Србија

Хорор: Влада Србије одобрила покољ јелена у „Ђердапу“!

Министарство пољопривреде, нема замерки на план Националног парка „Ђердап“ да ове године може да се одстрели 100 јелена и кошута!

– Реални годишњи прираст је одлучујући елемент на основу којег се планира излучење дивљачи. Пошто се, уз коефицијент прираста од 0,8 на 126 кошута старијих од две године добија прираст од 100 јединки, корисник ловишта има законску обавезу да излучи 100 јединки – кажу у Министарству пољопривреде.

Поређења ради, тај број је чак двоструко већи него за претходних десет година када је убијено 55 јелена. То значи да ће ове године бити могуће уништити трећину ове врсте у „Ђердапу“.

Члан Надзорног одбора НП „Ђердап“ Славиша Божиновић тврди да ће то бити покољ.

– То је погубно! Па ни Европа нема 100 одстрељених јелена годишње. Директор Срђан Стефановић је гледао и када је један приватник уништавао гнезда ластавица и ништа није предузео! О томе постоји записник инспекције! Проверите! – огорчен је Божиновић.

Међутим, Нинослав Јовановић, помоћник директора сектора заштите и развоја НП „Ђердап“, тврди да су Божиновићеви наводи нетачни.

– Божиновић је конкурисао за директора, али није ушао у ужи избор и зато каља наш углед. Планом од 2003. до 2013. године предвиђен је одстрел 74 грла сваке године. Планом од 2013. до 2023. предвиђен је одстрел 100 грла сваке године. То је одобрило надлежно Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – наводи Јовановић.

Ни Божиновић ни Јовановић нису могли да одговоре на питање зашто је када је законом био дозвољен одстрел 74 јелена, пре две године одстрељено пет, пре три седам јелена, за 10 година укупно 55.

– У последњих 10 година ниједне године нисмо имали више од 10 одстрељених грла – каже Јовановић.

Коментари (2)

  1. Luka каже:

    Naopako,koje mi kretene imamo na vlasti.

  2. Dr.Dragan каже:

    u Upravi za veterinu MPŠV pojma nemaju jer neidu na teren.Nikako netreba ubijati jelene-ima 100 drugih mogučnosti.To su sve ubice koje se okoriste od toga!

Напиши коментар