Свет

Обама у тајности послао тешко наоружање у Норвешку, кога планира да нападне?

Како је објавило Министарство обране САД-а, у норвешку луку Namdalsied недавно је у тајности упловио амерички 205 метара дуг војни брод „Dewayne T. Williams“ са око 300 комада најсавременијих тенкова

Barack_Obama_on_phone_with_Benjamin_Netanyahu_2009-06-08

У току је најопсежнија достава америчког наоружања у Европу од окончања Хладног рата. Како је објавило Министарство обране САД-а, у норвешку луку Namdalsied недавно је у тајности упловио амерички 205 метара дуг војни брод „Dewayne T. Williams“ са око 300 комада најсавременијих тенкова Абрамс А1-М1, оклопним амфибијама ААВ-7, и оклопним борбеним возилима ЛАВ-25, пише Слободна Даламција .

Већи део допремљеног наоружања пребачен је у америчку војну базу која покрива пет норвешких планина. Норвешки медији преносе да амерички морнарички корпус у утробама норвешких брда, на око 32.000 квадратних метара, располаже складиштима за муницију, ратном болницом, смештајем за тешко наоружање, оклопна борбена возила, авионе и хеликоптере.

Након што су норвешки медији пре два дана разоткрили операцију транспорта тенкова, портпарол америчког Министарства обране умирујуће тврди како се ради о „класичној и рутинској операцији замене старог америчког оружја новим наоружањем“

Посебним споразумом, у доба Хладног рата и опасности од ширења Советског Савеза, потписан је „двојни пакт” САД и Норвешке о формирању америчке базе на подручју норвешког округа Тронделаг.

Норвешка „седма сила” затражила је појашњење да ли има рутинска замена старе опреме новим, али знатно већим арсеналом од постојећег, било какве везе са збивањима у Украјини.

Члан одбора за обрану и сигурност норвешког парламента Пер Сандберг каже да на први поглед изгледа да Американци додатно наоружавају своју базу, али да се то „случајно поклопило са украјинском кризом“.

Масовни транспорт насавременије ратне опреме и нескривено „звецкање оружјем” није оставило равнодушним локално становништво, али ни Русе.

– Кога то Обама мисли да нападне?! То је тешко оклопно наоружање искључиво за напад и инвазију, а не за обрану, каже за „Слободну“ 67-годишњи пензионисани генерал Јуриј Балујевски који је од 2005. до 2008 године обнашао дужност начелника Главног стожера војске Руске Федерације. Због својих оштрих ставова против САД-а и НАТО-а, западни медији Балујевског називају руским јастребом.

ШТА БИ БИЛО КАДА БИ РУСИЈА ДОСТАВИЛА НАОУРУЖАЊЕ НА КУБУ

Генерал Јуриј за време своје службе се није либио да се сукобис руским министром обране, због смањења броја генерала, или продаје војних објеката. Он заговара тесну војну сaрадњу Москве с Ираном, Сиријом и Египтом, а Украјину назива „задњом линијом обране Русије“.

– Мислим да европској јавности сада треба да се објасни због чега се доставља толика количина наоружања на северу Европе. Нема сумње да се ради о догађајима везаним за Украјину и да се врши притисак на Русију. Шта би било да Русија сада достави тешко наоружање на Кубу? Сви би вероватно узвикнули „да је то неодговорно понашање Москве“. Ипак, не верујем у употребу допремљеног наоружања. Норвешка влада је прекинула све билатералне војне активности с Русијом, и суспендовала посету наших војних бродова и заједничке вежбе на мору. Штета, јер имали смо јако добру сарадњу с норвешком војском. Амерички милитаризам ће проћи, а с Норвешком ћемо опет имати добре односе – каже генерал Балујевски.

 

Извор: Новости

Коментари (1)

  1. radivoje rade каже:

    Molio bih Vas da češće objavljujete vesti na ovom sajtu,jedino odavde čitam šta me zanima. Pozdrav!

Напиши коментар