Свет

Кинески хакери сеју страх по САД

После „Њујорк тајмса” и утицајни финансијски лист тврди да Кина шпијунира њихове новинаре и упада у њихове компјутере

Хакери прате шта „Волстрит џорнал” пише о Кини

Хакери прате шта „Волстрит џорнал” пише о Кини

Лист „Волстрит џорнал” је други амерички медиј који је оптужио кинеске хакере да нападају његове компјутере у наводном покушају да шпијунирају новинаре који прате збивања у Кини. Јучерашње саопштење финансијског листа уследило је дан пошто је „Њујорк тајмс” саопштио да су хакери, можда повезани и са кинеском војском, напали компјутере новинара листа након што је објављен чланак о богатству породице кинеског премијера Вена Ђиабаоа.

„Волстрит џорнал” је саопштио да су напади изведени са „очигледним циљем праћења како овај лист извештава о Кини” и сугерисао да је кинеско шпијунирање америчких медија постало „раширена појава”. Анализе система показују да упади имају циљ да прате како лист покрива Кину и да то нису покушаји да се дође до материјалне користи или да се нешто незаконито присвоји, саопштило је руководство листа, иначе дела „Њуз корпорације”, Руперта Мардокове.

Поводом ових упада, америчка државна секретарка Хилари Клинтон рекла је да америчка влада зна за повећање хакерских напада и на државне институције и приватне компаније, да ће исте пратити и да ће она то питање покренути на међународним форумима. „Морамо да почнемо јасно да говоримо не само Кинезима да ће САД предузети мере да заштити не само владу него и наш приватни сектор од оваквих недозвољених упада”, рекла је она.

„Њујорк тајмс” је прекјуче тврдио да су „последња четири месеца кинески хакери упорно нападали лист, упадали у компјутерски систем и узимали лозинке новинара и других запослених”. Лист је навео да се напади поклапају са његовим извештајем од прошлог октобра да је Венова породица акумулирала најмање 2,7 милијарди долара „скривеног богатства”.

Након најновијих случајева хакерских упада Обамина администрација разматра много одлучније акције против Пекинга како би се супротставила све упорнијој сајбер-шпијунажи за коју се верује да кинески хакери воде против америчких компанија и владиних установа.

 

Извор: Политика

Напиши коментар