Досије

Јадовно — ни после 74 године нема мира за жртве

Жртве усташког погрома над Србима који су свирепо побијени у Хрватској 1941. године до данас још нису ексхумиране. На месту где је био логор смрти још нема имена на спомен обележју које је недавно подигнуто на платоу испред Шаранове јаме на Велебиту, јер то не дозвољавају хрватске власти.

jadovno

Парсатос за 40.000 жртава, углавном Срба, које су усташе 1941. године убили у Хрватској служен је данас над Шарановом јамом на Велебиту, поводом Дана сећања на „логор смрти“ Јадовно.

Помен јадовничким жртвама служили су свештеници Епархије горњокарловачке и других епархија Српске православне цркве.

Председник Удружења грађана „Јадовно 1941“ Душан Басташић изјавио је да је Шаранова јама страшно место, као и друге крашке јаме на чијем се дну налазе посмртни остаци невино страдалих српских мученика.

„Нажалост, ни 74 године након злочина још нису ексхумирани и на достојанствен начин сахрањени посмртни остаци јадовничких жртава. Још нема имена на спомен-обележју које је недавно подигнуто на платоу испред Шаранове јаме на Велебиту, јер то не дозвољавају хрватске власти“, рекао је Басташић.

Он је навео да ће се данас једна група ходочасника упутити према месту где је био логор Јадовно, док ће мањи део ходочасника из Карлобага упловити у увалу Слана на острву Паг, где ће бити служен парастос и постављен освештани крст за више од 8.000 побијених у пашком камењару и утопљених у мору пашких врата.

Обележавање Дана сећања на Јадовно 1941. организовали су Епархија горњокарловачка и Удружење грађана Јадовно 1941. У комплексу логора смрти Јадовно, према до сада прикупљеним подацима, који нису коначни, на најбруталнији начин убијено је 40.123 људи, углавном Срба.

Парастосу су присуствовали изасланик председника Републике Српске Миладин Драгичевић, секретар у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Славко Перић, директор Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић, председник Српског демократског форума у Хрватској Вељко Џакула, те потомци жртава из Србије, Српске и региона.

Спутник

Напиши коментар