Србија

ГУРИ: Тачи прети празном пушком

Лако је причати о рату када нисте морали да гледате српске заставе на ковчезима војника и полицајаца које су стизале у Београд тих година – каже некадашњи командант Жандармерије Горан Радосављевић

Некадашњи командант Жандармерије, а тренутно члан Главног одбора Српске напредне странке Горан Радосављевић Гури каже да не мисли да поново треба улазити у ратове, али и да није добро признати независност Косова и Метохије.

– Сада видим неке који позивају на рат, који би да започнемо нови сукоб са светом. Не сећам се да сам их тада виђао на фронту. Лако је причати о рату када нисте морали да гледате српске заставе на ковчезима војника и полицајаца које су стизале у Београд тих година – каже Радосављевић.

Ипак, он додаје да не мисли да Срби треба да признају косовску независност, али да морају прихватити чињенице.

Када је реч о све учесталијим претњама Хашима Тачија да ће косовске институције заузети Север, Радосављевић сматра да “Тачи прети празном пушком”.

– Да би тако нешто урадио, треба  му подршка Запада. Лично мислим да рата више неће бити. Притисака, провокација и бацања бомби хоће. Ипак, непријатеља не треба потценити, треба бити на опрезу – каже некадашњи командант Жандармерије.

Гури није пропустио ни да прокоментарише догађај у Рачку, који је 1999. године узет као непосредан повод за бомбародвање ондашње Југославије:

– То је била јенда од најбољих акција на територији Косова, ушла је у уџбенике америчких специјалних снага. Рачак је скинут са оптужнице и полицијским и војним генералима, а то значи да је НАТО рекао да тамо није било масакра. За бомбародвање је био потребан повод. Рачак је био последња акција у кратком периоду пред бомбардовање. Да није било Рачка, било би нешто друго.

Коментаришући своју сарадњу са генералима Небојшом Павковићем, Сретеном Лукићем и Владимиром Лазаревићем, Радосављевић каже:

– Лукић и Павковић су у Хагу због командне одговорности. То је термин који није постојао код нас, измишљен је да би читав војни и полицијски врх могао да се нађе у Хагу. Како су они могли да знају да је неко неког убио?

Када је о сарадњи са некадашњим командантом ЈСО Милорадом Улемеком Легијом, Гури објашњава детаље њихове сарадње:

– Заједно смо ратовали, спасавао сам и ја њега и он мене. Ја само нисам хтео да дођу у сукоб две специјалне јединице, јер би то изазвало несагледиве последице које би многи једва дочекали.

Коментари (1)

  1. slavko каже:

    e moj gospodine vladaju oni 30 god,,,, sa kosovom ko cej isterati

Напиши коментар