Република Српска

Хрватски војници имали дозволу да силују Српкиње

Центар за жртве рата дошао у посед документа о зверствима ХВО над женама у протеклом рату. Хрватски војници добили и писмену дозволу да примењују силу ако жене пружају отпор

logor-silos

Чак 827 Српкиња биле су у рату у БиХ и Хрватској жртве сексуалног насиља, показују подаци Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих. Овај фрапантни податак потврђује и документ до којег је дошао Републички центар, по којем је један од командира Хрватског већа одбране 1992. године у Сијековцу, у општини Брод издао наредбу својим војницима да жене српске националности сексуално злостављају и да могу да примене силу ако пружају отпор!

У протеклом рату, кажу подаци Центра, смртно је страдало 2.529 жена српске националности, што је око 10 одсто укупно погинулих из Републике Српске. Над Српкињама су припадници бошњачке и хрватске војске чинили гнусне злочине.

– И овај податак недвосмислено сведочи о зверствима хрватске војске над Српкињама – рекао је Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих, јуче у Бањалуци на завршној конференцији у оквиру пројекта „Снага је у нама“, који је осмишљен као подршка женама из Српске, жртвама сексуалног насиља у рату. Којић је додао да су се 823 жене водиле као нестале, док се и данас трага за 276 жена.

Председник Удружења жена жртава рата РС Божица Живковић Рајилић рекла је да Удружење тренутно има 251 члана и да су почеле јавно да говоре о злоделима која су над њима почињена.

Рајилићева, која је у току рата била у затвору у Сребренику 323 дана, рекла је да Удружење није добило никакву финансијску помоћ надлежних министарстава, али да су им помоћ пружили председник и премијер Српске. Она је навела да ће захтев Удружења према Влади Српске бити да створи услове овој групи жена да остваре своја права у друштву.

Радојка Пандуревић, која је током протеклог рата била заточена у логору „Силос“, рекла је да се нада да ће све жене жртве рата имати социјално-психолошку помоћ и да ће добити статус цивилне жртве рата.

– Очекујем од Републичког центра и Џендер центра да ће формирати један тим који ће помагати женама сведоцима за суђење оптуженима за ова кривична дела – додала је Пандуревићева.

ПОДРШКА ВЛАДЕ

Председник Владе РС Жељка Цвијановић, која ја отворила конференцију, истакла је да разуме тежину проблема са којима се ове жене суочавају, наводећи да све активности подршке треба да буду институционално повезане. Она је напоменула да је ово тешка и болна тема, са аспекта оног шта су жене преживљавале, а о чему је мало причано и мало учињено.

„НАША ИСПОВИЈЕСТ“

Републички центар планира да, у сарадњи са Министарством спољних послова Србије, изради монографију под називом „Наша исповијест“, која ће садржавати аутентична сведочења жена жртава сексуалног насиља, која ће бити презентована у Њујорку, да би се о томе чуло у светској јавности.

 

Извор: Новости

Напиши коментар