Регион

Хрвати забранили помен Србима које су усташе поклале и запалиле у глинској цркви!

На месту глинске православне цркве у којој су усташе крајем јула и почетком августа 1941. године зверски убиле преко 1.700 Срба, више неће бити дозвољено одавање поште жртвама тог злочина. Ту срамотну одлуку пре неколико дана изгласало је већином гласова свих већника хрватске националности Општинско веће Глине.

Pokolj_u_Glini_1941

Тим, здравом разуму несхватљивим чином локална власт у Глини довела је до апсурда процес оскрнављивања тог незамисливог злочина и места на којем је извршен. Одмах после злочиначке „Олује“, једна од првих одлука била је преименовање Спомен дома, изграђеног за време бивше СФРЈ, у Хрватски дом, а тај је цинизам заокружила актуелна гарнитура власти доношењем Одлуке о утврђивању места полагања венаца, цвећа и паљења свећа на подручју Глине.

Поучан пример Слуња

Глински случај је прерастао локалне оквире и постао „хрватски случај“. У том контексту за власти у Загребу поучан је пример Слуња, када је пре неколико година бивши хрватски премијер Иво Санадер наредио комуналним службама да макну споменик усташком злочинцу Јури Францетићу са главног градског трга. Но, он је тада пеглао имиџ Хрватске на путу у ЕУ, за чим актуелна власт више нема потребе, па су глинским „комуналцима“ одрешене руке.

Том је одлуком утврђено да се убудуће комеморације у том граду могу одржавати једино испред крста католичке цркве, чиме је практично забрањено одавање помена српским жртвама покланим у глинској православној цркви.

Тако је на заиста вулгаран начин локална власт одговорила на, пре извесног времена, покренуту инцијативу неколико организација да се Спомен дому врати име. Историчар и публициста Славко Голдштајн у свом је апелу, подржавајући ту иницијативу написао да је „у Хрватској учињено много масовних злочина, али да нигде ниједно место злочина, као у Глини, није обележено са толико цинизма који вређа жртве, њихове породице, сународнике и цело хрватско друштво“.

Но, Хрвати у Глини и њихови политички представници тврде супротно. За њих то није место сећања већ „Хрватски дом“ који „Срби оскрнављују полагањем венаца и паљењем свећа“.

За хитну смену власти

Саша Милошевић, заменик председника Српског народног већа из Загреба, каже да власт која забрањује одавање почасти на месту тако страшног непорецивог злочина „не заслужује поверење и сарадњу, већ најоштрију осуду и хитан одлазак“.

Српске организације и Антифашистичка лига сасвим сигурно ће наставити комеморације на месту испред некадашње српске православне цркве у Глини, месту највећег усташког злочина изван система концентрационих логора!

То је потврдио српски представник у Општинском већу и заменик градоначелника Глине Ђуро Стојић. Он је оценио да је ова срамна одлука донесена са искључивом намером да се забрани полагање венаца на месту незамисливог злочина над Србима у Другом светском рату, да се заборави истина да су на том месту у лето 1941. године убијени невини људи само зато што су Срби.

Подсећајући да је овог лета на том месту венац положио и поклонио се жртвама и хрватски председник Иво Јосиповић, што су локални челници оценили као напад на суживот Срба и Хрвата у Глини и одмах уклонили све венце, Стојић каже да локална власт годинама ради на оскрнављивању тог места, почевши од циничног преименовања па до последње одлуке да се забрани одавање поште страдалима на месту злочина.

– Питао сам већнике шта ће се догодити ако ми на том месту које сте одредили као заједничко, испред крста католичке цркве, следеће године донесемо венац на ћирилици, а православни свештеник одржи парастос. Хоћете ли тада рећи да је то српска провокација – рекао је Стојић. Он каже да је на седници доживео лавину напада, уз хорску поруку хрватске већине да они „у својој кући могу радити шта хоће“, а да ће њему веровати тек када на своју кућу окачи хрватску заставу.

На питање шта ће бити следеће године, како ће бити обележена годишњица страдања Срба у глинској православној цркви, Стојић каже да ће сигурно положити венце на месту страдања, да неће допустити да се успомена на жртве угаси, а „они нека пошаљу полицију да нас спречи“.

– То је насиље над истином и историјом, али и над будућношћу Срба на овим просторима – рекао је Стојић.

Напиши коментар