Стране службе

Како је француски GIGN постао познат у свету

За ЈСО пише: Легионар

Ово је прича о успешно реализованој талачкој кризи у Џибутију која је прославила француски GIGN (Groupe d’Intervention de la Gendarmerie Nationale) и ван граница Француске.

3. фебруара 1976. године у 07 часова и 15 минута, војни аутобус ваздухопловства Француске војске који је прихватао децу из ваздухопловне базе 188, заробљен је од стране четворице наоружаних терориста у кварту Амбоули и усмерен ка граници Сомалије, која је била удаљена 18 км. Терористи су припадали милитантној организацији за независност Сомалије, познатија као Front de libération de la Côte des Somalis (FLCS). Друга компанија из 2 REP-а (Други падобрански пук Легије Странаца) под командом Капетана Соубироа је била на мисији у 13 DBLE (13. полу-бригада Легије Странаца) распоређена у близини границе. У току предвечерја појачана је са лаким оклопним возилима AML од стране извиђачког Ескадрона који је био у својству сталног присуства на тлу Џибутија, такође у саставу 13 DBLE. Са друге стране границе сомалијски војници су заузели позицију иза бодљикавих жица. Ноћ је пала а нико није знао шта терористи, који су узели децу за таоце, желе.

Опкољен отети аутобус

4. фебруара снајперисти који су припадали 13 DBLE и 2 REP-у су заузели своје позиције у близини. Легионари из 2 REP-а чекали су сакривени међу палмама и жбуњем источно од положаја где су се зауставили терористи. Оклопни извиђачки Ескадрон из састава 13 DBLE је 500 метара северно од положаја где је био смештен један Ескадрон мобилне Жандармерије, који се такође налазио у ишчекивању развоја ситуације и даље акције. Једна група снајпериста из Француске јединице GIGN је стигла из Француске да се прикључи у решавању талачке кризе. Аутобус са отетом децом се налазио на истој локацији где се и зауставио. Четворица терориста су појачана са још неколико терориста који су пристигли из Сомалије. Војници регуларне војске Сомалије су смештени са обе стране границе. Снајперисти Жандармерије GIGN-а су се поставили близу палми које су их штитиле да их терористи не примете.

Распоред снага

6. фебруара у 15 часова и 45 минута снајперисти отварају ватру, истовремено омогућавајући Легионарима из 2 REP-а да изврше напад док су лакша оклопна возила AML заузела формацију постављајући се према граници, штитећи леђа својим друговима из 2 REP-а и да би спречили било какву реакцију сомалијских снага. Замисао целе мисије је заштитити и ослободити децу али и неутралисати сомалијске регуларне снаге које су распоређене дуж границе ако којим случајем отворе ватру. На самом почетку акције на Легионаре је отворена ватра из аутоматског наоружања од стране сомалијских снага! Тај покушај је врло брзо неутрализован са лаким оклопним возилима AML омогућавајући Легионарима из 2 REP-а да стигну на ивицу оазе који су затим ушли у аутобус и извукли децу и двоје одраслих људи, који су после тога смештени на сигурно.

Снимак отетог аутобуса након акције

У 16 часова и 05 минута, акција је завршена, трајала је само двадесет минута! Познато је колико је тешко извршити иствремено пуцање које мора бити у стотом делу секунде. Сви који су учествовали у овој акцији су били 36 сати на борбеним положајима у екстремним условима који владају у Џибутију (Афричка држава Џибути је иначе једна од најтоплијих земаља у свету). Снајперисти којих је било шест и од којих су двојица морали да потврде мете на које су пуцали тројица снајпериста из 2 REP-а, су као на обуци извршили пуцање на команду три, два, један, нула, пали! У истом моменту четири мете су пале, пети терориста који је седео на степеницама код предњих врата покушао је да побегне, и он је погођен, такође. У акцији је учествовало 120 Легионара и Жандарма на челу са Капетаном Соубиром који је командовао Легионарима.

У акцији је учествовало 120 Легионара

 

Резиме акције

Двоје деце је убијено од стране једног терористе који је био сакривен у аутобусу.

Живот су изгубиле две девојчице, прва је Nadine Durand, девојчица која је издахнула на лицу места, док је друга девојчица Valérie Geissbuhler умрла неколико дана касније од последица рањавања, иако је пребачена за Француску у Војну болницу Val-de-Grâce у Паризу.

Петоро деце и социјални радник су рањени.

Једно дете је отето и одведено у Сомалију, али је касније пуштено на слободу.

Један поручник (Ltn Doucet) који је припадао 2. компанији је такође рањен у акцији.

Седам отмичара је убијено.

Број убијених сомалијских војника је непознат.

Снајперска пушка FRF1 коју су користили легионари у овој акцији

Снајперска пушка FRF1 коју су користили легионари у овој акцији

У акцији спасавања талаца снајперски тимови су се служили снајперским пушкама FRF1. Сама акција спасавања је била више војна операција него полицијска.

Снајперисти су ликвидирали свих 7 отмичара аутобуса

Такође, ова акција је специфична по томе што је Француски GIGN први пут учествовао ван територије Француске од свог оснивања. Захваљујући тој акцији GIGN је постао познат светској јавности и доказао да може да интервенише и ван граница своје матичне државе Француске.

Коментари (1)

  1. Eastwood Clint каже:

    Само неке прецизности. Прво поручник из 2 РЕПа који је био рањен то је тачно али је метак добио са леђа који му је изашао кроз стомак, освета једног легионера. Поручник је добио легију части за то. Када су жандари итервенисали они још нису имали тај назив ЖИЖН. Мој батаљон ГОЛЕ из Бонифација са југа Корзике и 5 есцадрон 1 РЕК смо стигли у Џибути 6/2/1976 и остали тамо на граници са Сомалијом на граничном прелазу Лојада 4 месеца. Поздрав

Напиши коментар