Свет

Изабран сам да служим својој земљи а не да будем учтив према Бараку Обами

Пише: Мелкулангара К. Бадракумар

Руски народ је веома задовољан Путином и Обамина рачуница да је одвојио руског лидера од народа тешко је оманула

vladimir-putin

Хладноратовска пропаганда против руског председника Путина у западним медијима је можда на свом врхунцу. Толико је жучи изливено на рачун руског председника да залихе већ пресушују. Међутим, обасут свакојаким увредама, Путин остаје ноншалантан – поново заваравајући западне коментаторе који га карактеришу као неког ко не може да поднесе критику. Очигледно је да може.

И поред тога, Путинова популарност је сада на вртоглавих 80 процената подршке. Тешко да било који шеф државе у свету може да се мери са популарношћу коју ужива Путин, а то објашњава и његову индиферентност на салве западних медија. Како је изјавио у свом интервјуу након избора, изабран сам да служим својој земљи а не да будем „учтив“ према Бараку Обами.

ПОДАЦИ АМЕРИЧКОГ ИСТРАЖИВАЊА

Америчко истраживање, које су у Русији спровели Асошиејтед прес и Центар за истраживање јавног мњења универзитета у Чикагу, изнело је неке импресивне податке:

– Путин ужива невероватну популарност у руском народу, са позитивни рејтингом 81 процената;

– Економске невоље су највећа брига Руса и слажу се да санкције Запада погађају економију, али за сада не осећају негативан утицај на своје буџете;

– Већина Руса верује да њихова земља иде у добром правцу и оптимисти су у погледу свог финансијског стања у наредним годинама;

– Две трећине Руса подржава сепаратистичке покрете у Украјини.

Истраживање је посебно интересантно јер Центар за истраживање јавног мњења универзитета у Чикагу (где је Обама предавао 12 година и постао професор) такође ради истраживања за „владине агенције“ и обезбеђује податке и анализе које су „подршка доношењу одлука у кључним областима“. Нема сумње да је истраживање привукло пажњу Беле куће, а могуће је и да су Обами саветници скренули пажњу на резултате истраживања.

Како би Обама требао да посматра ове запрепашћујуће резултате? Очигледно је да резултати истраживања показују да је политика према Русији у потпуном хаосу. Ако су наде полагане у то да ће под тежином санкција руска економија да се преда и да ће незадовољство народа да расте и доведе до краја политичког живота руског председника, онда ствари иду у погрешном правцу.

Чињенично, руски народ је веома задовољан Путиновом политиком и Обамина рачуница да је интелигентно одвојио руског лидера од народа тешко је оманула. Путин ужива популарност која више него двоструко превазилази Обамину. Самозвани руски експерти у САД предвиђали су пукотине у руском систему, али се ништа тог типа није догодило.

РУСИ СУ ПОЛИТИЧКИ СВЕСТАН СВЕТ

Оно што Обама превиђа је да се народ у Русији разликује од просечног Американца, који наивно гледа на догађаје у свету. Народ у Русији је политички образован и политички свестан – што је заоставштина Совјета – и потпуно разуме шта америчка стратегија окруживања Русије или ширење НАТО значе. Разуме да украјинска криза представља егзистенцијалну борбу за стратешку равнотежу са САД и жели да Путин задржи свој курс.

Путин намерава да искористи своју популарност и спроведе нешто што му лежи на души, да реструктурише руску економију и на најнижи ниво сведе зависност од прихода од продаје нафте. То је дугачак пут, али дух реформе већ лебди у ваздуху. Недавно обраћање Путина члановима владе у Кремљу не оставља сумњу да је Русија одлучна у томе. [1] Тачно је да је руска економија у тешкоћама, али – осим западних пропагандиста, који сервирају апокалиптичне визије – нико озбиљан не очекује да руска економија падне на колена.

На крају, Обама је суочен са тешким интелектуалним изазовом. Да ли наставити са истом бесмисленом реториком и обманама и следеће године? До сада је већ међу америчким експертима широко прихваћено мишљење да Путин „није трепнуо“. Шта ова накнадна памет значи?

Може само да значи да је ова конфронтација, осим ако одмах не престане, увод у опасну ескалацију. Динамика на делу непогрешиво сугерише такав закључак. Поврх свега, Обама је управо потписао закон који му даје овлашћења да уведе веће санкције Русији и, што је још горе, да одобри Украјини испоруке оружја у вредности 350 милиона долара.

Међутим, промена режима није нешто што руски народ жели, и то нам јасно показују резултати истраживања АП и Центра за истраживање јавног мњења. [2] У каквој позицији се Обама налази? Нема сумње, Русија је постала огроман спољнополитички изазов за Обаму и незамисливо је да би човек његовог интелекта желео да остане упамћен у историји по контроверзној репутацији – као председник САД и добитник Нобелове награде који је подложио ватру Хладног рата.

_________

Упутнице:

[1] http://eng.news.kremlin.ru/news/23438/print
[2] http://eng.news.kremlin.ru/news/23438/print

Аутор је бивши амбасадор Индије у Узбекистану и Турској. Експерт је за Русију, Кину, Централну Азију. Пише колумне за Азија тајмс и Хинду

Превео AERIAL6

Indian Punchline/Стање ствари

Напиши коментар