Свет

У току је хапшење монаха на Светој Гори!

esfigmen

Народе управо се догађа хапшење светогорских монаха од стране грчке полиције зато што су одбили надлежност васељенског патријарха који је склопио екуменство са папом. Блокиран је пут до Свете Горе, а грчка јавност се обмањује о правом стању. На удару је грчки манастир Есфигмен, монаси се хапсе, крше се људска права, а у медијима православних земаља мук, зато што се скривају веома непријатне истине о односима светогораца који живе у духу ранохришћана са црквом. Ако се за некога може рећи да иде Исусовим путем, то су светогорци. Све остало су имитације и камуфлаже тајних служби, подметнуте народима. Управо се ти светогорци прогањају, а међународне установе за људска права се праве слепе. Ово није први пут да се у Србији крију оваква драматична збивања, која су се дешавала и раније. Овде се не сме ништа знати о малтретирању монаха у Светој Гори, јер би се поставило питање зашто, и ко се њих боји? Ко ће се бити раскринкан ако светогорци проговоре? Они се одавно осећају изданим од цркве. Разговарао сам са некима од њих, који тврде да се ђаво идеално сакрио у цркви. Не улазећи у то, једно је сигурно: хапшење потпуно безазлених, ненаоружаних, духовника који су стално у посту и молитви, представља зулум сличан који су чинили римски крволоци у време империје. Поставите себи питање, а нарочито државној медијској кући РТС, зашто до сада никада није известила своје грађане о малтретирању оних који се моле за њих од стране цркве? Каква је позадина споразума цркве и власти? Тврдим да се ради о великим турбуленцијама у дубљем слоју колективне свести и да ће доћи до веома опасних исхода, а неке ствари се ових дана већ манифестују. Грчку је задесио земљотрес. Волим ову грчку земљу и небих жело да јој се догоди нешто непријтно, и стога упозоравам да се не играју са стварима које ће произвести последице. Неки монаси су пребегли у друге манастире, а одатле се спремају да оду из Грчке. Ово су веома упозоравајући знаци времена. Духовна питања су веома снажни покретачи судбине. Ми смо бића са мозгом, а наши мозгови су повезани са мозговима духовних људи са јаком можданом емисијом. Сви мозгови на планети су умрежени попут интернета. Схватите то, и не помишљајте да то нема везе са вашим судбинама.

Поделите ово где год можете, јер су медији под блокадом, заправо под контролом. Народ и свет мора знати за терор над светогорским монасима.

———————-

Додатак, 27. мај 2014. 20:00

Поводом објављеног текста о хапшењу монаха из манастира Есфигмен, портпарол манастира Есфигмен, Ираклис Мораитис, нам је рекао да наведена информација није тачна и да осим сталног прогона, недостатка хране, лекова и горива, нема других дешавања у манастиру. Преносимо његов мејл у целини:

Brothers from Serbia , due to national elections we having a calm period in our Monastery. Thank you for your interest but fortunately this article is false (for now). Nice of having brothers in Serbia that cares a lot about Esfigmenou’s Monastery in Mount Athos. But except the permanent prosecutions and the lack of food , medicine and fuel nothing new as police presence or attack. We do not know the source of that articles but we have the obligation to inform you about the truth.

With Honor,
Iraklis Moraitis

Press Officer of Esfigmenou Monastery
Mount Athos

Коментари (86)

 1. Goran каже:

  Ja sam neupucen evo….ali jedno vidim jasno,dok se svi pravite upuceni i najpametniji Pravoslavci se progone i nestaju polako.
  Mozda,kazem mozda,ako bi se slozili jednom ,ako bi ostavili po strani da smo najpametniji i da branimo svoju veru i svoju crkvu ,mozda bi je i odbranili…

 2. Tome Nedevski каже:

  U poseti grčkoj državi je Vladimir Putin!
  Grčka se ne sme brukati ispred Velikog Vladimira sa fašističkim klerom, to može kada dođe u poseti onaj isunčani amerikanac, veliki prijatelj Grčke!
  Svetogorski Monasi žele da budu pod crkovno jurisdikcijom Atinske Arhiepiskopija (prave grčke crkve ya njih) a ne pod tamo nekog “TURSKOG EPISKOPA”!
  To nikako ne ide u prilog poseti i rayvijanju suradnje sa Pravoslavnom Rusijom.
  A i one 1830, BAVARSKI PRINC je dekretom NAPRAVIO Atinsku Arhiepiskopiju, KRAJNJE NEKANONSKI, a protiv su bili i sami Ruski Car, Moskovski i Patrijarh CELU RUSIJE, tadašnji Vaseljenski Patrijarh!

 3. Tome Nedevski каже:

  Sve teritorije koje je grčka država OKUPIRALA 1913 pripaqdaju pod JURISDIKCIJOM VASELJENSKOG PATRIJARHA IZ CARIGRADA, a ne pod NEKANONSKOG ATINSKOG ARHIEPISKOPA!
  Sveta Gora je oduvek bila pod jurisdikcijom Vaseljenske Patrijaršije!
  Ali grčki monasi odbijaju “turskog episkopa”!!!
  Kada je nastala suvremena grčka država 1830, bavarski kralj je dekretom osnovao ATINSKU ARHIEPISKOPIJU koja nikad pre toga nije postojala!
  Na to su se suprostavili Ruski CAR, Moskovski i Patrijarh Cele Rusije, kao i Vaseljenski Patrijarh.
  Tako je nastala crkovna organizacija koja je surađivala sa turskim autoritetima u Makedoniji, koja je palila crkovne knjige ispisane GLAGOLICOM ili KIRILICOM, uništavala ikone koje nisu bile ispisane na grčkom jeziku, da bi vrhunac nastao sa naznačenjem veliko-grčkog fašistu Germanosa Karavangelisa za EPISKOPA KOSTURSKIM 1902. U gradu Kostur (grčki Kastorija). Ovaj evbejski seljak je organizovao mrežu špijuna koji su špijunirali Makedonske Borce za slobodu turskim autoritetima…
  I danas grčki popovi ne priznaju kanonsko pravo Vaseljenskog Patrijarha na teritorije Južne Makedonije.
  Grčki popovi su pravi fašisti, kojima je Grčka pre svega, a zatim, pravoslavlje! Poznato, je li?
  Pogledajte ovaj klip, Nikodim Carknjaz, Makedonac je postao Episkop, ali to grčki fašisti ne priznaju!

  https://www.youtube.com/watch?v=qHxRpn0Blfs

 4. bodo каже:

  ZIVIJO SAM NA SV,GORI PREKO GODINU DANA,A ZA ZILOTSKI MANASTIR RADIJO OKO 3 MJESECA,UKRATKO CU OBJASNITI ZASTO IH HAPSE,SIROKA JE TO PROBLEMATIKA ZA OVAKO MALO RIJECI…POSTOJI PROROCANSTVO O PROPASTI SV.GORE KOJE ONI IMAJU/Kozmino i Nilovo/ A KOJE SE UVELIKO OSTVARUJE.SVI MANASTIRI SU POTPISALI NA SV.GORI/22manastira/DA PRISTAJU DA DOLAZE ZENE NA SV.GORU,PRAVE SE PUTEVI,HOTELI I OSTALI NOVINITETI MODERNOG SVIJETA,JEDINO ZILOTI TO NISU POTPISALI.USLOV JE DA TO MOZE SAMO AKO SVI MANASTIRI POTPISU INACE NISTA OD POSLA.PRIJE PAR GODINA CARIGRADSKI PATRIJARH JE POSLAO MONAHE DA PREUZMU NA DIPLOMATSKI NACIN MANASTIR TO JEST UZ NEKE NEHRISCANSKE TORTURE PREMA STARIM MONASIMA.TRPILI SU JEDNO VRIJEME DOK NISU ZATVORILI MANASTIR I OBRACUNALI SE BATINAMA NAJURILI PRIDOSLE .CARIGRAD JE MILICIJI NAREDIJO NA SILU DA IH IZBACI I PROTJERA.MILICIJA NECE DA OGRJESI DUSU ,HILANDAR IH POMAZE I DR. BRATIJA KAO I DONATORI ISTINSKOG HRISCANSTVA.ONI SU RIJETKI BEDEM ISTINSKOG PRAVOSLAVLJA A NE SPONZORISANJA KAKVOG DANAS 90 POSTO VLADA U SVIJETU.REVNITELJI ILI ZILOTI,DRZE SE RIJECI PRAVOSLAVLJE ILI SMRT..ONI NE ZELE ALTERNATIVU..

 5. Igor каже:

  Ima Grcka zilotska crkva u Stokholmu! Tj staro kalendarci… Pricas sa nasim pravoslavnim svestenikom i zamislite ni nasi ne priznaju istu crkvu kao nasu!
  Bruka…

 6. mila каже:

  Nisam znala za ovaj sajt, slučajno naletih danas, zanimljiv je. Medjutim, trebalo je da pojasnite ljudima ko su Ziloti sa SVete Gore i zašto im niko iz drugih manastira nije pritekao u pomoć. Njih je osnovala engleska tajna služba i oni rade za njih. Medju njima ima preko 20 albanaca i kažu da ono paljenje Hilandara ima veze i sa njima. Njihov manastir je odmah do Hilandara. O tome je pisao ili Vanja Bulić ili Momir Vasiljević, ne mogu da se setim. Molim ljude koji objavljuju vest da se pre toga upoznaju sa istom.

 7. car dudule каже:

  Mofu oni da rade sta hoce ali nebesku BANKU dobrih dela ne mogu da poharaju niti da nam B OGA iz Srva izbrisu Hvala ti Gopode na tv ojoj Pomoci i Ljubavi
  car dudule

 8. Luka каже:

  citiram Karl Bilta pre neki dan izjavio:”Pravoslavlje je najveca opasnost za zapad veca od islama” prema tome braco moja 87 milijardi je velika lova koju Grci dobise pre neki dan

 9. Junior Felipe Massa каже:

  A sta se desava u Crnu Goru,godinama vec progone nasu crkvu a vi cutite,vi ste jos jedan poltron Crnogorski koji pokusava da stvori odbojnost preme Grckoj, NIKAD U CRNU GORU NA MORE, GRCKA JE ZAKON

 10. СРБИН ИЗ СРБИЈЕ каже:

  ГЛАВНЕ РАЗЛИКЕ У ВЕРИ ИЗМЕЂУ ПРАВОСЛАВНЕ И РИМОКАТОЛИЧКЕ ВЕРОИСОПОВЕСТИ

  ЈОШ У ДАВНЕ ВРЕМЕНА НАРОД ЈЕ НА ПРОСТОРИМА ДАНАШЊЕ АЗИЈЕ, БАЛКАНА И ЕВРОПЕ БИО ЈЕДНА ДРЖАВА. А КОЈОМ ЈЕ ВЛАДАО ЈЕДАН ОД ТРОЈИЦЕ НАВЕЋИХ СРБСКИХ ВЛАДАЛАЦА. ТРЕЋИ ЈЕ БИО АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ. ПОСЛЕ ЊЕГОВЕ СМРТИ ЦАРСТВО СЕ ПОЛАКО ДЕЛИ И ПРОПАДА. СРБИ СУ НАРОД ИЗ КОЈЕГ ЈЕ ПОТЕКЛА ВЕРА И ДАНАШЊЕ ПРАВОСЛАВЉЕ. СРБИ СУ НАРОД КОЈИ СУ ИМАЛИ СВОЈУ ВЕРУ, КУЛТУРУ, ИСТИНУ, ТРАДИЦИЈУ И ЦАРСТВО…

  МЕЂУТИМ СВАКО ВРЕМЕ НОСИ СВОЈЕ БРЕМЕ…

  ОД РОЂЕЊА ИСУСА ХРИСТА СРБИ СУ ПРИМИЛИ СВОЈУ ПРВО СЛАВНУ, ПРАВОСЛАВНУ ВЕРУ…

  МЕЂУТИМ, У НАРОДУ УВЕК ИМА ОНОГ КОМЕ СМЕТА ИСТИНА И ПРАВДА…

  НАКОН ТОГА ДОЛАЗИ 1054. ГОДИНЕ ДО СТВАРАЊА ИНСТИТУЦИЈЕ ЦРКВИ… ИСТОЧНА И ЗАПАДНА ЦРКВА…

  МЕЂУТИМ ЧИМ СЕ У ВЕРИ СТВАРА ИНСТИТУЦИЈА ЦРКВИ ДОЛАЗИ ДО НЕЛОГИЧНОСТИ И НЕЈАСНОЋА, А КОЈЕ СУ УЗРОКОВАЛЕ И ПРОИЗВЕЛЕ ОВО ШТО ЈЕ ДАНАС.

  ЈЕР УВОЂЕЊЕ У ЗАПАДНОЈ ЦРКВИ УЧЕЊА ДА СВЕТИ ДУХ ИСХОДИ И ОД БОГА СИНА, ДОШЛО ЈЕ ДО КОБНЕ ПОДЕЛЕ У ЈЕДНОЈ СВЕТОЈ ПРВО СЛАВНОЈ ВЕРИ, И ТИМЕ НАСТАЈЕ ИНСТИТУЦИЈА ЦРКВИ, САБОРНА И АПОСТОЛСКА ЦРКВА. КОЈА СЕ ДЕЛИ НА ИСТОЧНУ И ЗАПАДНУ.

  НЕ ПРЕМА ПРВО СЛАВНОЈ ВЕРИ, КАСНИЈЕ ПРАВОСЛАВНОЈ ВЕРИ. НЕГО ПО СТРАНАМА СВЕТА…

  ТОКОМ ВРЕМЕНА ЗАПАДНА (РИМОКАТОЛИЧКА)ЦРКВА УВЕЛА ЈЕ МНОГА ПОГРЕШНА УЧЕЊА КОЈА СУ У СУПРОТНОСТИ СА ВЕРОМ, И ТАКО ДА СЕ СТВОРИО ВЕЛИКИ И ОГРОМНИ НЕПРЕМОСТИВИ ЈАЗ У ЈЕНОЈ ВЕРИ, ОДНОСНО ИЗМЕЂУ ДВЕ НОВОНАСТАЛЕ ЦРКВЕ…

  Ради најелементарнијег упознавања са тим погрешним уверењима уведеним у Римокатоличкој цркви, ево њиховог ккратког прегледа:

  1. ФИЛИОКВЕ

  2. О БЕЗГРЕШНОМ ЗАЧЕЋУ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

  3. О ПАПСКОЈ НЕПОГРЕШИВОСТИ

  4. О СВЕТИМ ТАЈНАМА

  5. ПАПСКЕ ИНДУЛГЕНЦИЈЕ

  6. О ЧИСТИЛИШТВУ

  ДАНАС, ПОЈЕДИНА ЛИЦА ЖЕЛЕ ДА ИЗБРИШУ ТАЈ НЕПРЕМОСТИВИ ЈАЗ И ДА ИЗ ЧИСТОТЕ ВЕРЕ И ДУШЕ И УЂЕМО У ДОГМУ…

  КО ИМА ПРАВО ДА НАЈЧИСТИЈА СВЕТА ОСЕЋАЊА МЕЊА И ПРЉА???

  КО ИМА ПРАВО ДА ПОМЕРА КОСТИ МОЈИХ ПРЕДАКА???

  КО ИМА ПРАВО ДА РЕМЕТИ ДУХОВНИ МИР МОЈИХ???

  ТО НИКОМ НИЈЕ НИ ЈЕДАН НАШ ПРЕДАК НИЈЕ ОСТАВИО У ЗАДУЖБИНУ, НЕГО НАМ ЈЕ ОСТАВЉЕНО ДА ЧУВАМО СВОЈУ ПРАВО СЛАВНУ, ПРАВОСЛАВНУ ВЕРУ…

  ДА НЕГУЈЕМО ДУХОВНО ОСЕЋАЊЕ, КУЛТУРНО И ТРАДИЦИОНАЛНО ПОСТОЈАЊЕ НАШЕ ПРВО СЛАВНЕ, ПРАВОСЛАВНЕ ВЕРЕ. ДА ГАЈИМО ОНО ШТО СМО ВЕКОВИМА ВЕРОВАЛИ, А НЕ ДА ЗА ШАЧИЦУ ЕУРА. ПРОМЕНИМО СВОЈУ ВЕРУ, СВОЈУ ДУХОВНОСТ, ДА ИЗБРИШЕМО ПОСТОЈАЊЕ НАШЕГ НАРОДА, СРБА…

  1. ЈЕДИНИЦА каже:

   Основне разлике Православне и Римокатоличке Цркве
   http://www.crveneberetke.com/osnovne-razlike-pravoslavne-i-rimokatolicke-crkve/

 11. bdorotej каже:

  Информација добијена од човека који је јутрос дошао са Свете горе и који је са групом ходочасника требао у суботу поподне да посети манастир Есфигмен гласи : то није било могуће ,јер пут није био проходан.Добијено је обавештење да се пут рашћишћава.

 12. brka каже:

  Полиција по Светој Гори хапси оне, који нас устројавају у хијерархијски живот, где млађи морају да поштују старије, било да се то ради о годинама или о чину. *Чудо воистину!?*
  Хапси их што иако им је то обавеза стара, не поштују свога старог господара. *Чудо незапамћено!?*
  Хапси њих, који су једини на планети на правом Исусовом путу – путу са којег Исус ни од смрти бежао није а они, само због хапшења се дали у бежаније!? * Е баш, чудо ли је!?*
  Хапсе се они, који су одавно издани од цркве, која их је и одгојила. *Чудоооо… Мајко мила!*

 13. hristos каже:

  Èeeèee moi hriscani skim ste vi podelili svoje bratsvo hriscansko sa hriscanima koi su klali i palili svoe hrishcana po crkvama da bi se prosirili i zavladali i da bi sluzili svome novoga hrishcana u kome bi stari hrishcan bio potcenjen i proteran od svoje stare hrishcanse zemlje …MAKEDONIA prva stara zemlja HRISHCANSKA

  1. Тања каже:

   Јерменија је прва земља у свету која је постала хришћанска (301 год. државна религија). Александар Велики је живео између 356 -323 пре Христа, и не долази из бивше Републике Македоније, него из грчке Македоније. Уобичајено је да се за период настанка хришћанства означи период хеленизма. Ово питање може да се расправља на неколико начина. Да ли је могуће користити овај период и шта покрива? Који историјски период обухвата? У великој мери је неопходно да се зна нешто о хеленизму да би разумели хришћанство ( три главна хеленистичка краљевства Македонија – Тракија, Мала Азија – Сирија – Персија, Египат). Период хеленизма је када је класична грчка култура укључена у контакт са другим културама, посебно са Блиским истоком и римљанима. Ако си гладан за сопственим идентитетом, читај мало више, не причај о стварима које ниси простудирао, и не узимај узалуд имена Господа. Македонија није прва стара земља хришћанска!

 14. jovan каже:

  Braco, ja sam se pre neki dan vratio sa Svete gore i to bas iz Esfigmena, tamo nema hapsenja i stanje je normalno. Tako da odgovorno tvrdim da je ovo lazna vest. Neka nam Bog svima pomogne.

  1. ЈЕДИНИЦА каже:

   Па то све пише, прочитај целу вест пре него што нашипеш коментар.

 15. Miroslav каже:

  U Esfigmenu su mosti Sv. Partenija i Sv.Agatangela putem kojih se moze dobiti lek koji pomaze u mnogim bolestima cak i kod nerotkinja, bio sam oko 4 puta u poseti Svetom Manastiru Esfigmen

 16. Драган Спасић каже:

  Велико је питање ко стварно стоји иза поруке потписане именом Ираклис Мораитис. Постоје информације које кажу да је грчка државна безбедност у Есфигмен убацила своје „монахе“ и да се читава ствар полако заташкава.

 17. kapitalista каже:

  Па и није баш да су у питању православни монаси. Пошто нису у канонском општењу ни с једном православном црквом, они и немају епископа, па ни причест, тако да нису православни, већ пре узурпатори манастира у ком бораве.

  1. Ненад каже:

   Како нису у канонском општењу? Јесу, са грчком старокалендарском црквом. Ни један манстир на Светој Гори нема надлежног епископа. Прво се мало распитај, прочитај па тек онда коментариши. Светом Гором по грчком уставу, управља 20 манастира, колико их је на Светој Гори.Под духовном је јурисдикцијом васељенске патријаршије а прекинули су општење са васељенском патријархом још 1965. године када је васељенски патријарх Атинагора на своју иницијативу, скинуо анатему са римског папе.Иначе, тих 20 манастира је подељено у 5 група по 4 манастира и сваких 5 година је избор за протоепистаса.

 18. obren каже:

  BOG CUVA SRBE

 19. Taња каже:

  Stephen John Fry , телевизијски водитељ, домаћин комедије QI (BBC1) коментрисао је недавно монахе на Светој Гори…разговор се одвијао у оквиру забране женама, али не и “кокошака које легу јаја”…од чијих жуманаца се праве боје које се користе у иконописању, морао на крају аргументовати, али пошто се са монасима претходно добро спрдао – човек који је изјавио да је хомосексуалац. Монаси Свете Горе су већ дуже време у свету изложени подсмеху и порузи. Светогорско монаштво већ дуже време води борбу против неправди, из много других ствари изникли су други проблеми, вероватно је реч о подређивању и покорности светској олигархији. Карл Билт је недавно изјавио да је Православље претња за западну цивилизацију, итд – то је њихов проблем. Истина, наши су мозгови стално „умрежени“, ево баш сад микроталаси ЈСО продиру дубоко у ткиво моје главе , одавно усвајам ставове ЈСО, а временом сам посаталa овисник сајта. All the best to the monks of Mt. Athos from Dinamarca.

 20. mladen каже:

  Proganjaju ih jer su nepremostiv bedem ka jedinstvu i ujedinjenju svih crkava.Proganjaju ih jer njih neće moći zavesti naukom demonskom “car” ujedinjene planete.Proganjaju ih jer neće savremen život i “ŽIG ZVERI”.Što onako isposnički i produhovljeni duhom svetim daju primer onim koji treba da krenu u tamu novog svijeta s jednom vladom jednim crkvenim poglavarom.Što neće priznati ANTIHRISTA,već će čekati Hrista.Proganjaju ih jer su trajni izvor duhovnosti i kao takvi dok postoje mogu zračiti nama koji smo mlaki da nas napune duhovnošću,da i mi sve to neprihvatimo.A svako onaj ko ne primi žig zveri ima šansu da na strašnom Hristovom sudu,ako nije činio smrtne grehe,dobije nagradu carstvo nebesko.

 21. Clara каже:

  Ja zivim u katolicko-pravoslavnoj ili pravoslano-katolickoj porodici. Verujem u Boga, Svevisnjeg, a ne u ijednu veru. Sve su to ljudi izmislili da bi se razlikovali i zbog NOVCA. Ove dve vere su bile jedna do 1052. godine, razdvojile su se upravo zbog NOVCA!!!!! Pa sta sad ako se zblizavaju?!
  Treba ratovati zbog toga? Sta ima policija sa tim?!

 22. Pravoslavac каже:

  Prosle godine sam za par meseci posetio dva puta SVETU GORU sa grupom prijatelja.Pored naseg Hilandara posetili smo i Manastir Esfigmen.Imao sam tu cast i da jednu noc prenocim u tom Manastiru.Neznam da li vam je poznato da u tom Manastiru zive i cetiri Monaha Nasih Srba.Sa naj starijim od njih (Ocom Savom) imali smo cast da pricamo uz lampu na gas do duboko u noc.Toliko lepih i pametnih stvari smo culi od tog coveka da ce mi ostati u secanju do kraja zivota. To su ljudi koi su svoju casnu i postenu dusu predali BOGU i mislim da trebau svima nama da budu primer!Kako oni drze veru!Tacno je da u Manastiru nema struje,da puno rade i da zive izuzetno skromno ali tcno je da su i zadovoljni onim sto imaju.Pa taj covek je sedeo sa nama do duboko u noc a ni jednu losu rec nije pomenuo za bilo koga.Neznam zasto im sve ovo rade.Oni ne diraju nikoga!Mislim da ce se i ovoga puta odbraniti jel BOG je uz njih.Zato pozelimo im svi puno srece i neka ih BOG cuva kao i do sada!!!!

 23. Jon каже:

  My dear Christian orthodox brothers from Esfigmenou`s Monastery !
  Please write down a list with needed medicine and send it to my email. I will try to organize as much as possible for you and bring it to you on Mount Athos. May good bless you all !
  Your christian orthodox brother from Macedonia!

 24. VERA каже:

  Da li su nam Grci braca ili ne u nevolji ne bih da komentarišem ali stvarno nisam cula da su nam poslali neku pomoc sada.Možda grešim.

  1. Mira каже:

   Gresis – iz Soluna je u vreme najvecih poplava kod nas poslat tim od osam ronilaca, pomoc skuplja njihova stranka Zlatna zora, a u toku je velika akcija prikupljanja neophodnih stvari u organizaciji tv Sky I Grcke crkve…
   Grci uvek pomazu Srbima, uvek proveri to sto mislis pre nego sto postavis post!

 25. PRAVOSLAVKA каже:

  Sve mogu da prodaju,ali nam dusu ne mogu prodati!!!!!!Ona ce nas jedina spasti pred Bogom,ako je sami ne prodamo!!!!!!! Katolici su u najvecoj evropskoj crkvi u Bolonji nacrtali proroka Muhameda kao centralnu licnos u paklu…i gledanje te freske na zidu PONOSNO naplacuju 2 evra…i to nikome ne smeta…..svima je “trn u oku” samo PRAVOSLAVLJE(i samo mu ime govori sta je).Samo ono sto je dobro i ispravno uvek je unistavano!!!!!Ne daj te se PRAVOSLAVCI!!!!!!!SLAVA BOGU!!!!!

 26. huriija dženet каже:

  SRAMOTA..
  ŠTO ONI UOPĆE PODASTIRU POD “EKUMENOM”..
  :)>

 27. Iraklis Moraitis каже:

  Brothers from Serbia , due to national elections we having a calm period in our Monastery. Thank you for your interest but fortunately this article is false (for now). Nice of having brothers in Serbia that cares a lot about Esfigmenou’s Monastery in Mount Athos. But except the permanent prosecutions and the lack of food , medicine and fuel nothing new as police presence or attack. We do not know the source of that articles but we have the obligation to inform you about the truth.

  With Honor,
  Iraklis Moraitis

  Press Officer of Esfigmenou Monastery
  Mount Athos

  1. ЈЕДИНИЦА каже:

   Thank you for accurate information.
   Best regards from Serbia

  2. Zvezdan Racic каже:

   Hvala na obavestenju! Bog neka vas cuva!

 28. gordana каже:

  Ma boli8 me uvo za grcke pravoslavce .. neka se sami brane a ne brane se vec su potpisali ali nasu drzavu i crkvu ne razumem ili pak razumem .. du[peuvlakaci .. prodali bi nas za saku sice … govna

  1. Ненад каже:

   Шта значи да те боли уво за грчке православце ? Јел теби на првом месту нација или православље?

 29. Ορθοδοξία η θανατος ПРАВОСЛАВЉЕ ИЛИ СМРТ каже:

  Sta bre ova makedonka Goca trabunja??? Sestro bre, Imas li ti blage veze o pravoslavlje??? A I kako ces, kad I sama si u crkvu (koja je nekanonska I raskoljnicka) pa si ti nasla da pricas “za golemata Grcka”.. Ko je sacuvao pravoslavlje I ko je nasledio Vizantijsku Imperiju ako ne Grcka jedino?

  Bezi bre videla sam kako vas medije truju protiv pravoslavne Grcke! A vi kao drogirani, puni mrznje….
  A kad je to makedoniji bilo “nalozeno”?
  Pa jos I za “kaznu “, jer niste prihvatili, oni bi “da oduzmu vas identitet”… Hahahaaaaa….
  Pa jos komentisete…
  Kakav sram…

  1. mladen каже:

   Vizantijska imperija je samu sebe iznutra srušila zbog svoje oligarhije i nestvaranja plana za odbranu od nasrtaja barbara kao i prepuštanja i davanja pomorskih povlastica veneciji.A onaj kom su data sva sredstva i sve tehnike ovozemaljske da na zemlji djeluje “knez tme”ima načina da udje sa svojom naukom u srce i dusu koja se ne čisti od korova….Molitva “razgovor”duše s tvorcem post “čišćenje iste od nauke i djela demonskih,pokajanje podizanje barijere,da nam poplava trležna ne potopi dušu,te pričest i sajedinjenje s tvorcem,veze su koje treba održavati,samo tako možemo odgovoriti na izazove i ostati nezavedeni naukom demonskom.A i sam Hristos reče učenicima izabracu narod svoj iz svih naroda.Nema povlašcenih ni bogoizabranih,ko što su bili starozavjetni Jevreji.Sami biramo voljom svojom kog gospodara služimo,dvojicu u isto vrijeme nemožemo služiti….

 30. nedzad каже:

  mogu samo reci jadni ljudi neka im je bog na pomoci

 31. rada каже:

  verujem da su i ovog puta bogati jevreji koji ne veruju u davida vec u boga zvanog interes(izuzimam i postujem posten jevrejski narod) nalogodavci hitlerovskog – americkog zla,kao nekada sto su zloupotrebili pilata . bog je sa nama ko nam sta moze—niko!

 32. Goca каже:

  Grcija se otkazha od pravoslavieto za da vleze vo EU! Istoto go napravi i Bugarija! Ovie dve zemji moraa da go prifatat katolichkoto slavenje na crkvata inaku nemashe da vlezat vo EU! I na Makedonija i beshe nalozheno da go smeni od hristijansko vo katolichko slavenjeto, no Makedonija odbi, pa sega za kazna sakaat i identitetot da ni go odzemat!

 33. Nikola каже:

  Esfigmenska povelja – despot Đurađ Branković 11. septembra 1429. godine (tj. godine 6938.)

  „Po neizrečenom milosrđu i čovekoljublju vladara mog slatkog mi Isusa Hrista i po njegovoj svemilosnoj dobroti odabrao je smirenost moju i postavio me za naslednika roditelja mojih, za gospodara Srbima. Tako sam ja despot Đurađ milošću božjom u Hristu Bogu pravoverni i hristoljubivi gospodar Srba sa od Boga darovanom mi pobožnom i hristoljubivom gospodaricom despoticom gospođom Jerinom. Gospodstvo mi piše da se da na znanje svima kako je gospodstvu našem došao iz časne i Svete Gore, iz časnog i carskog manastira Spasove obitelji Vaznesenja Gospodnjeg, koji se zove Svimen (Esfigmen), duhovnik jeromonah gospodin David, najčasniji među sveštenoinocima, kojeg mi u Hristu volimo, i zamolio je gospodstvo naše da budemo ktitori višerečenog manastira. Mi pak milosrđem pokrenuti i preporukom zapovesti vođeni blagoizvoleli smo da udovoljimo njegovoj molbi i prihvatili smo da od danas budemo ktitori višerečenog manastira, da se zove manastirom gospodstva našeg. Radi toga je i priložilo gospodstvo naše za opskrbu manastirsku, neka se daje svake godine od novobrdske carine po pedeset litara srebra. Ovo da se daje svake godine i da se ne oduzme od višerečenog manastira dok je života gospodstva našeg.

  Molimo i onoga koga će Bog izabrati da bude naslednik posle nas prestola našeg, bilo sina našeg, bilo nekog iz roda našeg, ili nekog drugog, da ovo naše zaveštanje ne bude narušeno, nego potvrđeno. Ako se neko obuzet zavišću ili lakoumstvom usudi da naruši bilo šta od onog što smo gore zapisali, taj da je proklet od Gospoda Boga Svedržitelja i vrhovnih apostola, i od trista osamnaest svetih i od Prečiste Bogomatere i od sile časnog i životvornog krsta, i od dvanaest svetih i svehvalnih bogonosnih otaca u Nikeji, i od svih svetih koji su od početka sveta ugodnici Gospodnji. Zadatom rečju i zapovešću gospodstva našeg utvrdilo se i zapisalo se godine 6938. meseca septembra 11. u patrijaršiji u Žiči.

  Milošću Božjom gospodar Srba despot Đurađ”

  1. Nikola каже:

   Novo Brdo, koje je svojevremeno “hranilo” manastir Esfigmen sa 50 litara srebra godišnje, danas je pod okupacijom a ovo što po Beogradu baulja prokleto je. Nadam se ne i mi sa njima…

 34. Ђорђе каже:

  По пророчанству Светог Григорија Паламе,игумана манастира Есфигмен у 14. веку,у последњим временима,сви светогорски манастири ће одступити од вере и ући у унију са римокатолицима,док ће једино Есфигмен остати у Истини.Али ће се зато све непомјаникове силе подићи на овај манастир и његову братију и избациће их са Свете Горе.Тада,Господ ће попустити на Свету Гору велики земљотрес који ће је потопити.А недуго након тога и разбијања овог последњег бастиона православља,доћи ће до појаве “гнусобе опустошења”…Господе спаси братију Есфигменску од нечастивих сила! +++

  Преслушајте и ово пророчанство:О будућем безакоњу Старац и мученик Анатололије оптински млађи ( http://youtu.be/rSSiJrzeuXo )

 35. vatreni zmaj каже:

  Da li vi znate ko su ZILOTI to su pravi monasi posveceni Hristu .I nasa SPC isto ne voli i cak je naredila proterivanje ZILOTA jer ne uzomaju pare za ono sto rade . To su ljudi posveceni Bogu i samo Bogu. ne postuju ne crkvenu ni bilo koju valast ve je vlas samo ISUSA HRISTA.
  E sada kada znate ko su da li ce te ih osudjivati.

 36. Dalibor каже:

  Zdravo da li su sada hapseni ili se info odnosi na raniji period?Pitao sam kolegu on je na Svetoj Gori i nema info inace Ziloti su po meni sto posto OK a mogu to da kazem posto poznajem licno skoro sve Zilote sa podrucja Srbije pozzz i da ne ulazimo u kanonske rasprave

 37. ИСТИНОЉУБЉЕ каже:

  само да се зна ,на С Гори постои лажни есфигмен сачињем од англосаксонаца и осталих не православних нација налази се у каруљи ту се крију убице и тешки јеретици, ЗЛО,лично сам се уверио у то ,,,,Касно су се одлучили да уједине веру хришчана,после свега несмемо им дозволити злочине које су починили над православним и самим тим правити свеце од замрачених умова (ј Степинац…),ЕСВФИГМЕН НИЈЕ ТУРИСИЧКА ЗОНА ОН ЈЕ ПОСЛЕДЊИ ОТПОР ПРАВОВЕРНИХ .

 38. Vesna Todorović каже:

  Zašto niko, uključujući autora teksta, nije napisao tačan naziv manastira – ESFIGMEN!? Već neke proizvoljne nazive.
  Uzgred, monasi Esfigmena se decenijama opiru novom računanju vremena, kao i načinom monaškog službovanja – pamtim 70te i 80te, kada se i taj prkosni natpis pojavio “Pavoslavlje ili smrt”, ili na grčkom Orthodoxia i thanatos.

 39. radoje каже:

  krstasi opet u akciji

 40. SERGEI каже:

  Ovo je uzas zadnjeg vremena. Davno sam procitao u jednoj knjizi o Hilandaru da kada monasi pocnu napustati SVETU GORU tada je kraj blizu a ubrzo i Strasni Sud Gospodnji celom covecanstvu. A, Sveta Gora je odavno na udaru satanskih sluga vladajuceg sektora u svetu ali ovo je zadnje! Progon hriscana ce se opet ponoviti po celom svetu a predstoji nam i cipovanje kao zadnji oblik satanskog delovanja pred dolazak antihrista. Mnogi nisu svesni sta nam sve dolazi a crkva i pravoslavne drzave cute…. Hvala Jedinici na ovoj informaciji i braco i sestre neka nam ja BOG na pomoci svim pravim hriscanima!!!

 41. Mario каже:

  A zasto ih hapse? Reci ako vec znas…

 42. marijana каже:

  neverovatno mi je da nacije koje su se tretirale za visokocivilizovane,dozvole sebi tako nešto da se radi~u isto vreme oni svojim delovanjem govore o sebi i do koje mere je stepen njihove civilizovanosti~ali dosta smo se pitali i razmišljali,trebali bi smo već da preduzmemo nešto da se ti pravi teroristi smeste u njihove mentalne okvire i da im se više ne dozvoli da šire svoju sumanutost i bahatost po celom svetu~očigledno da nemaju dovoljno promišljenosti i dubine da shvate jednostavnost*

 43. SORAB каже:

  Ko poznaje malo Srpsku mitologiju zna kakva su nam braca Grci i da li su uopste. Na ovo sa papom je bilo pitanje vremena.

  1. Viktor каже:

   Nado ne tupi!!! Niko nije iznad zakona!!! Smesno je vise to pozivanje na pravoslavlje… A za promenu, umesto sto propoveds ovde, poradi malo na svojoj pismenosti…. Verovatno si bila u crkvi na sluzbi, kad su drugi ucili….

   1. majka каже:

    Viktore,
    Sram te i stid bilo

 44. Nada Vukicevic каже:

  Не знају богохулници,да су монаси православни,чувари Вере Православне,неможе нико Православље уништити растерујући Монахе,,,Ту брзином оне светлости очи ће им Божија Правда “сагорети”,па неће видети у својим мукама куда су то кренули…Н.Дринска

 45. Marko каже:

  Takodje ne znam da li je barem jedna televizija u Srbiji prenosila desavanje iz Jerusalima za Veliku Subotu (Silazak Svetog Ognja).Ocigledno,nekom iz te “klape” smeta pravoslavlje i pravoslavni narod.Ali oke,kao sto se kaze “Na njihovu glavu”.Docice vreme kad-tad kada ce se videti ko je ko.

 46. Milan Avramovic каже:

  Odbranice se Braca Ziloti, trenutno su najvece bratstvo na SV Gori! Smetaju Grcima jer su pravi pravoslavci, na spoljasnjem zidu sobe u kojoj sam spavao jasno pise PRAVOSLAVLJE ILI SMRT ! Zato smetaju, zato sto je EU u toku 2014 dala preko 20 miliona donacije Kareji, Lavri, bivsem Ruskom sada Grckom skitu Sv Andrej… U Kareji ima te prodavnicu sa pivom, mesom, u centru ima SVINJAC (kao za radnike) samo jos striptiz bar fali KATASTROFA! I dok manastiri voze najnovije Dzipove HILLUH Ziloti se krecu konjima, i magarcima bez struje i opet zive od svog rada, ribe, prodavnica im je skromna i ne primaju na spavanje svakog. Putin je spavao u Vatopedu pa u Esfigmeni-u to sve govori….

 47. Лав каже:

  ” Зла је можда више, али добро је јаче”, не заборавите те речи покојног патријарха Павла. Православље није и неће бити угушено, јер је инхерентно самој суштини нашег бића и свака негација њега носи са собом и негацију самог човека.

 48. Драган Максимовић каже:

  Есфинген је Грчки манастир у којему су монаси тзв. Зилоти. На улазу у манастир је уклесанно “Православље или смрт”. Зилоти су они који држе своја богослужења на начин на који се то радило у доба Христа.
  У праву сте није ово први пут да се нападају монаси у овом манастиру, они то добро знају и неће дозволити да их Грчка влада (да будем прецизнији Римски властодржци) пребаци на ново рачунање времена.
  Бог је на њиховој страни.

  1. Ненад каже:

   Нису у питању само богослужења него и раскид молитвеног општења са свима који имају било какве везе са екуменистима и чврсто држање канона православне цркве. У Есфигмену нема ни воде ни струје.Живе аскетским животом и немају, као што рекох, молитвено општење ни са једном официјелном православном црквом јер су све чланице Светског Савета Цркава( бугарска црква је скоро изашла из ССЦ) заједно са преко 360 секти.Држе се строго светоотачког учења и старог календара. Немају општење ни ста старокалендарским црквама које јесу у општењу са новокалендарским.

  2. Ненад каже:

   Иначе, реч “зилот” је настала од грчке речи “зилоте” која је опет настала од хебрејске речи “зелоте” а која у преводу значи РЕВНИТЕЉ. Многи је користе као пежоративну реч а према њеном значењу, сви наши Свети оци су били зилоти, као и наш Свети отац Сава, први архиепскоп србски.

  3. Ana каже:

   Pa zar je insitiranje na racunanju vremena bas tako bitno? Tradicija je jedno, nauka drugo. Ne provociram, samo zelim da razumem.

   1. Mira каже:

    Onaj ko kontrolise vreme (ili racunanje vremena), kontrolise I sve drugo na svetu… ili, ako hocete, odredjen deo sveta…

   2. Ненад каже:

    Ана, нови календар је анатемисан неколико пута. Да није битно рачуњање времена , не би га Свети оци анатемисали. Иначе, календар је једна од првих новотарија екуменизма. Стари календар је утврђен још на првом васељенском сабору. Свака новотарија је анатемисана. Свако одступање од учења Светих отаца и канона је анатема.
    Нови календар је увео папа Грегор ( Гргур) 1582. године и прва анатема је бачена 1583. од стране саборске одлуке источних патријарха и архијереја. После је анатемисан још неколико пута. 1756, 1848….

   3. Антонијевић каже:

    Наравно да је рачунање битно. Јер : Како на небу тако и на земљи.
    То је ствар поклапања небеске Литургије са земаљском.

    Или поближе,ти рачунар време по твом. И када сви иду у граду ти чекаш твоје време. И зиђеш,када оно нема никога. Празан град и немаш са ким да седиште.
    Опрости на хумору.

 49. nebitno каже:

  Milutine,posto ni ja nisam upucena,molim te,objasni zbog cega ih hapse

 50. AA каже:

  Apropo toga sta se sve krije od javnosti i sta ne znamo – javnost i dalje ne zna sta se sve desilo u Obrenovcu a za Grke verujem da ih boli **rac

 51. Vladan Obradovic каже:

  Milutine,
  budite ljubazni pa nas prosvetlite,upoznajte nas sa problematikom
  Hvala unapred.

 52. istina каже:

  i ovo pise u Otkrovenju,kad se ujedine crkve….tu je blizu !

 53. Milutin Atanackovic каже:

  Ovo nista nije novo to se radilo i prosle godine i predprosle ali je isto tako poznato zasto ih hapse tako da autor teksta uopste nije upucen uovu problematiku….
  Pozdrav

  1. ЈЕДИНИЦА каже:

   Да си прочитао цео текст а не само наслов, видео би да пише да се дешавало и раније.

   1. Jasna каже:

    Ljudi moji sve to imate i kod nas. Evo Vladike Artemija, crnoreckih monaha, i ostalih sa Kosova, sestrinstva manastira Vaznesenje kod Cacka , mnogih svestenika i mirjana koji se pobunise protiv ekumenizma. Svi oni trpe progon. Ali Slava Gospodu po Srbiji nicu crkve gde se sluzi po predanju.

  2. TANJA каже:

   A zasto ih hapse?

   1. Natalija каже:

    … jer odbijaju poslusnost vaseljenskom patrijarhu, posto je odavno usao u Svetski savez crkava i tim cinom se odrekao Pravoslavlja. E, sad… ako te zanima detaljnije prostudiraj pravila Pravoslavne crkve, ne na svoju ruku, nego tumacenje svetih Otaca, jer nasa tumacenja mogu biti sasvim pogresna.

  3. slusalac каже:

   Milutine pa sta i ako nije upucen narod treba da zna za ovo,a ne da se pravi pametan kao ti,ovo nije problematika vec progon jedne vere

  4. Daya каже:

   Pametnjakovicu, sto ne kazes zbog ceka se hapse. Informisi javnost! Nego veze nemas i lupas gluposti kretenu!

  5. Ненад каже:

   Ајд` да чујемо зшто их хапсе ?

   1. Natalija каже:

    Nenade, nemam opciju ODGOVORI kod tvog sledeceg komentara, pa cu napisati ovde… Starokalendarska crkva i jeste jedina pravoslavna, jer je samo ona ostala dosledna, a sva propaganda je okrenuta protiv nje, nazvani su raskolnicima, a nisu se raskolili, oni su ostali tamo gde su bili, a ovi drugi su napravili raskol prihvativsi novi kalendar. Kako je to lukav cin! Kapiram da ti je to jasno, ali hajde zbog drugih da napisem.

   2. Ненад каже:

    Знам ја то Наталија веома добро јер о томе читам и “проучавам” већ 8 година тако да је мени ту све јасно. Али ми нису јасни људи који упорно кометаришу на основу својих осећања и “мишљења” а нису ни “Катихизис” прочитали а камоли каноне православне цркве.И наравно, врте једну исту “мантру”: секта, раскол и јерес. Не знају шта је ни једно ни друго ни треће. Као и на пример: “нека то они раде, ја се не слажем са тим.” А не схватају да је нови календар АНАТЕМА под коју спадају и сви они који су у молитвеном општењу са њима.

  6. Светомир Панајотовић каже:

   Срљаш човече. Да познајеш аутора, другачије би о њему судио.

  7. Kocic Olga каже:

   Posto ste Vi gospodine Atanackovicu ocito upuceni u problematiku hapsenja i progona monaha sa Svete Gore i budite tako ljubazni pa nam svima objasnite. Prosto da nebudemo u mraku i neznanju. Mozda onda i pokusamo da uradimo nesto kako bi spasili nase korene, posto svi koji su znali od ranije ocito nista nisu jos ni pokusali a kamoli uradili kako bi tome stali na put.

  8. окто каже:

   Помаже Бог.

   Сагласан, Есфигмен је посебна прича…
   и они се рву са полицијом већ 25 година ако не и дуже.
   Са њима нема однос ниједна Православна Црква
   у питању су Грци старокалендарци…
   Чланак оваквог типа прави забуну и узбуну неупућенима и у очима лаика продубљује раздор у Православљу. Раздор у Православној Цркви одговара једино непријатељима Цркве а највише непријатељима самога Бога.

   1. Ненад каже:

    А грчка старокалендарска црква није православна ? Изгледа да си ти неупућен али тотално.

   2. Natalija каже:

    Inace, u tekstu je jasno receno da su u pitanju monasi koji zive u duhu ranohriscana, ako ranohriscani nisu bili uzorni hriscani, koji su bez greske sledili put Gospoda naseg Isusa Hrista, onda ne znam sta bih dalje rekla…

Напиши коментар