Србија

Кривична пријава против Дачића због бриселског споразума и велеиздаје

Посланик ДСС Марко Јакшић и самостални посланик Борислав Пелевић најавили су да ће против премијера Ивице Дачића поднети кривичну пријаву због потписивања бриселског споразума, а председника парламента Небојшу Стефановића позвали да ипак распише локалне изборе на Косову и Метохији.

Јакшић и Пелевић су навели да ће и против председника парламента поднети кривичну пријаву за 10 дана уколико, сходно уставним овлашћењима, не распише локалне изборе на Косову и Метохији.

„Поднећемо кривичну пријаву против председника владе Ивице Дачића што је прекршио Устав Србије и уставни поредак и направио чин националне велеиздаје. На то нас руководи посланичка и патриотска дужност, јер нико нема право да продаје нашу имовину и територију на којој смо рођени и данас живимо”, рекао је Јакшић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Он је додао да ће кривичну пријаву поднети не само због Брисела, већ и због „постављања царина између уже Србије и Косова и Метохије, јер председник владе, који се обавезао да ће штитити целовитост, гради царину унутар земље”.

„Пре само пар месеци Дачић се обавезао закључком владе да никада неће бити постављена царина између централне Србије и Косова и Метохије, положио је заклетву да ће штитити уставни поредак, али од потписивања бриселског споразума и постављања царина премијер је прекршио Устав и уставни поредак”, поновио је Јакшић и додао да он и Пелевић не гаје велику наду да ће суд нешто урадити.

Посланик Пелевић је мишљења да је председник скупштине Небојша Стефановић такође прекршио Уставни закон и Закон о локалним изборима, јер је на основу њих морао да распише изборе у четири косовске општине, а не да то „уради тзв председница тзв независне државе Косово”.

„Следећи слепо бриселски споразум који представља највећу издају у историји Србије, он се оглушио о уставна и законска права и није расписао локалне изборе, иако је влада неколико месеци пре тога распустила четири скупштине, јер се нису слагале са брислеским споразумом”, рекао је Пелевић и позвао га да то ипак учини.

„Уколико то не учини, бићемо принуђени да за 10 дана поднесемо кривичну пријаву због кршења закона и нарушавања уставног поретка Србије, зато га позивамо да под хитно распише изборе и испуну уставну и законску дужност”, рекао је Пелевић.

Извор: Танјуг

Коментари (1)

  1. zoranu каже:

    Sa danasnjim danom proslo je vise od 20 dana i od tuzbe nista!? Znali smo svi to…

Напиши коментар