Србија

Кирби одлучио: Шира сарадња Србије и НАТО од марта

Србији се пружају нове могућности за наставак и унапређивање сарадње са НАТО у оквиру индивидуалног акционог плана који би требало да буде потписан у марту.

kirbi

То је данас током предавања на факултету „Фимек“ у Новом Саду о новој фази програма Партнерство за мир изјавио амерички амбасадор Мајкл Кирби.

Кирби је подсетио да је тај индивидуални акциони план договорен у јануару и напоменуо да би требало да буде потписан идућег месеца.

У том плану не говори се само о томе да се мировне мисије широм света односе само на војску, него постоје и сегменти који се односе на политику, економију и друге области, рекао је Кирби новинарима.

Он је напоменуо да је у тај план укључено, пре свега, наше Министарство одбране, али и Министарство иностраних послова и МУП, посебно онај његов део који се бави реаговањима у кризним ситуацијама, попут природних катастрофа.

Кирби је напоменуо да је Србија последњих неколико година постала знатно активнија у мировним мисијама и додао да, иако те мисије нису директно повезане са НАТО-ом, оне користе исте стандарде.

„Србија има добру и озбиљну војску и логично је да жели да сарађује са онима који су на истом нивоу, да побољша и унапређује своју војску и зато је НАТО добар као неко ко може да буде партнер“, рекао је Кирби.

 

Бета

Напиши коментар