Република Српска

Крај манипулацијама: Поново се броје српске и муслиманске жртве у Сребреници!

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС интензивираће истраживање ратних дешавања у сребреничкој регији, западнокрајишким општинама, Сарајеву, али и у Зеници, Какњу и Завидовићима како би се стало у крај манипулацијама бројем жртава, али и убрзало процесуирање ратних злочина и тражење несталих.

Извјештај о анализи и плану активности о питању тражења несталих, истраживању и процесуирању ратних злочина у којем је детаљно изложен план истраживања ратних дешавања у БиХ, наћи ће се пред посланицима Народне скупштине РС на идућем засједању које почиње 1. октобра.

Сребреница и крајишке општине

Центар ће се током анализе дешавања у Сребреници базирати на истраживање тачности података о броју страдалих Бошњака, због сумње у регуларност броја несталих и сахрањених лица у Меморијалном центру у Поточарима и њихову повезаност са дешавањима из јула 1995. године. Циљ је да се онемогући даља манипулација бројем жртава и начином њиховог страдања.

– Овим истраживањем анализираће се и поредити подаци на основу расположивих и доступних евиденција, односно пријератне базе грађанских стања, затим нове базе CIPS-а, базе Међународног комитета Црвеног крста, ICMP-а, извјештаја Комисије Владе РС за истраживање догађаја у и око Сребренице из јула 1995. године, података из евиденције 28. дивизије Армије РБиХ, као и друге документације – наводи се у владином извјештају.

Додаје се да је велики број лица погинуо у борбама приликом пробоја, што према међународном праву представља легитимни војни циљ, као и да је одређени број лица регистрован у бази CIPS-а, да се поједина лица са списка понављају два пута у евиденцији несталих и убијених, док се поједина воде као страдала прије јула 1995. године.

Осим Бошњака, Центар ће детаљније истражити и злочине над Србима у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године.

– Тежиште је на прикупљању нових и провјери расположивих података о злочинима бошњачких снага над српским становништвом средњег Подриња и евидентирању погинулих, убијених и несталих Срба на овом простору – истиче се у извјештају.

Осим сребреничке регије под лупом ће бити и ратна дешавања у Приједору, Санском Мосту, Кључу и Бањалуци.

– Посебна пажња ће бити посвећена ратним злочинима који су почињени на територији ових општина, а који до сада нису били предмет процесуирања пред домаћим и међународним правосудним институцијама, чиме су жртве тих догађаја и њихове породице остале без сатисфакције у виду осуђујућих пресуда – истакнуто је.

Злочини у Сарајеву

Центар за истраживање рата РС сачиниће, на основу до сада прикупљених и обрађених провјерених података, јединствену базу података за подручје Сарајева. Та база ће садржавати показатеље о групним и појединачним убиствима Срба, са именима и презименима жртава, мјестом и временом извршења злочина, као и идентитетима извршилаца злочина.

База ће садржавати и број несталих Срба, са временом нестанка, број логора за Србе са локацијама, списковима имена и презимена логораша, те временом проведеним у логорима.
– Посебно ће бити обрађени случајеви убијених и несталих логораша као и идентитет одговорних лица у логорима – наводи се у извјештају и додаје да ће бити објављен и број погинулих српских цивила у војним операцијама АРБиХ, гранатирању, снајперском дејству…

– Паралелно ће бити извршено додатно истраживање ратних злочина у предметима “Велики Парк”, “Добровољачка улица”, “Велешићи”, “Казани”, “Виктор Бубањ”, као и предмет свирепог убиства шест чланова породице Ристовић у Сарајеву и предмет “Чемерно” – наглашено је у извјештају.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС Милорад Којић рекао је да је због манипулација бројкама убијених Срба током посљедњег рата неопходно да се попишу све српске жртве.

– Тај посао је кренуо и трајаће бар двије године. Свака жртва ће имати свој досије и више се неће моћи смањивати број српских жртава – рекао је Којић и додао да ће подаци о злочинима над Србима у Подрињу бити прикупљени до краја године.

– Када је ријеч о западнокрајишким општинама и Сарајеву, неће бити пописане само жртве, већ и околности злочина – нагласио је Којић.

Напиши коментар