Србија

Грк који је одбио да бомбардује Србију добио мурал у Београду

ГСГС је Београд украсила муралом Мариноса Рицудиса, грчког капетана брода који је 1999. године за време бомбардовања одбио да учествује у нападу на Србију.

Грчка је током бомбардовања била део НАТО алијансе. Није учествовала у ваздушним нападима, али морнарица је добила наређење да уплови у Јадран. Маринос Рицудис оглушио се о наређење, рекао: „Као православац не могу да учествујем у нападу на братски народ“, и вратио брод у луку. Многи грчки морнари стали су уз свог капетана, народ га је подржао, али ипак га је војни суд 1999. осудио на две и по године затвора. Суђено му је пред девет судова и избачен је из службе.

Прву понуду Србије да му буде додељен орден одбио је скромно, рекавши да му није потребно ништа, већ да „све заслужује храбри народ који је водио борбу против свих и без шансе”. Ипак, крајем јануара ове године свети архијерејски синод СПЦ доделио је капетану Мариносу Рицудису из Пиреја орден светог цара Константина.

„РЕКЛИ СУ МИ МНОГИ ДА МИ ЈЕ СРПСКА НАЦИЈА ВЕОМА ЗАХВАЛНА. НЕ МОГУ ДА РАЗУМЕМ ШТА СЕ ДЕШАВА И НЕ МОГУ ДА УПРАВЉАМ СВОЈИМ ОСЕЋАЊИМА, АЛИ ОСЕЋАМ ДА ЈЕ ОВО НАЈВИША ЧАСТ КОЈУ САМ ИКАДА ДОЖИВЕО“, РЕКАО ЈЕ ПРИЛИКОМ ДОДЕЛЕ ОРДЕНА МАРИНОС РИЦУДИС.

Грађанска странка Грка Србије

Напиши коментар