Регион

КАПЕТАН ДРАГАН: Победићу Хрватску на суду!

Драган Васиљковић, из сплитског затвора, после подизања оптужнице, поручује: „Ништа што ми се ставља на терет нисам урадио и то ћу доказати пред судом у Хрватској!“

kapetan-dragan-sudjenje

Добро сам и спреман за одбрану! Ништа од свега што ми се ставља на терет нисам урадио и то ћу доказати пред судом у Хрватској.

Ово, ексклузивно за „Новости“, поручује Драган Васиљковић из сплитског затвора након подизања оптужнице.

Капетану Драгану последњих шест месеци, након што је из Аустралије изручен Хрватској, сви дани су били готово исти. Спреман је, поновио је још једном, за „мегдан без оружја“, а до последњег тренутка, у контактима са својим адвокатом из Загреба Слађаном Чанковић, надао се да ће се бранити са слободе.

– Рекордер сам са притворским стажом. Јер, када се урачунају и затворски дани у Аустралији, пуних 10 година сам провео иза решетака чекајући оптужницу – поручује Васиљковић.

А оптужница је дошла у „пет до дванаест“. Жупанијско државно одвјетништво у петак је објавило да је подигнута оптужница, а крајњи рок била је субота, која је уједно и нерадни дан. Да се закаснило, Васиљковић би могао да се брани са слободе, а истог дана када му је уручена оптужница суд је одбио да се, у замену за гаранцију од 700.000 евра, он пусти на слободу.

– Васиљковићу су повређена основна људска права, јер не постоји више ниједан разлог да се држи у притвору. То показује и судска пракса у Хрватској – каже за „Новости“ Слађана Чанковић, коју тек чека проучавање оптужнице.

За Хрвате дилеме нема – Капетан Драган је ратни злочинац, одговоран за паљење кућа и убијање цивила у Книну и Глини. Готово 34.000 страница разних докумената послужило је за подизање оптужнице, за суђење које би могло из више разлога да буде, како се оцењује у Загребу – спектакуларно. Наиме, Васиљковић је једно од последњих звучних имена у процесима који се воде на овим просторима за ратне злочине и ако до суђења дође, могло би да изазове пажњу не само домаће, већ и светске јавности.

До тада ће затворски дани Капетана Драгана бити исти као досад, у читању, припремању одбране, али и чињеници да у хрватским затворима не може да користи компјутер или интернет.

– То му је било омогућено у Аустралији, али наши стандарди још нису на тој висини. Све што је до сада тражио вртело се око рачунара – говори нам Чанковићева, уз напомену да јој се никада није пожалио на било шта друго.

Према њеним речима, Васиљковић војнички подноси притвор и услове у сплитском затвору. Дипломатски представници Аустралије често га посећују, у контакту је са породицом, а наводно су и „његови“ Аустралијанци прикупили новац за кауцију.

Васиљковић је, иначе, прва особа коју је Аустралија изручила због сумњи за ратне злочине.

НЕ ЗНА СЕ МЕСТО СУЂЕЊА

Где ће бити суђење – у Сплиту, Шибенику или Загребу, засада се само нагађа. Слађана Чанковић каже и да Васиљковић пориче све што му се ставља на терет.

– Добро ћемо се припремити ако до суђења дође – рекла је Чанковићева.

БРИНЕ ИХ ОДАКЛЕ МУ НОВАЦ

Хрватска јавност јуче није била превише заинтересована за оно што се догађа око Капетана Драгана. Тек покоја новинска вест забележила је подизање оптужнице. Ипак, многи су се више бавили темом ко је дао паре за кауцију.

 

Новости

Коментари (1)

  1. SIKIRA каже:

    nema pravde kod ustasa dzabe ti je da imas 100.000 stranica zna se da nisi kriv ali ti nemas drzavu svoju srbiju pa da te brani nema te ko branuti srbije i srba nema vise na balkanu

Напиши коментар