Технологије

МОБИЛНИ ПО ТЕСЛИНОЈ ИДЕЈИ: Бесплатни разговори и СМС!

Сви који буду имали „Тесла“ телефон моћи ће бесплатно да позивају познанике који имају исти телефон. СМС и претраживање интернетом биће бесплатно јер ће телефон радити без СИМ картице, мобилних оператера и конекције на интернет, каже Александар Стибиљ

Ако би се остварио сан Београђанина Александра Стибиља„хало“ више никада не би звучало исто. Пре свега, било би бесплатно.

Студент информационих технологија, менаџмента и маркетинга у Паризу пре извесног времена окупио је тим инжењера, дизајнера и студената електротехнике из целог света и сада заједно развијају телефон,који ће, каже Стибиљ, омогућити бесплатне позиве, поруке и претраживање светске мреже. „Тесла“ би коштао око 130 долара.

– Свако ко буде имао тај телефон моћи ће бесплатно да позива познанике истим телефоном. СМС и претраживање интернетом биће бесплатно, јер ће телефон функционисати без СИМ картице, мобилних оператера и конекције на интернет – каже Стибиљ.

Он открива да је са колегама из САД, Немачке, Индије и Јапана већ испробао ову технологију на рачунарима и да она апсолутно може да успе.
– Моја идеја се заснива на идеји Николе Тесле, који је замислио да ће људи слати телеграме и слике преко торња који је конструисао. Због тога, али и због публицитета, телефон ће се звати „Тесла“. Сви који су укључени у овај пројекат верују у замисао Николе Тесле и спремни су да дођу у Србију и до краја године у потпуности развију пројекат. Главна препрека за то је недостатак новца. Алати за производњу телефона су скупи и зато су нам и потребне донације, односно инвестиције – каже Стибиљ.

Како појашњава Сибиљ, идеја је и да се бесплатно комуницира преко рачунара. Бесплатна комуникација одвијала би се само ако и онај ко позива и онај кога позивају имају „Теслу“, односно поменути чип у компјутерима. За случај да власник апарата жели да позива „обичне бројеве“, морао би да у свој телефон убаци СИМ картицу и за ту услугу, наравно, плати мобилним оператерима.

 

Извор: Политика

Коментари (2)

  1. Sone каже:

    To se nece drzavi dopasti 🙂

  2. Анастасия каже:

    Он је изумео 20.век
    Тесла – зато му дугујемо све.

    Дугујемо му све. Без Николе Тесле савремена технологија не би постојала. Признајемо Стива Џобса, Била Гејтса и Линуса Торвалдса (Stive Jobs, Bill Gates,Trovards), као савремене геније. Имена попут Алберта Ајнштајна, Нилса Бора и Томаса Едисона су учења детињства. Сви су ови људи и многи други створили модерну технологију, која шаље сателите у Земљино орбити, омогућава микрочипове, интернет, смартпхоне и све остало што је данас постало природни део нашег свакодневног живота. Али изнад свих њих је ТЕСЛА.

Напиши коментар