Свет

Немачки медији: Путинов указ о служби странаца у руској војсци ће ојачати Русију

Указ председника Русије Владимира Путина којим се дозвољава да страни држављани буду ангажовани као професионални војници у руској војсци ће повећати бројност Оружаних снага Русије и омогућити јој да знатно ојача свој утицај на међународној сцени, сматра новинарка портала „Focus Online“ Линда Врустер.

specnaz

Ове године је један од првих указа председника Путина био указ којим се страним држављанима дозвољава да служе у Оружаним снагама Русије, преноси RT, позивајући се на немачки портал.

Новинарка сматра да је ова мера усмерена ка „повећању борбене моћи Русије“. Осим тога, иницијатива Кремља излази ван руских граница, јер је указ, према наводима немачког информационог портала, „оријентисан на потенцијалне војнике из бивших совјетских република“.

Немачки портал истиче да је јачање борбене моћи једна од најважнијих компоненти стратегије Путина. „После распада Совјетског Савеза руски трошкови на одбрану су драстично смањени“, наводи се у чланку. Међутим, откако је на власт 2000. дошао Путин, војни буџет је поново почео да се повећава, пише Линда Вурстер. Буџет одбрамбеног ресора Русије 2013. је износио око 88 милијарди долара (ради поређења, Немачкој је овај показатељ био око 49 милијарди долара), пише немачко издање.

 

Извор: Руска реч

Напиши коментар