Србија

Министарство одбране исељава војне пензионере са Бањице да би уселило НАТО официре

Породице пензионисаних припадника ЈНА из круга Војне академије у Београду мораће до краја године да напусте принудни смештај у ком станују и дуже од две деценије. У импровизоване станове у којима броје последње дане, по налогу војних власти, после реновирања заказаног за следећу годину уселиће се гости система одбране – припадници страних војски и учесници војних вежби.

Принудни смештај на Војној академији доскорашњи је дом за 17 породица, махом подофицира ЈНА, који су после распада Југославије дошли у Србију. Они чине само мали део од око 10.000 војних породица, колико их од државе потражује стан на основу имовине које су се одрекли у бившим југословенским републикама.

– Уместо да држава изврши обавезу и трајно нам реши проблем, војне власти људе исељавају и из принудних смештаја – истиче Нада Павићевић из Удружења војних бескућника. – Више од педесет људи мораће усред зиме да напусти домове на Војној академији. Уколико то не учине, најављена су искључења грејања, струје и воде, иако има и старих и болесних.

Цивилима из Војне академије Министарство одбране понудило је смештаје у објектима некадашње Политичке школе у Улици Паје Адамова, као и у кругу касарне везе у Улици Незнаног јунака. Подофицир у пензији Иван Михаљевић, који дуже од 20 година станује на Војној академији, каже да су услови за живот изузетно лоши.
ЕПИЛОГ У СТРАЗБУРУ СТАНОВИ које потражују од државе биће предмет спора војних бескућника са Србијом пред Европским судом за људска права у Стразбуру. Њихова тужба против државе је усвојена, а даљи кораци биће познати на јесен. У име више од 10.000 породица које су на списку за стан, тужбу је поднело њих 30, а најјачи аргумент је да су жртва опструкције због којих дуже од две деценије живе у изузетно тешким условима.

– Људи који су, уплашени за голи живот, прихватили нову адресу морали су да уложе и до хиљаду евра како би могли да живе у тим објектима – објашњава Михаљевић. – Тамо су „станови“ без санитарија, полупани прозори, голе жице и прљави зидови. Ми смо војници старог кова, знамо шта је наређење, али могли су да нас поштеде бар до пролећа.

Војни пензионери затражили су од Војске да им одобри да у смештају на Војној академији остану до априла, али је одговор – негативан.

У Министарству одбране објашњавају да није реч о исељавању, већ селидби која се дуже време планира и најављује. Напомињу да део станара дугује накнаду за становање и до 150.000 динара.

– Станари су обавештени још у јулу ове године, а рок за пресељење био је први октобар – објашњавају у Министарству. – На основу њихове молбе рок је продужен до 2014. Војна академија понудила је сву расположиву помоћ за премештај ствари. Објекти у које је предвиђено пресељење налазе се у истој, и касарни у непосредној близини.

Коментари (6)

 1. MILAN D. каже:

  Pa to je vrh vrhunca !

 2. Bubica каже:

  Hm… nato? Jesu li to mozda oni “milosrdini andjeli” sto su nam bacali bombe po citavoj Srbiji pre 15 godina? Naravno pruzimo im dom, iselimo nase ljude da bi oni imali gde da zive. Mi smo tako plemenit narod. Veliki smo koliko mozemo da prastamo. LOL xD

 3. Lakrdijas каже:

  Ma ko ih j**e kad im se država raspadala oni sedeli kući. Sad će osim države da im okupiraju i kuće.

 4. goran каже:

  Bruka,sramota,jad i beda.Ovo je teror države nad sopstvenim narodom.Dokle više da se sami ponižavamo,i više nego što traže od nas.Narode moj,lažu nas,ponižavaju,potkradaju,biju i ubijaju i sve to u ime demokratije koju većina neće ni dočekati.Narode moj,vreme je,da kažemo šta mislimo o svemu,ne smemo više da ćutimo i trpimo,što smo poslušniji oni su bezobrazniji,što smo tiši oni su sve glasniji,što smo gladniji oni su zadovoljniji.Vreme je da se stvari okrenu,U BOJ ZA NAROD SVOJ.

 5. Slavica Bogic каже:

  Nevidjena sramota i tezak bezobrazluk.Ti nesretni ljudi su napustili svoje domove zbog olosa iz Nato-a/Ja sam razocarana u zemlju u kojoj zivim.Tretiraju nas ko stoku a dodvoravaju belosvetskom olosu !!!

 6. Nikola Karakaš каже:

  Ovo je velika sramota za Vojsku i državu Srbiju. Očigledan dokaz da Vojskom Srbije ne komanduju starešine-građani Srbije već to,praktično,rade NATO oficiri-prvenstveno američki. Primera za to ima sijaset:izgradnja američke ambasade na lokaciji kasarne na Topčideru (tu su centri svih veza Srbije koje sada bez problema prisluškuju Amerikanci);sada i ovo oko adaptacije zgrade u krugu VA za NATO oficire. Dokle više da se ponašamo kako da nismo “u svojoj kući”?! Pogledajte gospodo iz vrha Vojske i države Srbije kako se prema svojim vojnim penzionerima odnose u susednim nam državama,pa uporedite sa tim kako se vi odnosite prema vašima! Bruka i sramota,beda i jad!!!

Напиши коментар