Република Српска

Годишњица пробоја коридора живота

Служењем Свете литургије и парастоса за погинуле српске борце у манастиру Светог великомученика цара Лазара на Дугој Њиви, код Модриче, почело обиљежавање 21. године од пробоја „Коридора живота“.

На Спомен-обиљежје борцима који су погинули у пробоју коридора положени су вијенци. Акцијом, која је завршена на Видовдан, 28. јуна 1992. године, окончана је 42-дневна копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске.

Пробој „Коридора живота“ изведен је уз огроман полет који је носио војнике, те жељу да све своје потенцијале, снаге и умијеће искористе како би се спријечио егзодус Срба – поручили су то начелник некадашњег штаба Првог крајишког корпуса генерал Бошко Келечевић и командант бивше Крњинске лаке пјешадијске бригаде Војске РС Мико Шкорић поводом 21. годишњице.

Захваљујући бриљантној побједи Војске РС више од милион и по Срба, који су живјели на великом простору од Добоја до Книна, избављено је уз обруча и омогућено је нормално снабдијевање становништва.

Акција „Коридор“ трајала је од 14. до 28. јуна 1992. године чиме су окончана 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада, побједом над снагама ХВО-а и тзв. Армије РБиХ.

У бици, која је била судбоносна за Српску, погинула су 273 војника ВРС, 70 припадника МУП-а РС и 70 бораца Војске РСК. Генерал Келечевић нагласио је да је ова операција била најчистија акција српске војске у протеклом рату и одлучујућа битка за стварање РС.

„Специфично је то што су у то вријеме, непријатељске снаге хтјеле по сваку цијену да пресјеку највећих дио РС, од Брода преко Дервенте, Добоја и према Кладову. Да су то урадили, вјероватно не би Српска изгледала овако, а можда је не би ни било“, рекао је Келечевић.

Шкорић је нагласио да је акција „Коридор“ примјер како се планирано и организовано припремала активност која је била веома значајна за опстанак Републике Српске.

Најважнија битка Војске РС

„То је била најјача операција која је извођена у Одбрамбено-отаџбинском рату и акција која је показала колико је добро била организована Војска РС“, рекао је Шкорић. Присјећајући се тих дана, нагласио је да је повод за акцију била смрт 12 беба у бањалучком породилишту.

Савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите РС Милан Торбица је подсјетио да је одлука о пробоју Коридора донесена 18. јуна 1992. године, да би се одблокирао западни дио РС, те да је цијела акција завршена 6. октобра изласком српске војске на Саву.

Предсједник Организације породица, заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић изјавио је да је пробој коридора – најважнија битка за стварање Републике Српске. „То је била битка над биткама, може се слободно рећи коридора Републике Српске“, рекао је Митровић. Он је рекао да је умирање 12 беба у бањалучком Клиничком центру усљед недостатка кисеоника у то вријеме био један од повода за ову операцију српске војске.

„Коридор живота је на неки начин дефинисао и садашњу територију Републику Српске“, закључио је Митровић.

Напиши коментар