи је најпре посетила Атоски Протат у центру Кареје. Храм Протата је најстарији сачуван храм на Светој Гори. Гости су посетили и манастир Хиландар да се поклоне икони Богородице «Млекопитатељнице».

Извор: Русские Афины

Напиши коментар