Србија

КУСТУРИЦА: Режирао бих серију о Немањићима!

– За снимање квалитетне серије таквог формата неопходно је обезбедити велика материјална средства, наћи одговарајуће локације, адаптирати их, велики је то посао. Ипак, не треба одустати од такве замисли јер је једна таква серија и те како потребна Србији – каже прослављени српски режисер.

EMIR KUSTURICA

Прослављени српски режисер Емир Кустурица каже за Телеграф да би веома радо режирао телевизијску серију о српској средњовековној династији Немањић, која би се емитовала на Јавном сервису Србије.

Кустурица је подржао акцију нашег портала да Радио-телевизија Србије сними високобуџетну серију о српској владарској династији Немањић.

– То је добра идеја и наравно да је треба подржати, од мене имате сву подршку, јер сматрам да је феноменална – каже Кустурица.

Он додаје да је за снимање такве серије потребно издвојити огромну своту новца, али да би је ипак требало снимити јер је “неопходна Србији“.

– За снимање квалитетне серије таквог формата неопходно је обезбедити велика материјална средства, наћи одговарајуће локације, адаптирати их, велики је то посао. Ипак, не треба одустати од такве замисли, јер је једна таква серија и те како потребна Србији – објашњава он.

На питање да ли би прихватио учешће у серији и да ли би режирао један такав подухват, Кустурица с Мокре Горе поручује:

– Наравно да бих прихватио и волео да режирам једну такву серију, била би ми част!

Директор Јавног сервиса Александар Тијанић похвалио је раније идеју Телеграфа, али додаје да је она финансијски комплексна за извођење.

– То је одлична идеја. Ми сада радимо серију о Карађорђевићима и када је завршимо, зашто не бисмо емитовали и програм о династији Немањић? Наравно, РТС то финансијски не би могао сам, јер је то милионски пројекат. Такву серију требало би да финансирају заједно држава, велике компаније и РТС. Ми бисмо свакако хтели да је приказујемо – каже Тијанић.

Подршке идеји Телеграфа из дана у дан све више пристижу, а тако су до сада нашу идеју подржали и Синиша Ковачевић, Димитрије Војинов и Здравко Шотра.

Драмски писац Синиша Ковачевић каже да је идеја нашег портала о екранизацији приче о Немањићима извандредна, али да тај пројекат, који би коштао најмање неколико стотина хиљада евра, мора тачно приказати историјске чињенице.

– То је заиста изванредно, али би то био јако скуп пројекат. Цена би зависила од много фактора, броја епизода, локације, начина снимања. Јер, на пример, ако неку битку снимате напољу, са 200 статиста и 150 коња, то кошта много више него да неко од ликова ту исту битку преприча – каже Ковачевић.

Истакнути српски филмски и телевизијски редитељ Здравко Шотра подржава иницијативу Телеграфа о снимању ТВ серије о династији Немањић, и поручује да је таквом пројекту место на Јавном сервису Србије.

 

Извор: Телеграф

Коментари (3)

  1. Aleksandar каже:

    I treba podrzati Kusturicu u ovom poduhvatu i te kako jer ima i zasto d ato uradi.Da nesto i mi imamo snimljeno iz tog preida okojem smo ucili,ali pogresno.

  2. Dusko каже:

    Ne daj Boze da ti reziras nesto iz Srbske istorije, pola likova bi bili cigani, cincari i ko zna jos..

  3. Zoran каже:

    Трбало би основати фонд, у који би могле да се уплаћују донације.

Напиши коментар