Република Српска

ВИШЕГРАД: Обиљежавање 75 година од усташког покоља више од 6.000 Срба у Старом Броду

У Старом Броду код Вишеграда данас ће бити обиљежено 75 година од усташког покоља више од 6.000 Срба из источног дијела БиХ који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији.


Фото: РТРС

Oбиљежавању страдања српског народа са Сарајевско-романијске регије у Старом Броду присуствоваће и предсједник Милорад Додик.

Свештеник Драган Вукотић рекао је да обиљежавање овог датума организује Црквена општина Вишеград, у сарадњи са општинама Рогатица, Соколац и Вишеград.

Литургија ће бити служена у спомен-капели у Старом Броду, а парастос у 12.00 часова.

Обиљежавање је почело синоћ у Градској галерији изложбом фотографија и докумената о страдању српског народа од Сарајева до Старог Брода током 1941. и 1942. године.

Након тога представљено је треће допуњено издање књиге „Заборављени злочин – Стари Брод“ коју су приредили Славко Хелета и Александар Савић.

Усташке јединице, предвођене Јуром Францетићем, покренуле су у прољеће 1942. године офанзиву у намјери да протјерају и побију српско становништво из источног дијела БиХ.

Током ове офанзиве усташе су мучки убиле 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији.

РТРС/СРНА

Напиши коментар